Márciusban több olyan „jeles” nap volt, mint a Vese világnapja vagy a Víz világnapja, melyek jegyében még inkább igyekeztem arra figyelni, hogy mi kerül a tányéromra. Nem mintha februárban, vagy májusban ez ne lenne fontos, de most erősebben koncentráltam az egészséges táplálkozásra. 🙂 Egy szép vasárnapon ez lett belőle.
Hozzávalók (2 személyre)
- 1 kisebb kápia paprika
- 1 szál újhagyma
- 150 g rizottó rizs
- 4 dl húsleves vagy zöldségleves alaplé
- 0,5 dl száraz fehérbor
- 4 evőkanálnyi olívaolaj
- 20 g hideg vaj
- 25 g reszelt parmezán
- 10-12 szem koktélparadicsom
- 2 szelet lazacfilé
- bazsalikomlevél
- só, bors
A lazacszeleteket hideg vízzel átöblítem, papírtörlővel szárazra törlöm, enyhén sózom és borsozom. A rizst szűrőben leöblítem, lecsepegtetem, közben az újhagymát felkarikázom és a paprikát apró kockára vágom. Egy lábasban az olívaolaj felén megfonnyasztom az újhagymát, hozzáadom a paprikát és 2 percig pirítom mielőtt hozzáadom a rizst is. Kevergetés mellett a rizst fehéredésig pirítom (3-4 perc) és ráöntöm a fehérbort. Alacsony hőmérsékleten 1-2 percig hagyom, hogy a bor alkoholtartalma elpárologjon, majd lassan, merőkanálnyi adagokban, ahogy a rizs felszívja a folyadékot, állandó kevergetés mellett hozzáadom az alaplevet. Amikor a rizs „al dente” állagú (már nem kemény, de még nem is főtt szét), a tűzről levéve hozzáadom a hideg vajat, parmezánt és alaposan összekeverem. Szükség esetén sózom. Egy serpenyőben felhevítem az olaj másik felét, beledobom a felezett koktélparadicsomot, néhány bazsalikomlevelet és a lazaccal egyszerre pirosra sütöm. A hal a vastagságától függően oldalanként 2-4 perc alatt elkészül, ennyi idő elég az apró paradicsomnak is. A lazacot egy tányérnyi rizottón tálalom, körbeszórom a sült paradicsommal, bazsalikomlevéllel és frissen őröl borssal díszítem.
0 Hozzászólás