Egy újabb első, minden értelemben. Kóstolásban és készítésben is. Nem hogy nem készítettem még gazpacho-t, de eddig még nem is kóstoltam… Nagy hiba volt.
A hirtelen jött nyár visszavett az én konyhabeli lendületemből is. Fel sem merül, hogy valamit süssek, de még a főzést is kétszer meggondolom. Enni viszont kell, valami hűsítőt és mivel fagylalttal mégsem lehet kihúzni 2-3 hónapig, valami gyorsan elkészíthetőt.
Ennek a levesnek az összetevőit külön-külön is szeretem, és mivel mostanában több blogon is előtérbe került, adta magát, hogy kipróbáljam.
Félénken, féladagban, biztonsági gyümölcslevessel a háttérben… Egy picit utánaolvastam a témának, és A bűvös szakács oldalán megtaláltam az elkészítés 5 fontos lépését is.
1. áztatás, puhítás
2. turmixolás
3. emulziókészítés
4. higítás
5. szűrés
Ezt az útmutatót és a receptet követve elkészítettem a sajátomat. Mindössze annyit változtattam, hogy zöld helyett piros kaliforniai paprikát, az ecet helyett pedig frissen facsart citromlevet használtam. Nem kedvelem az ecetet, a balzsameceten kívül más nincs is itthon, illetve van… de azt üvegpoharak glancolásához használom… 🙂
Nagyon bejött, nagyon finom lett, így a gyümölcsleves sorsa bizonytalanná vált… A hatalmat átvette a gazpacho…:)
- Hozzávalók: (kb. 1,5 liter)
0,5 kg érett paradicsom meghámozva
7,5 dkg uborka
5 dkg (1 kis fej) salotta hagyma
10 dkg kaliforniai paprika (piros)
1 kis gerezd fokhagyma
5 dkg szikkadt kenyér
2 dl extra szűz olívaolaj
fél citrom leve
0,5 l víz
só, bors
- A paradicsomot forró vízbe dobom, 1 perc után kiveszem, hideg vízbe teszem és lehúzom a héját. Az uborkával és a paprikával együtt felkockázom, tálba teszem, hozzáadom a szintén felkockázott kenyeret, majd az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Sózom, meglocsolom a citrom levével, 1 dl olívaolajjal, jól összekeverem és légmentesen lezárva min. 12 órára hűtőbe teszem. (Célszerű előző este elkészíteni.)
- Turmixgépben egyneműsítem, majd lassan, kisebb adagokban hozzácsorgatom az olívaolajat és ha már selymesen krémes, tovább turmixolva felhígítom a vízzel. (Szintén fokozatosan öntöm hozzá.)
- Szitán átszűröm – nem passzírozom!-, ízlés szerint sózom, borsozom és jól behűtve uborka és paprika darabokkal megszórva tálalom.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
by Felhőlány június 6, 2010 at 07 : 47Sofia,
by Felhőlány június 6, 2010 at 07 : 49próbáld ki! Én is hitetlen voltam, kár volt, mert nagyon finom! 🙂
Hat majd kanikulaban en is kiprobalom 🙂 egyenlore nincsen 🙁
by Delish június 6, 2010 at 06 : 40Még Én sem próbáltam, csak szemezek vele régóta. De most adtál egy lökést.
by Dia június 6, 2010 at 08 : 47Én sem ettem és nem is készítettem, de nagyon finom lehet. Csodás
by Bianka június 6, 2010 at 08 : 57Szeretem:)) Nagyon guszta lett !!!
by L.Krisztina június 6, 2010 at 11 : 46Látom Ikea nálad is ott van :))))
Delish,
by Felhőlány június 6, 2010 at 06 : 13küldhetek Neked 5-6 foknyi meleget…? ;o)
Dia,
by Felhőlány június 6, 2010 at 06 : 15leszámítva az előkészületet, hogy "áztatni" kell a zöldségeket, nagyon gyorsan elkészül. 🙂
Bianka,
by Felhőlány június 6, 2010 at 06 : 16köszönöm szépen! Ha külön-külön nyersen szeretitek a hozzávalókat, ez is ízleni fog! 🙂
L.Krisztina,
by Felhőlány június 6, 2010 at 06 : 18köszi! ;o) Igen, ezt a készletet mostanában vadásztam… Kellett már egy kis újdonság…:))