A koriander meglehetősen megosztó fűszer és zöldség – mert hogy mindkét kategóriába tartozik -, lehet nagyon szeretni és lehet nagyon nem szeretni. Valaki vagy lepiszkálja az étel tetejéről és duzzogva megeszi a többit, vagy úgy eszi, ahogyan én is gyakorlatilag kézből legelve… 😉
Nevezik még cigánypetrezselyemnek vagy csimázillatúfűnek is. 🙂
Azon túl, hogy szerintem nagyon finom, illatos és aromás, ájurvédikus szempontból is nagyon kedvező, mindhárom testtípus bátran használhatja a koriander levelét. Ha a pesto további hozzávalóit nézem, akkor az étel tökéletes egy Vátamentesítő diétához, ugyanis mind a mandula, szezámolaj és chili is ebbe a körbe tartoznak. Kicsi kókuszkrém került még a pesto-ba, aminek az ájurvédához fűződő viszonyáról egyelőre nem tudok semmit, nem ajánlja, de nem is tiltja…. 😉
Fogyasztható al dente-re főzött tésztával és pirított mandulaforgáccsal megszórva, de kitűnő egy szelet ropogós kenyérre kenve, vagy mártogatósként zöldségekhez is.
A frissen fel nem használt pesto jól záródó üvegben, szezámolajjal felöntve a hűtőben remekül tárolható.
Ha a tudományos részét félretéve csak az élvezetre és krémes-fűszeres ízre vágyunk, íme a recept hozzá:
Hozzávalók:
100 g korianderlevél
40 g hámozott mandula
15 ml szezámolaj
25 ml kókuszkrém
1 apró chili (elhagyható)
só
A megmosott és leszárított korianderlevelet a mandulával, szezámolajjal, sóval és chilivel botmixerrel pürésítem. Hozzáadom a kókuszkrémet is és „pörgetek” még rajta néhányat.
0 Hozzászólás