Házi kenyér

június 23 , 2009 by: Felholany Egyéb kategória

A friss házikenyér íze leírhatatlanul isteni. A hagyományos cipó mellett egy (számomra) új formázási lehetőséget is kipróbáltam, ez a Baguette en épis.
Számos sikertelen próbálkozás után sem adtam fel, és – megérte! – megszületett a csoda.

Hozzávalók:
400 g liszt (BL 55)
20 g friss élesztő
12 g só
2,4 dl víz
a szóráshoz liszt
  1. Az élesztőt elmorzsolom a liszttel, majd hozzáadom a sót, a vizet, és simára dagasztom. Ha már összeállt a tészta, érdemes az asztalra kivenni, és ott folytatni a gyúrást.
  2. Ha már egynemű a tészta, akkor gombócot formázok belőle, kb. 2 cm vastagságúra lapítom, majd a tészta széleit a közepébe visszahajtom. A végén a közepét összecsípem, megfordítom, és meleg helyen letakarva a kétszeresére kelesztem.
  3. A megkelt tésztát félbevágom, és mindkét felét kigömbölyítem. (Én négyfelé vágtam.)
  4. Többféleképpen formázhatjuk. A francia baguette en épis módra a tésztát kilapítom, a két szélét behajtom középre, az ujjammal mélyedést vájok bele, és összecsípem a tetejét.
  5. Rudat sodrok az így kapott tésztából, a közepébe ismét mélyedést vájok az ujjammal, és összecsípem. Liszttel megszórt sütőlapra teszem az összecsípett tetejével lefelé.
  6. A cipóhoz a tésztát kb. 2 cm vastagságúra lapítom, a tészta széleit a közepébe visszahajtom, összecsípem a tetejét, és a sütőpapírra teszem a tetejével lefelé.
  7. A kenyereket megszórom liszttel.
  8. A baguette befejezéséhez egymástól 2-3 cm távolságra ollóval 3/4 részig bevagdosom a tésztát, majd az így kapott részeket ellentétes irányba kihajtom.
  9. A cipó tetejét egyirányba kétszer-háromszor késsel bemetszem.
  10. 200 fokra előmelegített sütőben sütöm 25-30 percig, de 10 perc után a kenyereket a sütőlapról a rácsra teszem, így egyenletesebben sül. A sütő aljába egy lábasba vizet teszek, így nem szárad ki a kenyér.

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top