Az ünnep magyar, a kenyér indiai, a töltelék olaszos, enyhén arabos ízvilággal.
3 hét olasz kenyér majszolása után erős váltással egy kenyérsütő tanfolyamon találtam magam Hémanginál. 5 féle indiai kenyeret sütöttünk, nekem a Bathura lett a kedvencem. Kicsit hasonlít a mi lángosunkhoz, hiszen ez is olajban sül. Ha jól csináltuk, akkor a közepe üres lesz, kívülről ropogós. Ihletet adott, hogy megtöltsem. A variációknak csak a képzelet szab határt. Remélem, hogy ezzel nem sértettem meg nagyon a kenyér eredeti mivoltát, mi szerint egy jó kis szabdzsi kísérője legyen.
A Bathura receptje 12 darabhoz:
15 dkg fehérliszt
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 kk. só
1 ek. olaj
1 kk. friss élesztő
1 dl joghurt
1 kk. cukor
langyos víz
Egy tálban összekeverem a liszteket, sót és összemorzsolom a friss élesztővel. Hozzáadom a cukrot, olajat, joghurtot és egy kevés langyos vízzel összedagasztom. 4-5 percig gyúrom, hogy sima és rugalmas legyen a tészta. Egy tállal leborítva 1 órán keresztül meleg helyen hagyom kelni. Utána újra átgyúrom a tésztát, majd 12 db nagyobb diónyi gombócokat formázok, kb. fél cm vastagra nyújtom és forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütöm.
A kisült kenyérkéket éles késsel felhasítottam, megkentem humusszal, megpakoltam ruccolával és egyéb zöldsalátával, belefektettem a sült padlizsán és paprika szeleteket, paradicsomkarikákat és tálaltam.







0 Hozzászólás