Kulibiáka – VKF! XXIX. Gombócra fel!

október 31 , 2009 by: Felholany Egyéb kategória

Max vette át a stafétát Trinity-től, és gombócolásra “szólított” fel bennünket.

Amilyen egyszerűnek tűnt a feladat a kiírás olvasásakor, annál nehezebb lett menet közben. Rengeteg gombócot ismerek, egyik jobb, mint a másik, meg szeretem is, de valahogy nem éreztem benne azt a valamit…
Néha talán túlbonyolítom a dolgokat, de szeretem a kihívásokat. És ha valamit a kitalálok, azt meg is csinálom!
Hogy ez – az eredetét tekintve orosz étel készült, a véletlen műve. Kezembe akadt a TV Paprika Magazin 1. száma (2006. december) és beleszerettem ebbe a lazacos finomsága. Azt nem tudom mennyire autentikus, mert a Google-ban rákeresve nem sok információt találtam. Követtem a receptet, beszereztem minden hozzávalót a hajdinától a friss lazacig, de az előbbit legközelebb inkább rizzsel helyettesítem. Mert hogy nagyon bejött az ízvilág! A spenót eddig is dobogós volt, a lazac ellen sincs kifogásom (eltekintve az árától…). De hogy a magazin által leírt hozzávalókban szereplő citrom hová tűnt?! Na az rejtély, mert a receptben már nem bukkant fel, ezért jól kihagytam…
És hogy ez hogy jön össze a gombóc kategóriával…? Hát igazából kerek is, meg töltött is… Max, belefér? 🙂
Holnap lesz még két konzervatív gombócom is… :)))

  • Hozzávalók: (egy nagy “gombóc”, 2 személyre)

20 dkg lazacfilé
40 dkg vajastészta
30 dkg paraj (leveles, de nálam fagyasztott)
5 dkg fekete olajbogyó
10 dkg hajdina
4 db tojás
2 dl tej
1 evőkanál liszt
2 dkg vaj
0,5 dl tejszín
1 gerezd fokhagyma
szerecsendió

  1. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
  2. A tojásokat keményre főzöm, majd kihűlés után lereszelem. A hajdinát sós vízben kb. 25 perc alatt puhára főzöm. Az olívabogyót apró kockákra vágom. A lazacból tenyérnyi, kb. 1 cm vastag szeleteket vágok, sózom, borsozom.
  3. Egy kb. 10 cm átmérőjű tálat kiolajozok, és belerétegezem a tölteléket. Először az olajbogyót, rá a reszelt tojást, sózom, borsozom – és ezt minden rétegnél megismételem. Ezután jön a paraj fele, majd a lazacfilé és a hajdina.
  4. A vajastésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, majd a tészta egyik felére ráborítom a rétegezett hozzávalókat. A töltelék körül a tésztát megkenem tojással, óvatosan ráhajtom a tészta másik felét és jól összenyomkodom. Derelyevágóval körbevágom és a maradék tésztából díszítést vágok rá.
  5. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütöm.
  6. A vajat felolvasztom, hozzáadom a lisztet, a maradék parajt, felöntöm tejjel, ízesítem fokhagymával, sóval, borssal, szerecsendióval. Ha összeforrt, hozzáadom a tejszínt és botmixerrel krémesítem.
  7. A kész pirogot félbevágva a parajpürével tálalom.

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top