Bár nem jártam még a Közel-keleten, a fűszereit és a konyháját nagyon kedvelem. Vannak fűszerek, melyek a magyar konyhában nem honosodtak meg – mint például a sumac, a szömörcék családjába tartozó fűszer -, de azért szerencsére egyre jobban ismertté válnak. Alapvetően a török, görög és közel-keleti konyha fűszere, de nálunk sem beszerezhetetlen. 🙂 A sumac az arámi summaq szóból származik, ami sötétvöröset jelent. Ez utal a növény termésére, melyet évezredek óta szárítva és porítva használnak. A sumac aromás illatú fűszer. Íze savanyú, kicsit gyümölcsös és fanyar. A sumac ennek a fanyarságnak köszönhetően kihozza az ételek ízét, felerősítve a többi fűszer aromáját. A sumac nélkülözhetetlen fűszere a közel-keleti, elsősorban libanoni konyhának, Görögországban a húsokat ízesítik vele, Törökországban savanyításra is használják. Gyakorta adják joghurthoz, amit pácolásra, vagy salátaöntetként használnak. Érdemes kipróbálni úgy is, hogy a görögsalátához tálalt fetát fűszerezzük meg vele. A sumac rendszeres fogyasztása máj- és vesebetegeknek nem ajánlott!
Hozzávalók:
- 2 közepes padlizsán
- 5 teáskanálnyi sumac
- só
- olívaolaj
A mártáshoz:
- 2 doboz görög joghurt
- 2 evőkanálnyi tahini (szezámpaszta)
- 1/4 lime leve
- 1 kis gerezd fokhagyma
- só
A tálaláshoz:
- 1 csokor friss koriander vagy petrezselyem
A mártáshoz alaposan összekeverem a hozzávalókat és tálalásig hűtőbe teszem. A padlizsánt ujjnyi szeletekre vágom, sózom és forró grillserpenyőben olívaolajon megsütöm. Tahinis joghurttal és frissen aprított korianderrel vagy petrezselyemmel megszórva tálalom.
0 Hozzászólás