Legyünk Tudatos Vásárlók!

október 17 , 2009 by: Felholany

Lillától kaptam a kérdést, hogy mennyire vagyok Tudatos vásárló.
Azt gondolom, hogy most már nagyon! Persze nem volt ez mindig így, megtapasztalás és bölcsesség is kellett hozzá.
Ma már nem csak magamra, hanem a környezetemre is figyelek annak reményében, hogy mások is ezt teszik, és talán a gyermekeink, unokáink már egy élvezhetőbb világot kapnak örökül. Az, ami nekünk most tudatos, és még figyelnünk kell rá, nekik talán már ösztönös lesz!
Elképesztő és borzalmas reklámok próbálnak befolyásolni bennünket, hogy „könnyebb” legyen az életünk. Lehet, hogy pillanatnyilag könnyebb, de rövidebb is! Persze guszta, ha a kenyér 4 nap után is pont úgy néz ki, mint ha éppen most sült volna ki. De nem természetes. És a légmentesen lezárt (nem hűtött) borsófőzelék a polcon hetekig? Brrrr…. Mennyi mesterséges cucc van benne, hogy folyamatosan „jól kinéző” az állaga?!
Miért olcsóbb egy távoli országból érkező termék, mint a hazai? Talán mert gyerekmunkával állították elő és olyan körülmények között, amire még csak nem is gondolunk. Biztos, hogy ezt szeretnénk támogatni?!
Én aztán nem! De nézzük a gyakorlati részét, ahogyan én csinálom:
A környezettudatos vásárló tízparancsolata
1. Írd össze, mire van szükséged! Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.
Évekkel ezelőtt rám is erőteljesen hatottak a reklámok és a hiperek akciósabbnál akciósabb,” egyet fizet kettőt vihet” akciói. Jó fogás, hogy szemmagasságban pakolják a polcokra azokat a termékeket, amiket „feltétlenül megéri hazavinni”… Ezek a dolgok rendszerint a szekrényben végezték, majd a szavatossági idejük lejárta után a szemetesben. Mivel egyrészt ennyire nem megy jól, másrészt pedig ételt nem dobok ki, nagyon következetes lettem, és tudatosan kerülöm a nagyobb boltokat a napi bevásárlásokhoz. Listát is írok, egyrészt arról, hogy mit főznék a következő héten, másrészt arról, hogy ezekhez az ételekhez mire lesz szükségem. Többé-kevésbé sikerül, de az extra elcsábulás már annyira nem jellemző, hiszen nem úgy van mint pl. 15 éve, hogy akkor vegyük meg amikor kapható. Ma már folyamatosan mindent meg tudunk vásárolni.
2. Menj a piacra vagy helyi boltba! Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.
Imádok piacra járni! Szeretek nézelődni, szaglászgatni, válogatni. A piacon ugyanannyi összegből minimum háromszor annyi friss zöldséget és gyümölcsöt tudok venni, mint a boltban. Nem vagyok bio mániás, de míg a boltban egyáltalán nem megítélhető, hogy honnan jött az a paprika vagy paradicsom, a piacon az árusról sokkal több következtetés vonható le az eredetet illetően. Szeretek olyan néniktől vásárolni, aki nem nagy mennyiségben termelnek, hanem a kis konyhakertben szeretettel nevelgetett termékeiket kínálják. Ha pedig szombaton nincs időm piacra menni, akkor a munkahelyemről hazafelé vezető úton van egy nagyon klassz zöldséges, ott vásárolok! Augusztusban pl. 120 Ft volt 1 kg nagyon friss és szép padlizsán! Szedret és áfonyát harmadannyiért vettem mint amennyiért a hiperben árulták. És helyi termelőktől származó zöldségeket lehet náluk vásárolni!
3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot! Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.
Tele van az autóm csomagtartója papírzacsikkal és vászon bevásárló szatyrokkal. Piacra pedig kosárral járok. Irtózom a műanyag zacskóktól, nem fogadom el, és fel vagyok háborodva, ha ezért úgy néznek rám a kasszánál, mintha a Marsról jöttem volna. Ha elfelejtem bevinni a papírzacsit, inkább kézben cuccolom ki a vásárolt termékeket… A szemetesbe viszont műanyag szemeteszsák kerül, mert az ilyen nagyméretű papírszemetes horribilis összegbe kerül. L A szelektív hulladékgyűjtést az apró lakásban csak részben tudom megvalósítani, és szelektív gyűjtőhely sincs a közelben…
4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel! A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.
Hát hogy olcsóbb, abban nem vagyok biztos! És abban sem, hogy kevésbé szennyezi a környezetet. Olyan füstölgő-pöfögő buszokat látok, hogy jaj! Villamos nem jár felém, a HÉV meg 15-20 percenként, és egy 10-11 órás munkanap után nem sok türelmem van hidegben-hóban, szélben-fagyban várakozni. Ezt az ízületeim sem kedvelik, ezért az egyetlen luxusról az életemben nem vagyok hajlandó lemondani. Az autóm rendben van, nem pöfög, nem füstöl, pici városi autó, a havi BKV bérlet feléből kijön a benzin…
5. Vegyél helyi termékeket! Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.
A zöldségek tekintetében ez maximálisan kipipálva! A fent említett zöldséges helyi termelők termékeit árulja. A húsfogyasztásom nem jelentős, de a szárnyasokat is igyekszem a piacon beszerezni. Házisajtot a barátnőm hoz délegyházi ismerőseitől, akik maguk készítik. Friss, és összehasonlíthatatlan az íze bármilyen drága bolti termékkel.
6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást! Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.
Abból már kinőttem, hogy a külsőségek legyenek a legfontosabbak. A lényeg belül lakozik. Van, ahol elkerülhetetlen a nem környezetbarát csomagolás, de ha tehetem, az újrahasznosítottat választom! Az ásványvizes palackokkal és üdítős dobozokkal nincs gond, nem veszek. Remek a csapvizem, a buborékok nélkül megvagyok, az édes „nyálakat” pedig nem szeretem. Teázom, a papírdoboz általában újrahasznosított, vagy kedvemre válogatok a teázókban kapható kimért füvekből.
7. Kerüld a vegyszereket! Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.
Ebben nagyon tudatos vagyok! Nem veszek pl. zacskós ételeket (levesek, mártásporok, kész tészták, dobozos mikróban melegíthető borzalmak), nem veszek májkrémet, felvágottat is csak nagyon ritkán. Megszámolom az „E” betűs hozzávalókat a csomagolásokon, és amit lehet, elkészítek magam friss összetevőkből. Legújabb kísérleteim a házi májas és a kenyér körül forognak. A bio dolgokat egyelőre nem engedhetem meg magamnak, és vannak fenntartásaim azzal is, hogy vajon bio-e a bio…
8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt! Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.
Télen ez egy picit nehezebb, mert szegényesebb a kínálat mint tavasszal-, nyáron és ősszel. Ezért próbálok a fagyasztóban raktározni a nyári piacos beszerzésekből. Gyümölcsök terén csábulok, mert az almát nem szeretem, a banán, kivi, narancs, mandarin meg hát nem terem nálunk. A sütőtök viszont nagy mennyiségben fogy és hazai! Egyéb extra igényeim nincsenek, a télen vásárolható eprek, málnák, sárgadinnyék meg csak a szemnek szépek és a pénztárcának (is) ártalmasak.
9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat! Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…
Vállalom, elektromos fogkefét használok, nagyon hasznos dolognak tartom, szeretem, és reggelente félálomban is könnyebb ezt „tologatni” a számban… J A konzervnyitóm egy kb. 10 éve vásárolt darab, ritkán veszek olyant, amihez használni kellene, szerintem egy örökéletű darab lesz… J Kenyérszeletelőm nincs, elmondhatatlan vonzódásom van a kések irányában – természetesen csak a konyhában -. Két igen nagyméretű „bikaölő” kés a kedvencem. Hámozáson kívül mindenhez ezeket használom. Az egyéb felesleges dolgokat pedig kíméletesen szelektáltam egy éve, mikor az új lakásomba költöztem. Igaz az a mondás, hogy amit az elmúlt egy évben nem használtál, azt már valószínűleg sosem fogod.
10. Olvasd el a címkéket! Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.
Lehetőség szerint MAGYAR terméket vásárolok! De ha nem a már megszokott kerül a kosárba, mindig elolvasom, hogy mit tartalmaz. Erre kínosan ügyelek. Nehéz is velem vásárolni… 🙂
Azt gondolom, hogy sokat kell még fejlődnünk a tudatosságban és messze vagyunk még Európától is, de bízom benne, hogy lassanként mindenki rájön a lényegre! Sok kicsi sokra megy!
Kíváncsi vagyok, hogy Ti mennyire vagytok tudatosak:

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum