Elég rosszul indult ez a hét (legalábbis nálam)… Ami vigasztal, hogy jövő héttől már februárt írunk, és talán megyünk kifelé ebből a nyomasztó télből is… Bár úgy hallottam, hogy ígérnek nagy havazást… 🙁 Rendben van, inkább februárban essen mint májusban….
A hideg idő miatt még mindig erősen, vagy erősebben fűszerezett ételek készülnek és a reggeliket sem tudom elintézni egy joghurttal vagy banánnal, valami ütősebb szükséges ahhoz, hogy életre keljek.
Hosszú ideje nem veszek boltban májkrémet, hiszen itthon is gyorsan elkészíthető, tudom mi van benne, és akár kiskanállal is lehet enni (naná! hogy szoktam) annyira finom… 🙂
Mióta szeptemberben megvettem a csodás pástétomos tálkámat, és először készítettem házilag májast, gyakorlatilag folyamatosan készül mindenféle variációban.
Most vaj helyett finom pecsenye libazsírt használtam, kakukkfűvel ízesítettem, és a krémesebb állag eléréséhez tejszínt is adtam hozzá. Még szombaton készült, Delish blogján is láttam, egyre járt az agyunk… 🙂
- Hozzávalók:
30 dkg csirkemáj
3+2 ek. libazsír
1 salotta hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
só
bors
kakukkfű
- 3 evőkanálnyi libazsírban megfonnyasztom az apróra vágott salotta hagymát majd hozzáreszelem a fokhagymát is.
- Rádobom a hártyáitól megtisztított, feldarabolt csirkemájat és kb. 15-20 perc alatt megsütöm.
- Sózom, borsozom, hozzácsipkedem 2 ág kakukkfű levelét, botmixerrel pürésítem.
- Hozzáöntöm a tejszínt és a krémes állagig tovább mixelem.
- Tálkába kanalazom a pástétomot, majd a tetejét felöntöm a megolvasztott 2 evőkanálnyi libazsírral, hogy ne barnuljon meg.
Milyen érdekes, hogy én meg éppen kímélőbbeket készítek, bár közrejátszik benne a fránya betegség, ami eléggé elhúzódik, sajnos. Egyébként a máj- és húspástétom-variációk, különböző fűszerezéssel vendéglátásom "alapkövét" képezik. Szerintem is isteniek!
by bodzazsuzsa január 1, 2010 at 10 : 53Jaj de jól néz ki! Imádom a kakukkfüvet 🙂
Hétfő-kedd: full depresszióban telt, túltelítődtem a szürkeséggel és sötétséggel 🙁 Napelemmel működök, nincs mese!
by Chef Viki január 1, 2010 at 12 : 25Érdekes a tejszínes megoldás. Nem romlik meg később a pástétom? Vagy nincs is rá ideje?
by "saját levében" január 1, 2010 at 01 : 28Zsuzsa,
by Felhőlány január 1, 2010 at 01 : 57most már gyógyuljatok meg gyorsan! ;o) Én tavasztól-őszig elvagyok salátán, de télen kellenek a "nehéz" ízek. Madárétkű vagyok, így a karácsony sem hagyott -kilókban- maradandó nyomot… 🙂
Chef Viki,
by Felhőlány január 1, 2010 at 02 : 04köszönöm szépen! Nagyon megdobta a kakukkfű… Érdekes, hogy régebben valamiért nem szerettem, most meg folyamatosan kell hogy legyen az ablakban egy cserépnyi…:)
Igen, egy kiadós (nap)fényterápia sokat lendítene a hangulatunkon…:))
"Saját levében" 🙂
by Felhőlány január 1, 2010 at 02 : 0830 dkg májból készült, esélye sem volt megromlani (én kiskanállal is ettem), viszont a tejszíntől krémesebb, lágyabb lett! 🙂
Jaj, kellett nekem benézni… Felnyögtem a gyönyörűűűűűűűűségtől!:)
by szepyke január 1, 2010 at 09 : 11Jol nez ki! Most mar csak nekem muszaj lesz beszereznem egy csini pastetomos talkat, mese nincs 🙂 olyan finomsagos!
by Delish január 1, 2010 at 09 : 33