Kápia rizottó lazaccal és sült paradicsommal

március 23 , 2019 by: Felholany Egyéb

Márciusban több olyan “jeles” nap volt, mint a Vese világnapja vagy a Víz világnapja, melyek jegyében még inkább igyekeztem arra figyelni, hogy mi kerül a tányéromra. Nem mintha februárban, vagy májusban ez ne lenne fontos, de most erősebben koncentráltam az egészséges táplálkozásra. 🙂 Egy szép vasárnapon ez lett belőle.

Hozzávalók (2 személyre)

  • 1 kisebb kápia paprika
  • 1 szál újhagyma
  • 150 g rizottó rizs
  • 4 dl húsleves vagy zöldségleves alaplé
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 4 evőkanálnyi olívaolaj
  • 20 g hideg vaj
  • 25 g reszelt parmezán
  • 10-12 szem koktélparadicsom
  • 2 szelet lazacfilé
  • bazsalikomlevél
  • só, bors

A lazacszeleteket hideg vízzel átöblítem, papírtörlővel szárazra törlöm, enyhén sózom és borsozom. A rizst szűrőben leöblítem, lecsepegtetem, közben az újhagymát felkarikázom és a paprikát apró kockára vágom. Egy lábasban az olívaolaj felén megfonnyasztom az újhagymát, hozzáadom a paprikát és 2 percig pirítom mielőtt hozzáadom a rizst is. Kevergetés mellett a rizst fehéredésig pirítom (3-4 perc) és ráöntöm a fehérbort. Alacsony hőmérsékleten 1-2 percig hagyom, hogy a bor alkoholtartalma elpárologjon, majd lassan, merőkanálnyi adagokban, ahogy a rizs felszívja a folyadékot, állandó kevergetés mellett hozzáadom az alaplevet. Amikor a rizs “al dente” állagú (már nem kemény, de még nem is főtt szét), a tűzről levéve hozzáadom a hideg vajat, parmezánt és alaposan összekeverem. Szükség esetén sózom. Egy serpenyőben felhevítem az olaj másik felét, beledobom a felezett koktélparadicsomot, néhány bazsalikomlevelet és a lazaccal egyszerre pirosra sütöm. A hal a vastagságától függően oldalanként 2-4 perc alatt elkészül, ennyi idő elég az apró paradicsomnak is. A lazacot egy tányérnyi rizottón tálalom, körbeszórom a sült paradicsommal, bazsalikomlevéllel és frissen őröl borssal díszítem.

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top