Nagy hatással volt rám a múltkori Sfeeha pizza ízvilága. A fahéjjal fűszerezett darált hús olyan izgalmas újdonság volt számomra, hogy további próbálkozásokra ösztönzött. Ezek egyike lett a töltött gomba.
Bár a vége felé jár az idei gombaszezon, ez a fajta egész évben elérhető, elkészíthető. Amennyiben előételként kínáljuk kisebb gombafejeket válasszunk, főételhez viszont a nagyobbakat is használhatjuk.
Vendégváráshoz a gombafejeket előre megtölthetjük, hűtőben tárolva a sütésig, tálalásig.
- Hozzávalók:
6 nagyobb fej gomba
3 evőkanál olívaolaj
1 kis fej salotta hagyma
1 gerezd fokhagyma
20 dkg darált pulykacomb
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál őrölt római kömény
1/4 kávéskanál reszelt szerecsendió
1 kisebb narancs reszelt héja
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 dl zöldségleves vagy húsleves alaplé
só
bors
- A gombák szárát eltávolítom és felaprítom. Felforrósítom az olaj felét, megpirítom benne az apróra vágott salotta hagymát, majd a gombaszárat is hozzáadva addig pirítom, amíg a víz elpárolog. Hozzáreszelem a fokhagymát és további 1 percig főzöm. Tálba szedve félreteszem.
- Ugyanebben a serpenyőben felforrósítom az olaj másik felét és hozzáadom a darált húst. Fehéredésig sütöm, villával alaposan szétnyomkodva. Hozzáadom a fahéjat, római köményt, szerecsendiót reszelek hozzá, belekeverem a narancs héját és hozzákeverem a hagymával pirított gombaszárat és zsemlemorzsát is. Sózom, borsozom.
- A húsos masszát beletöltöm a gombafejekbe, tűzálló tálba teszem őket, meglocsolom a zöldséges alaplével és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütöm.
Annyira, de annyira a szívemből szóltál! 🙂
by Raindrop október 10, 2010 at 03 : 25Azóta kétszer sütöttem sfeehát, és egyszer töltöttem padlizsánba a fahéjas, citromos húst, bulgurral.
Ez a töltött gomba variáció szintén zseniális, viszem is! Hétvégére megcsinálom! 🙂
Még csak a címet láttam, de rögtön a sfeeha jutott eszembe 🙂 S tessék!
Kitűnő kombináció!!!
by Chef Viki október 10, 2010 at 04 : 58Valóban izgalmas párosítás! Ki fogom próbálni 🙂
by Ami október 10, 2010 at 06 : 45Hú de érdekes fűszerezés: fahéj, hagyma, kömény, narancshéj… Izgalmasnak hangzik:)
by m október 10, 2010 at 07 : 14Hű ez tényleg nagyon finom lehet, igazán guszta
by Bianka október 10, 2010 at 07 : 16Itt járt Trendo, beburkolt egyet 🙂
by trendo október 10, 2010 at 04 : 17Ízlett neki!
Raindrop,
remélem ízlett a gombás változat is! 🙂
Chef Viki,
igen, az az ízvilág! 🙂 Köszi! 🙂
Ami,
csak vigyázz, mert függőséget okoz! :))
M,
már a töltelék bekeverésekor is remek aromaterápiás kezelés, a sütésről nem is beszélve… :))
Bianka,
köszönöm szépen! Nekem nagyon bejött. 🙂
Trendo,
by Felhőlány október 10, 2010 at 03 : 52kedves egészségedre! 🙂