A padlizsán Indiából származó zöldség. Törökparadicsom vagy kékparadicsom néven is ismert, C és A vitamint tartalmaz, valamint ásványi sókban is gazdag.
Készíthető töltve, rántva, rakott ételekhez, krémnek, levesbe főzve, salátaként, főételként, előételként, stb…
Nagyon szeretem paradicsommal, sok-sok fokhagymával, mozzarellával, bazsalikommal. Ebben a formában köretként is szoktam tálalni (persze akkor pirítós nélkül), magasabb toronyként rétegezve.
A mozzarella miatt kizárólag frissen tálalva jó, mert ha a sajt kihűl, gumiszerű állaga lesz.
Most gyors vacsoraként remekelt.
- Hozzávalók:
1 közepes padlizsán
1 gerezd fokhagyma
4 db közepes paradicsom
1 cs. mozzarella
só
bors
bazsalikom
olívaolaj
- Ujjnyi szeletekre vágom a paradicsomokat, mozzarellát és a padlizsánt, mely utóbbit bőven sózok és állni hagyom.
- Serpenyőben olívaolajat melegítek, rádobom a fokhagymaszeleteket és a szárazra törölt padlizsán karikákat. Mindkét oldalát pirosra sütöm.
- Előmelegítem a sütőt (175 fok), olívaolajjal meglocsolt sütőformába tornyozom a megsült padlizsánt paradicsommal és a sajttal. Sózom, borsozom, megszórom bazsalikommal és addig sütöm amíg a sajt megolvad.
- Pirítóson tálalom.
0 Hozzászólás