Max vette át a stafétát Trinity-től, és gombócolásra „szólított” fel bennünket.
Amilyen egyszerűnek tűnt a feladat a kiírás olvasásakor, annál nehezebb lett menet közben. Rengeteg gombócot ismerek, egyik jobb, mint a másik, meg szeretem is, de valahogy nem éreztem benne azt a valamit…
Néha talán túlbonyolítom a dolgokat, de szeretem a kihívásokat. És ha valamit a kitalálok, azt meg is csinálom!
Hogy ez – az eredetét tekintve orosz étel készült, a véletlen műve. Kezembe akadt a TV Paprika Magazin 1. száma (2006. december) és beleszerettem ebbe a lazacos finomsága. Azt nem tudom mennyire autentikus, mert a Google-ban rákeresve nem sok információt találtam. Követtem a receptet, beszereztem minden hozzávalót a hajdinától a friss lazacig, de az előbbit legközelebb inkább rizzsel helyettesítem. Mert hogy nagyon bejött az ízvilág! A spenót eddig is dobogós volt, a lazac ellen sincs kifogásom (eltekintve az árától…). De hogy a magazin által leírt hozzávalókban szereplő citrom hová tűnt?! Na az rejtély, mert a receptben már nem bukkant fel, ezért jól kihagytam…
És hogy ez hogy jön össze a gombóc kategóriával…? Hát igazából kerek is, meg töltött is… Max, belefér? 🙂
Holnap lesz még két konzervatív gombócom is… :)))
- Hozzávalók: (egy nagy „gombóc”, 2 személyre)
20 dkg lazacfilé
40 dkg vajastészta
30 dkg paraj (leveles, de nálam fagyasztott)
5 dkg fekete olajbogyó
10 dkg hajdina
4 db tojás
2 dl tej
1 evőkanál liszt
2 dkg vaj
0,5 dl tejszín
1 gerezd fokhagyma
szerecsendió
- A sütőt előmelegítem 180 fokra.
- A tojásokat keményre főzöm, majd kihűlés után lereszelem. A hajdinát sós vízben kb. 25 perc alatt puhára főzöm. Az olívabogyót apró kockákra vágom. A lazacból tenyérnyi, kb. 1 cm vastag szeleteket vágok, sózom, borsozom.
- Egy kb. 10 cm átmérőjű tálat kiolajozok, és belerétegezem a tölteléket. Először az olajbogyót, rá a reszelt tojást, sózom, borsozom – és ezt minden rétegnél megismételem. Ezután jön a paraj fele, majd a lazacfilé és a hajdina.
- A vajastésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, majd a tészta egyik felére ráborítom a rétegezett hozzávalókat. A töltelék körül a tésztát megkenem tojással, óvatosan ráhajtom a tészta másik felét és jól összenyomkodom. Derelyevágóval körbevágom és a maradék tésztából díszítést vágok rá.
- Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütöm.
- A vajat felolvasztom, hozzáadom a lisztet, a maradék parajt, felöntöm tejjel, ízesítem fokhagymával, sóval, borssal, szerecsendióval. Ha összeforrt, hozzáadom a tejszínt és botmixerrel krémesítem.
- A kész pirogot félbevágva a parajpürével tálalom.
0 Hozzászólás