Tobzódás a színekben, tobzódás az ízekben. Ez a nyár adottsága, aminek minden pillanatát ki kell használni! A dinnyeszezon kellős közepén járunk, van minden: sárgadinnye, cukordinnye, mézdinnye, gáladinnye, piros- és sárga húsú görögdinnye maggal és mag nélkül. Úgy is jó enni, hogy a könyökünkön folyik az édes lé, meg úgy is, hogy elegánsabb módon felkockázva tálkából villázzuk ki.
Mondhatnám, hogy készültem erre az ételre, de ez nem igaz. Dinnyekockázás közben született az ötlet, ahogy feküdtek egymás mellett a színes szeletkék, hogy hogyan lehetne nem funkcionálisan felhasználni őket, bár tőlem ez sem idegen, az édes ízeket szeretem a sósakkal kombinálni. Legutóbbi bevásárlásomkor az egyik multi vidéki üzletében gigantikus mennyiségű laktózmentes étellel találkoztam, egy egész hosszú sornyival, ahol legalább 10-15 féle laktózmentes sajtot, köztük fetát is találtam. (Csak álltam ott fülig érő szájjal és valami olyasmit motyoghattam, hogy ez itt a kánaán. Vajon a budapesti üzletben ennek miért csak a töredéke a kínálat?!)
A dobozból kicsúsztatott feta sajtot vékonyan felszeleteltem és hasonló nagyságúra szeltem a görögdinnyéket is. Rétegeztem őket, minden falatka tetejét bébispenót levelekkel díszítettem, de megteszi bármilyen zöldsaláta, meglocsoltam olívaolajjal, málnás balzsamecettel díszítettem a tálat és még megszórtam sópehellyel is. Érdemes jól behűtött dinnyével készíteni, mert a feta enyhén sós íze és a lédús jéghideg édes görögdinnye találkozása nagyon karakteres ízélményt ad.
Hozzávalók:
- görögdinnye (sárga- és piros belsejű)
- feta sajt
- bébi spenót vagy egyéb salátalevél
- olívaolaj
- málnás (vagy egyéb ízesített, édes) balzsamecet
- sópehely
Remek vendégváró falatka, vagy előétel lehet egy forró nyári kertiparty-n.
0 Hozzászólás