Fahéjas-fűszeres hússal töltött gomba

október 14 , 2010 by: Felholany Egyéb kategória

Nagy hatással volt rám a múltkori Sfeeha pizza ízvilága. A fahéjjal fűszerezett darált hús olyan izgalmas újdonság volt számomra, hogy további próbálkozásokra ösztönzött. Ezek egyike lett a töltött gomba. 
Bár a vége felé jár az idei gombaszezon, ez a fajta egész évben elérhető, elkészíthető. Amennyiben előételként kínáljuk kisebb gombafejeket válasszunk, főételhez viszont a nagyobbakat is használhatjuk.
Vendégváráshoz a gombafejeket előre megtölthetjük, hűtőben tárolva a sütésig, tálalásig.

  • Hozzávalók

6 nagyobb fej gomba
3 evőkanál olívaolaj
1 kis fej salotta hagyma
1 gerezd fokhagyma
20 dkg darált pulykacomb
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál őrölt római kömény
1/4 kávéskanál reszelt szerecsendió
1 kisebb narancs reszelt héja
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 dl zöldségleves vagy húsleves alaplé

bors

  1. A gombák szárát eltávolítom és felaprítom. Felforrósítom az olaj felét, megpirítom benne az apróra vágott salotta hagymát, majd a gombaszárat is hozzáadva addig pirítom, amíg a víz elpárolog. Hozzáreszelem a fokhagymát és további 1 percig főzöm. Tálba szedve félreteszem.
  2. Ugyanebben a serpenyőben felforrósítom az olaj másik felét és hozzáadom a darált húst. Fehéredésig sütöm, villával alaposan szétnyomkodva. Hozzáadom a fahéjat, római köményt, szerecsendiót reszelek hozzá, belekeverem a narancs héját és hozzákeverem a hagymával pirított gombaszárat és zsemlemorzsát is. Sózom, borsozom.
  3. A húsos masszát beletöltöm a gombafejekbe, tűzálló tálba teszem őket, meglocsolom a zöldséges alaplével és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütöm. 

7 Hozzászólás

  • Annyira, de annyira a szívemből szóltál! 🙂
    Azóta kétszer sütöttem sfeehát, és egyszer töltöttem padlizsánba a fahéjas, citromos húst, bulgurral.
    Ez a töltött gomba variáció szintén zseniális, viszem is! Hétvégére megcsinálom! 🙂

  • Még csak a címet láttam, de rögtön a sfeeha jutott eszembe 🙂 S tessék!

    Kitűnő kombináció!!!

  • Valóban izgalmas párosítás! Ki fogom próbálni 🙂

  • Hú de érdekes fűszerezés: fahéj, hagyma, kömény, narancshéj… Izgalmasnak hangzik:)

  • Hű ez tényleg nagyon finom lehet, igazán guszta

  • Itt járt Trendo, beburkolt egyet 🙂
    Ízlett neki!

  • Raindrop,
    remélem ízlett a gombás változat is! 🙂

    Chef Viki,
    igen, az az ízvilág! 🙂 Köszi! 🙂

    Ami,
    csak vigyázz, mert függőséget okoz! :))

    M,
    már a töltelék bekeverésekor is remek aromaterápiás kezelés, a sütésről nem is beszélve… :))

    Bianka,
    köszönöm szépen! Nekem nagyon bejött. 🙂

    Trendo,
    kedves egészségedre! 🙂

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top