A spenóttal ellentétben a céklát már menzás koromban is megettem. Azt a hagyományos, ecetes változatot, noha a köménymagot mindig kipiszkáltam belőle… Annyira azért nem szerettem, hogy magam is reprodukáltam volna a konyhában…
Néhány éve a háziorvosom vashiányt állapított meg nálam (ami aztán a következő ellenőrzésnél már nem volt igazolható), így sok más egyéb mellett a cékla is visszakerült az asztalomra és azóta is rendszeresen szerepel.
Mindamellett, hogy magas a vastartalma, véd a csontritkulástól és a cukorbetegségektől, B1-, B2-, B6 vitamin tartalmával erősíti az idegrendszert. A céklában lévő kalcium, szilícium, foszfor és magnézium szépíti a hajat, a bőrt, erősíti a kötőszövetet. Betanintartalma révén (vörös növényi színezőanyag) véd a rákbetegségektől és eredményesen alkalmazható a gyógyszeres terápia kiegészítésére is. Elősegíti a vérképzést, egyensúlyban tartja a vérnyomást.
Én a magam részéről nem főzöm a céklát. Alapos mosás után, a szárát eltávolítva egyesével alufóliába csomagolom és a sütőben kb. 1-1,5 óra alatt megsütöm. Így az értékes vitaminok sem főnek ki belőle, ízében sokkal finomabb és koncentráltabb marad. (További ízesítés nélkül is mennyei!)
A színe pedig egyenesen elvarázsol! Natúran is, de így a joghurttal és tejföllel elkeverve bármelyik esős őszi-, vagy fagyos téli napon vidámságot hoz a lelkembe… :))
- Hozzávalók: (3 személyre előételként)
6-8 db bébicékla
1,5 dl görög joghurt (2 dl natúr joghurt kicsepegtetve)
1,5 dl tejföl
1/2 lime leve
1/2 teáskanál őrölt római kömény
só
bors
petrezselyem
- A megsütött és kihűlt céklát meghámozom és kockára vágom. (Célszerű gumikesztyűt használni a művelethez.)
- Összekeverem a joghurtot a tejföllel, római köménnyel, a fél lime levével, sózom és borsozom.
- Ráöntöm a felkockázott céklára, alaposan összeforgatom. Tálalás előtt behűtöm, hogy az ízek jól összeérjenek.
Wow, ez aztán a szín! Remek!
by Ildy szeptember 9, 2010 at 01 : 22Nagyon szép!És a szín!Mesés!
Én is hasonlóban gondolkozom.
by Belly szeptember 9, 2010 at 01 : 58Isteni! Én is nyersen szeretem a céklát salátának. Ezt a köményes változatot is ki fogom próbálni, ha te mondod, hogy fini. 🙂
by Pixie Pie szeptember 9, 2010 at 03 : 08Gyönyörű a színe, ahogy bejön az ősz, nálam is alap élelem a cékla. Hasonlóan is szoktam csinálni, ahogy te készítetted, római köménnyel is próbáltam sülten, de a római kömény nem annyira tetszett a céklával.
by Ízlésszindróma szeptember 9, 2010 at 03 : 22legtöbbször a vitaminok miatt csak inkább nyersen eszem, joghurttal, tormával és sima köménnyel:)
Ildy,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 03 : 58én is odavagyok a színéért!
Köszönöm, hogy olvasol! :))
Belly,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 04 : 00köszönöm szépen!
Már csak a színe miatt is érdemes! Persze ennél sokkal több szól mellette… :))
Pixie Pie,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 04 : 03igazából ez most nem nyers volt, megsütöttem előtte. De nyersen is nagyon jó friss salátaként! :))
A sima köményt egészben nagyon nem szeretem. Első alkalom volt a római köményes tesztelésre és mindenkinek ízlett! Biztatni tudlak! :))
Ízlésszindróma,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 04 : 07köszi! 🙂
Őszintén szólva én nagyon hadilábon állok a köménnyel. A hagyományos maggal nagyon, a római köményt őrölve viszont – módjával – szeretem. Jól kikevertem a kencével, kellemes ízt adott neki. 🙂
Tormával is isteni, úgy is nagy kedvenc! 🙂
Nálunk a cékla mindennapi vendég. Én mostanában nyers céklasalátát készítek. A céklát vékonyra reszelem, paprikát, uborkát, paradicsomot, hagymát szeletelek hozzá. Ecet, só, 1-2 evőkanál méz, esetleg 2 evőkanál tejföl (ami elhagyható), őrölt kömény, bors, szerecsendió. Ezt összekeverem. Másnapra összeérik a hűtőben.Sokáig eláll,ha marad. (Sajnos nem tudom hol láttam hasonló receptet.)
by Ferencné szeptember 9, 2010 at 04 : 32Gyönyörű színek, nagyon finom lehet
by Bianka szeptember 9, 2010 at 06 : 48Nem vagyok nagy céklás, de ez nagyon tetszik!
by Csibe szeptember 9, 2010 at 07 : 45Ferencné,
köszönöm szépen a receptet! Ki fogom próbálni!:)
Bianka,
köszi! 🙂
Csibe,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 09 : 12hidd el, ez nagyon más mint a hagyományos! Krémes, lágy ízvilág… :))
Sülve egy kicsit jobban ízlik. Egyszerű, jó recept ez.
by trendo szeptember 9, 2010 at 04 : 12No igen és a képek…
Trendo,
by Felhőlány szeptember 9, 2010 at 04 : 53szavaid árnyaltságából úgy tűnik, hogy annyira azért nem vagy érte oda… :))