A halakat szeretem, de nincs türelmem a szálkákat „válogatni”, ezért alaposan átgondolom, hogy milyent veszek illetve eszek.
Az afrikai harcsa a kedvencem, de szeretem a lazacot és a tengeri halfilét is. Ha hazai, akkor szilvásváradi pisztráng… helyben fogyasztva. 🙂
Ezt a receptet azért szeretem, mert összeállítva a sütőformában akár le is fagyasztható egy vendégvárós adag, és szükség esetén csak sütni kell.
Az afrikai harcsa a kedvencem, de szeretem a lazacot és a tengeri halfilét is. Ha hazai, akkor szilvásváradi pisztráng… helyben fogyasztva. 🙂
Ezt a receptet azért szeretem, mert összeállítva a sütőformában akár le is fagyasztható egy vendégvárós adag, és szükség esetén csak sütni kell.
- Hozzávalók: (kis adag/2 személyre)
1 kg burgonya
40 dkg afrikai harcsafilé
10 dkg füstölt lazac (de nélküle sem rossz)
5 ek. ketchup
5 + 2 dkg vaj
4 dkg liszt
3,5 dl tejszín
1 dl száraz fehérbor
1/2 citrom leve
2 marék kapor
só
bors
- A burgonyát fél cm vastag szeletekre vágom, és sós vízben félig megfőzöm. Leszűröm és hagyom hűlni.
- Csíkokra vágom a halat és a lazacszeleteket. 5 evőkanál ketchupot adok hozzá (mivel nálam általában nincs itthon, sk. kevertem: paradicsompüré, házi paprikakrém, só, bors, olívaolaj), sózom, borsozom és jól összekeverve a hűtőbe teszem.
- Megolvasztok 5 dkg vajat, beleszórom a lisztet és simára keverem. A tűzről levéve hozzáöntöm a fehérbort és a tejszínt, habverővel simára keverem. A tűzre visszatéve folyamatos kevergetés mellett mártás sűrűségűre főzöm.
- Sózom, borsozom, és ha kihűlt hozzácsavarom a fél citrom levét, és belekeverem az apróra vágott kaprot.
- A sütőt előmelegítem 200 fokra.
- A sütőformát kivajazom, az aljára teszem a halat, ráöntöm a tejszínes-kapros mártást és pikkelyszerűen kirakom a burgonya-karikákkal.
- A tetejére vajdarabkákat vágok és kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütöm.
Én is így vagyok a halakkal: szeretem, de nincs türelmem a szálkákhoz, így nálunk is gyakori például az afrikai harcsa. Nagyon tetszik a recepted (a tálalásról nem is beszélve), ki fogom próbálni, köszi!
by napmátka október 10, 2009 at 03 : 03Napmátka,
by Felhőlány október 10, 2009 at 04 : 39szeretek komótosan a módját megadva enni, de a piszmogós dolgokhoz nagyon nincs türelmem.
Ezt a halas receptet évekig csak karácsonykor készítettem, nagyon finom! A tál pedig – már nem emlékszem hogy honnan került a konyhámba, adta magát az alkalomhoz… 🙂
A tál is szép, a harcsát is szeretem…Így még nem sütöttem, de kipróbálandó!
by trinity október 10, 2009 at 07 : 23Küldtem neked egy ajándékot!
by Zsuzsi október 10, 2009 at 05 : 38(http://zsuzsifoz.blogspot.com/2009/10/and-oscar-goes-to.html)
Trinity!
by Felhőlány október 10, 2009 at 05 : 06Köszönöm! Ezt a finomságot nagyon bátran ajánlom! Nálam évekig ünnepi fogás volt! A mártás különleges a kaportól, finommmmmm! 🙂
Szia Zsuzsi!
by Felhőlány október 10, 2009 at 05 : 08Nagyon szépen köszönöm! 🙂 Ez igen kellemes meglepetésként ért egy nem túl jól induló napon… Megtisztelsz! Máris megyek érte! 🙂