Elméletileg húsvéti pite az alcíme, de mivel nagyon szeretem a spenótot, gyakorlatilag bármikor elkészíthető.
Gyerekkoromban a világból is ki lehetett volna űzni a spenóttal, talán mert cukorral megszórva volt ebéd a menzán…
Azóta felfedeztem sokszínűségét, megtanultam elkészíteni, és a zöldek közül az egyik legnagyobb kedvencem lett.
Hozzávalók:
35 dkg levelestészta
80 dkg spenót (friss)
40 dkg tehéntúró
11 db tojás
parmezán sajt
olívaolaj
só
őrölt bors
vaj
- Felengedés után két részre osztom a tésztát, kinyújtom, majd kibélelek vele egy olajjal megkent 24 cm-es sütőformát.
- A spenótot alaposan megmosom, nagyjából összevágom.
- Kevés sóval puhára párolom, majd ha kicsit kihűlt, kinyomkodom a levét.
- Felverek 4 egész tojást, sózom, borsozom, kb. 4 evőkanál reszelt parmezánt adok hozzá, majd az áttört túrót és a kinyomkodott spenótot.
- A sütőt előmelegítem 200 fokra.
- A tölteléket a tészta tetejére halmozom, és evőkanállal 6 mélyedést alakítok ki benne.
- Minden mélyedésbe teszek egy-egy darabka vajat, beleütök egy-egy tojást, sózom, borsozom, megszórom pici reszelt sajttal.
- Befedem a másik rész kinyújtott tésztával, és a széleit jól összenyomkodom.
- A tetejét megkenem 1 felvert tojással.
- 200 fokon sütöm kb. 1 órán keresztül.
Langyosan vagy hidegen, könnyű fehér borral tálalom.
0 Hozzászólás