Avokádó, citrom, licsi magoncok és társaik

február 21 , 2010 by: Felholany

Bemutatom a konyhai egyéb “hulladékok” kategóriában keletkezett, ám újrahasznosított, magról vetett növényeimet.
Amire a legbüszkébb vagyok, az az avokádó. Sok hónapig volt vízkultúrában, elég hosszú idő volt, mire gyökereket eresztett és mire földbe került. Ám attól a pillanattól kezdve, hogy elültettem, viharos gyorsasággal nőtt meg, ontja a leveleket, most éppen 82 cm magasságnál tart. Nagyon szereti a bőséges locsolást (másnaponta) és a fényt.

A citrom már jóval lassabban nőtt meg, kétéves példány, 37 cm magas:


Zsályabokor, tavaly nyáron kaptam néhány ágacskát (tanyasi nevelés), használtam akkor frissen is, a maradékot pedig egy pohár vízbe dugtam. Néhány hét után meggyökeresedett, azóta cserépben virul:


Ez pedig egy friss meglepetés, valamikor a héten bújt ki észrevétlenül a zsálya tövében, az a helyes kis bordó növényke: a licsi:


Közelebbről a licsi cserje:


Ez pedig az éppen aktuális bazsalikomom. Szerencsés vásárlás volt még január elején, viszonylag gyorsan hozza az új hajtásokat napi locsolás mellett:

Még soha nem virágzott nálam újra az orchidea. Több alkalommal kaptam már virágzó példányokat, de Ő az első, aki új otthonában virágzásnak indult, igaz csak 4 virág van rajta, de nem vagyok telhetetlen, mert gyönyörű:


A kaktusz még csak készül a virágzásra (ma nem volt éppen túl fotogén), de ha kinyílt megmutatom majd újra. Most sokkal több virág ígérkezik rajta mint előzőleg itt.

16 Hozzászólás

  • Az avokádót meddig áztattad a félig vízben? Én eddig kétszer próbáltam, de úgy egy-másfél hónap után feladtam mindkétszer. De akkor most megint megpróbálom, akkor ezek szerint van, akinek tényleg kihajt. És melyik felét is kell lefelé tenni?

  • Ágianyu,
    hát legalább 6-7 hónapot állt a vízben… Gyakran elpárolgott alóla, nem is foglalkoztam vele, vegetáltak. 2 maggal próbálkoztam, mert nem tudtam eldönteni melyik oldalról jön a gyökér, és honnan a hajtás… Ez az egy lett sikeres. Hosszú idő után lett gyökere, fent pedig kezdett kibomlani a mag héja. Kb. 3-4 cm volt a hajtás a tetején amikor végre elültettem, onnan pedig kb. 3 hónap alatt lett ekkora… 🙂

  • a citromot hogyan "indítottad el"?

  • Lilla,
    kb. 6-8 magot ujjal belenyomkodtam egy nagy cserép földbe, és amikor 4-5 cm-es lett, ezt a legszebbet átültettem ebbe a cserép földbe. Konyhaablakban tartom, heti 2x picit locsolom. Teremni biztosan nem fog, de szép ugye? 🙂

  • Gyönyörűséges az avokádód!! Az enyém kb. térdig ér, de csak a tetején vannak levelei…

    Nagypapámnak van citromfája, magról, tizenvalahány éves, és két férfi kell a mozgatásához. Nyaranta ki szokta tenni a kertbe félárnyékba, hatalmas!

    Az orchideámat nyáron sikeresen kinyírtam…

  • Chef Viki,
    köszönöm! Ha sok földben van az avokádód, próbáld meg 2 naponta alkalmanként 1,5 dl vízzel locsolni. Én ezen kívül semmi extra dolgot nem adtam neki. Korábban rendre sikerült minden növényt kiirtanom, de itt az új lakásban úgy tűnik szeretnek lenni… 🙂
    A citrom pedig ha 2 évente nő 30 centit, akkor esélyes, hogy mire nagy lesz már kertes házban fogok lakni… :))

    Most készítem a házifeladatomat… 🙂

  • Juj ez ez ez fantasztikus!!! A licsi bámulatos.

  • Nagyon szépek a növényeid! Egy kis citromfám nekem is van, és remélem, az ősszel ültetett fügefám is megmarad. Most kedvet kaptam tőled is, én még nem próbálkoztam magokkal.

  • Nagyon szépek :)))
    Az orchideát vágd vissza nyugodtan egy picikét (virágzás után a szárukat). Én is így csináltam és most mindkettő csodásan virágzik.
    Imádom őket!

  • Nagyon szépek a növénykék, látszik, hogy mindegyik milyen kis egészséges:) sajna nálam minden kinyikkan, mert elég sötét a lakás;) egy kúszó növényke növögeti be a szobát.

  • Kíváncsi vagyok a "házira" :-)))

  • Micsoda kis botanikus veszett el benned!:))))

    Tényleg el kell gyorsan ültetnem a az avokádómat!:)

  • Köszönöm mindenkinek! 🙂

  • Szia!
    Nagyon klasszak a növényeid, én avokádót és citromot próbálok nevelgetni. A citromok még úgy ahogy elvannak, elég lassan, de azért fejlődnek. Avokádóból kettő van, és mindkettőnek pöndörödnek a levelei. A levelek furán nagyra nőttek, és kókadoznak. Ha esetleg tudnál valami jótanácsot, szívesen fogadom. Én is kétnaponta öntözöm, talán a fénnyel lehet a baj, mert nem valami világos a lakás…
    Köszönöm. lili

  • Lilla,
    a citrom nálam is nagyon lassan indult be, viszont az elmúlt 1 hónapban hozott egy új hajtást, és 15 (!)cm-t nőtt hirtelen! Igaz, minden reggel öntöttem rá egy kis vizet, mert kókadtnak láttam a leveleit. Most meg majd jól át kell ültetnem…
    Az avokádóval hasonlóképpen jártam, változatlanul 2 naponta locsolom, már 1,5 m. Hozott oldalra is két hajtást, már nem csak felfelé nő, viszont a levelei nálam is aránytalanul nagyok. Tetőablak előtt van, sok fényt kap, és meg kellett támogatnom egy bambuszrúddal, mert túl hirtelen nőtt és a szára még nem erősödött meg annyira. A levelei kókadtságát 1-2 dl vízzel vissza tudom hozni, de szerencsére nem pöndörödnek… Szerintem akkor a fénnyel lehet Nálad a probléma, de csak tipp… Utánanézek és ha tudok valami okosságot szólok! :))
    A licsi is szépen nevelkedik, lehet, hogy szentelek nekik majd egy újabb bejegyzést, ha már ilyen hálásak… :)))

  • Mi az avokádónak a magját ültettük el és nagyon gyönyörű most kb. 25cm és várom hogy nagyobb legyen

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap boldog dolgok boldogság bonbon bor bulgur bébicékla cheesecake chia colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland keksz kelt tészta kence kenyér kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein pulyka pástétom reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea természetfotó tirol tojás tonkabab torta Toszkána turi tészta tök tökmag töltött túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás ősz

Archívum

scroll to top