“Háromhagymás” tojáskrém

február 18 , 2010 by: Felholany Egyéb kategória

Ismét egy a hétköznap esték szellemében gyorsan elkészíthető vacsora. Nem olyan régen belefutottam egy kis zacskó fekete hagymamagba, vagy ahogy még nevezik: nigella mag, és ahogy magyarországon hivatalosan anyakönyvezték: kerti katicavirág.

Több blogon is találkoztam ezzel a fűszerrel mostanában, pld. itt és itt. Rögtön felkeltette az érdeklődésemet, hiszen nagyon szeretem a hagymaféléket is, illetve a magocskákat is. Persze nem sikerült leküzdenem a “vessünk pár szemet a cserépbe, mi lesz belőle…” lendületemet sem. Így hamarosan bemutatom majd a magról kelt, lassan 2 éves citromot, avokádó cserjét (most kb. 60-70 cm-es lehet), várom hogy kibújjon a licsi mag, és persze a mostani kerti katicavirág. Közben virágba borult ismét a kaktuszom, ami karácsonyi is meg húsvéti is… Karácsonyra éppen elvirágzott, és ahogy elnézem, húsvét előtt is eldobja majd az utolsó szirmokat. Az orchideám is teljes virágpompában díszeleg… 🙂
De vissza az ételhez, ami gyakorlatilag egy egyszerű tojáskrém, gyors kence, amit a háromféle hagyma dob fel.
A diós kenyérből készült pirítóst pici friss fokhagymával dörzsöltem be, a tojáskrémbe snidling került, díszítésként pedig a fekete hagymamag. Ez utóbbi egyáltalán nem tolakodó, de mégis hagymaízével nem csak a látványt dobta fel.
  • Hozzávalók: (2 személyre)

4 db tojás
3 dkg vaj
2 tk. borsos mustár
4 tk. mascarpone
2 tk. metélőhagyma (snidling)
2 gerezd fokhagyma
fekete hagymamag

bors
olívaolaj
pirítós (nálam diós kenyér)

  1. A keményre főzött kihűlt tojásokat lereszelem. Hozzzáadom a puha vajat, mustárt, sózom, borsozom, belekeverem a mascarpone sajtot és a metélőhagymát is.
  2. Világos pirítóst készítek, bedörzsölöm a fokhagymával, olívaolajjal meglocsolom és ráhalmozom a behűtött tojáskrémet.

12 Hozzászólás

  • :))))))
    Ma délben jelenik meg az avokádómról a kép…

    :)))
    Neked is egy hosszú szár pár levéllel, vagy az enyémmel van a baj?:)

    És hogy ízlett a nigella? Köze nincs szerintem a hagymához, inkább enyhe borsos, kicsit mintha mentolos lenne. Jah, és tojáskrém bámikor, bárhogy, lavonyi mennyiségen jöhet!:)

  • Szepyke,
    picit már félek Tőled… :)) Elég hasonlóan forognak a "kerekeink"…

    Hosszúnak hosszú a szára, hirtelen megnyúlt, de nem panaszkodom, van rajta levél bőven! Illetve én meg vagyok elégedve vele, kíváncsian várom a Tiédet -, hogy utána is fenntartom-e.

    Nigella? Semmi extra, én picit füstös-borsos ízt éreztem ki belőle, de kedvelem az ilyenféle ízeket.:))

  • Szeretjük a tojáskrémet, de ilyen mascarponés változatot még nem csináltam. Nagyon jól hangzik, köszi.

  • nagyon guszta.
    nekem felespohárban van még az avokádófám (négy nagy levél a tetején), el kéne már ültessem egy cserépbe. én azt olvastam, hogy metszéssel lehet bokrosítani. csak nem tudok metszeni az a baj.

  • Csibe,
    maradék mascarpone hasznosításaként jutott eszembe, hogy beletegyem. Nem rontott rajta, sőt! Próbáld ki! 🙂

  • Lilla,
    köszönöm! 🙂
    Szepykénél leírtam a tapasztalataimat az avokádóról…
    A metszés talán itt is úgy működik mint a bazsalikomnál, hogyha lecsíped a legutolsó hajtást, akkor oldalirányba kezd terjeszkedni. Nem tudom… Viszont az enyém mintha hozna valami alsó hajtást metszés nélkül is… Ha hazaérek majd megnézem… 🙂

  • És fotókat nem kérhetnénk a növényeidről?:) A tojáskrémért köszönet:)

  • A tojáskrém nem mindennapi eledel nálunk, nem is értem, miért, hisz már boltba sem kell mennem érte. Annyira magától értetődik, hogy a napokban szerét ejtem:))

  • Jó ötlet!

  • Sofia,
    szívesen, egészségedre! 🙂
    Mire hazaértem besötétedett, szétvakuzott képeket sikerült készíteni, úgyhogy megismétlem majd világosban és jön a fotós beszámoló! 🙂

  • Bodzazsuzsa,
    őszintén szólva nálunk sem… Picit elfelejtődött, pedig én nagyon szeretem… Majd most jön egy tojás hullám… :))

  • Thrini,
    az egyszerűségében van a nagysága… 🙂

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top