Kakukkfüves felesborsó krémleves sonkás ropogóssal

március 14 , 2010 by: Felholany Egyéb

Leves nélkül nálam nem áll meg az élet, viszonylag ritkán készítek. Ha mégis, akkor vagy krémleves, vagy húsleves, vagy pedig sűrű-zöldséges, általában tárkonyos raguleves formájában.
A sárgaborsót kifejezetten szeretem, jó alkalom, hogy a borsszórómat alaposan „megtekerhessem”… Még valamikor januárban vettem egy doboznyit, ami zöld színű lett mire hazaértem. Valójában már a boltban is zöld volt… a doboz jótékony takarásában… A sárgaborsó krémlevesnek indult leves felesborsóvá nevesült, hiszen mégsem hívhatom sárgának azt ami nem az… 🙂
Ehhez a leveshez nagyon jól illene a tejföl, de itt a lustaságom győzött az előzetes terv hiányában, ezért nem volt itthon. A savanykás ízt pici mustárral, a krémességet pedig tejszínnel pótoltam. Friss kakukkfű is került bele bőven, erőteljes növekedésnek indult az egy cserépnyi növényem a konyhaablakban.
Ropogós, sonkás-szezámmagos tészta készült mellé.

  • Hozzávalók:

25 dkg felesborsó vagy sárgaborsó
1 kis fej salotta hagyma
1 nagy gerezd fokhagyma

bors
kakukkfű
1 tk. magos mustár
2 dl tejszín
olívaolaj

A ropogóshoz:
1/2 cs. leveles tészta
6 szelet szárított sonka
szezámmag
1 tojás

  1. A felesborsót előző este beáztatom (ha nem felejtem el, mint most, ezért tovább kellett főzni…).
  2. Felteszem főni, hozzáadom az egészben hagyott hagymát és fokhagymát, néhány ág kakukkfű levelet, sózom.
  3. Ha a borsó megpuhult, kiveszem a salotta hagymát (a fokhagymát nem!) és a tűzről levéve hozzáadom a mustárt, tejszínt, majd botmixerrel krémesítem. Ízlés szerint sózom, borsozom és egyszer összeforralom.
  4. A felengedett levelestésztát vékonyra nyújtom, ujjnyi csíkokra szeletelem, megkenem a felvert tojással, rátekerem a szintén vékonyra szeletelt szárított sonkát és szezámmaggal megszórva pirosra sütöm.

2 Hozzászólás

  • Én i így vagyok a levesekkel.
    Nagyon guszta. Imádom a feles borsót, így kakukkfüvesen még nem próbáltam…Itt az ideje!

  • Andi,
    nagyon finom volt, csak kicsit csalóka a kísérővel… Eteti magát, és irtó laktató! :))

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum