Kapros-tejszínes harcsafilé

október 04 , 2009 by: Felholany Egyéb kategória

A halakat szeretem, de nincs türelmem a szálkákat “válogatni”, ezért alaposan átgondolom, hogy milyent veszek illetve eszek.
Az afrikai harcsa a kedvencem, de szeretem a lazacot és a tengeri halfilét is. Ha hazai, akkor szilvásváradi pisztráng… helyben fogyasztva. 🙂
Ezt a receptet azért szeretem, mert összeállítva a sütőformában akár le is fagyasztható egy vendégvárós adag, és szükség esetén csak sütni kell.

  • Hozzávalók: (kis adag/2 személyre)

1 kg burgonya
40 dkg afrikai harcsafilé
10 dkg füstölt lazac (de nélküle sem rossz)
5 ek. ketchup
5 + 2 dkg vaj
4 dkg liszt
3,5 dl tejszín
1 dl száraz fehérbor
1/2 citrom leve
2 marék kapor

bors

  1. A burgonyát fél cm vastag szeletekre vágom, és sós vízben félig megfőzöm. Leszűröm és hagyom hűlni.
  2. Csíkokra vágom a halat és a lazacszeleteket. 5 evőkanál ketchupot adok hozzá (mivel nálam általában nincs itthon, sk. kevertem: paradicsompüré, házi paprikakrém, só, bors, olívaolaj), sózom, borsozom és jól összekeverve a hűtőbe teszem.
  3. Megolvasztok 5 dkg vajat, beleszórom a lisztet és simára keverem. A tűzről levéve hozzáöntöm a fehérbort és a tejszínt, habverővel simára keverem. A tűzre visszatéve folyamatos kevergetés mellett mártás sűrűségűre főzöm.
  4. Sózom, borsozom, és ha kihűlt hozzácsavarom a fél citrom levét, és belekeverem az apróra vágott kaprot.
  5. A sütőt előmelegítem 200 fokra.
  6. A sütőformát kivajazom, az aljára teszem a halat, ráöntöm a tejszínes-kapros mártást és pikkelyszerűen kirakom a burgonya-karikákkal.
  7. A tetejére vajdarabkákat vágok és kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütöm.

A recept egy megsárgult Nők lapjából ollózva (Stahl Judit).

6 Hozzászólás

  • Én is így vagyok a halakkal: szeretem, de nincs türelmem a szálkákhoz, így nálunk is gyakori például az afrikai harcsa. Nagyon tetszik a recepted (a tálalásról nem is beszélve), ki fogom próbálni, köszi!

  • Napmátka,
    szeretek komótosan a módját megadva enni, de a piszmogós dolgokhoz nagyon nincs türelmem.
    Ezt a halas receptet évekig csak karácsonykor készítettem, nagyon finom! A tál pedig – már nem emlékszem hogy honnan került a konyhámba, adta magát az alkalomhoz… 🙂

  • A tál is szép, a harcsát is szeretem…Így még nem sütöttem, de kipróbálandó!

  • Küldtem neked egy ajándékot!
    (http://zsuzsifoz.blogspot.com/2009/10/and-oscar-goes-to.html)

  • Trinity!
    Köszönöm! Ezt a finomságot nagyon bátran ajánlom! Nálam évekig ünnepi fogás volt! A mártás különleges a kaportól, finommmmmm! 🙂

  • Szia Zsuzsi!
    Nagyon szépen köszönöm! 🙂 Ez igen kellemes meglepetésként ért egy nem túl jól induló napon… Megtisztelsz! Máris megyek érte! 🙂

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap boldog dolgok boldogság bonbon bor bulgur bébicékla cheesecake chia colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland keksz kelt tészta kence kenyér kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein pulyka pástétom reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea természetfotó tirol tojás tonkabab torta Toszkána turi tészta tök tökmag töltött túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás ősz

Archívum

scroll to top