Leves nélkül nálam nem áll meg az élet, viszonylag ritkán készítek. Ha mégis, akkor vagy krémleves, vagy húsleves, vagy pedig sűrű-zöldséges, általában tárkonyos raguleves formájában.
A sárgaborsót kifejezetten szeretem, jó alkalom, hogy a borsszórómat alaposan „megtekerhessem”… Még valamikor januárban vettem egy doboznyit, ami zöld színű lett mire hazaértem. Valójában már a boltban is zöld volt… a doboz jótékony takarásában… A sárgaborsó krémlevesnek indult leves felesborsóvá nevesült, hiszen mégsem hívhatom sárgának azt ami nem az… 🙂
Ehhez a leveshez nagyon jól illene a tejföl, de itt a lustaságom győzött az előzetes terv hiányában, ezért nem volt itthon. A savanykás ízt pici mustárral, a krémességet pedig tejszínnel pótoltam. Friss kakukkfű is került bele bőven, erőteljes növekedésnek indult az egy cserépnyi növényem a konyhaablakban.
Ropogós, sonkás-szezámmagos tészta készült mellé.
- Hozzávalók:
25 dkg felesborsó vagy sárgaborsó
1 kis fej salotta hagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
só
bors
kakukkfű
1 tk. magos mustár
2 dl tejszín
olívaolaj
A ropogóshoz:
1/2 cs. leveles tészta
6 szelet szárított sonka
szezámmag
1 tojás
- A felesborsót előző este beáztatom (ha nem felejtem el, mint most, ezért tovább kellett főzni…).
- Felteszem főni, hozzáadom az egészben hagyott hagymát és fokhagymát, néhány ág kakukkfű levelet, sózom.
- Ha a borsó megpuhult, kiveszem a salotta hagymát (a fokhagymát nem!) és a tűzről levéve hozzáadom a mustárt, tejszínt, majd botmixerrel krémesítem. Ízlés szerint sózom, borsozom és egyszer összeforralom.
- A felengedett levelestésztát vékonyra nyújtom, ujjnyi csíkokra szeletelem, megkenem a felvert tojással, rátekerem a szintén vékonyra szeletelt szárított sonkát és szezámmaggal megszórva pirosra sütöm.
Én i így vagyok a levesekkel.
by Andi március 3, 2010 at 06 : 10Nagyon guszta. Imádom a feles borsót, így kakukkfüvesen még nem próbáltam…Itt az ideje!
Andi,
by Felhőlány március 3, 2010 at 09 : 19nagyon finom volt, csak kicsit csalóka a kísérővel… Eteti magát, és irtó laktató! :))