Tök kaporral, vagy kapor tökkel? Én nagyon szeretem. Nem tudom ki hogy van vele, nekem sosem elég az a kapormennyiség amit a gyalult tökhöz csomagolni szoktak… De vágott virághoz is kötöttem már csokorba… 🙂
Le sem írom a tökfőzelék receptjét, szerintem mindenkinek van egy jó receptje, de ha valaki kéri, örömmel megosztom az én paleo változatomat.
Amíg a tökfőzelék elkészül, összedobható a halvagdalt is.
Halvagdalt az alábbiak szerint:
30 dkg harcsafilé
3 szál újhagyma
1 pici fej vagy fél fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
2 tojás
1 kis csokor kapor
1 nagy csokor petrezselyem
1-2 ek. zsemlemorzsa
só, bors
Kicsit feldarabolom az első három hozzávalót és a fokhagymával együtt aprítógépben megpörgetem. Hozzáadom a tojásokat, zöldfűszereket, sózom, borsozom és ha nagyon lágy hozzákeverek némi zsemlemorzsát. Ha túl kemény a massza akkor még egy tojást…
Serpenyőben kevés olívaolajat forrósítok, vizes kézzel gombócokat formázok a halmasszából, kicsit ellapítom és a serpenyőbe enyhén belenyomva mindkét oldalát 2-2 percig sütöm.
Rita, ez mennyei! Imádon a kapros tököt. Halvagdaltat azonban még sosem csináltam mellé:))
by bodzazsuzsa május 5, 2014 at 06 : 10Szia Rita,
engem érdekelne az a paleos tökfőzelék recepted 😉
Köszi előre is,
by Petra június 6, 2015 at 06 : 53P
Szia Petra! Nálam attól lesz paleo egy főzelék, hogy nem készítek hozzá lisztes, tejes, tejfölös habarásokat stb…. hanem a saját anyagával sűrítem be őket egy botmixer segítségével. Kiveszek 2-3 merőkanálnyit, botmixerrel pürésítem és visszaöntöm az alaphoz. Ahogyan én készítem:
by Felhőlány szeptember 9, 2015 at 08 : 15pici olajon, zsiradékon megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát. Megszórom 1 mokkáskanálnyi pirospaprikával, rádobom a gyalult tököt, sózom, megszórom sok kaporral és készre főzöm. Amikor a tök már elég puha, kiveszek néhány merőkanálnyit és pürésítem. Paleo változatban tejföl nélkül, sima változatban tejföllel. Semmi varázslat, nem követek paleo étrendet. A tökfőzelék egyébként is viszonylag sűrűre fő, inkább a krémesebb állag eléréséhez jó ez a pürésítés… 🙂
Szia Zsuzsa! Esetleg azóta már ki is próbáltad….? 😉 Nekem nagyon bejött! 🙂
by Felhőlány szeptember 9, 2015 at 08 : 17Szia én szeretném elkérni a tökfőzelék receptjét 🙂
by Szabó Barbara augusztus 8, 2020 at 11 : 49Kedves Barbara! Ha paleo módra készítem, akkor teljesen liszt és tejtermékmentesen készül. Pici liba vagy kacsazsíron üvegesre pirítom a hagymát, majd megy rá a gyalult tök, só és egy nagy csokor kapor fele. Én általában „fehéren”, pirospaprika nélkül készítem, de ha teszel bele, akkor a hagymára tedd, pont mielőtt rádobod a tököt. Fedő alatt puhára párolom. Sűríteni önmagával sűrítem, adok hozzá pici sűrű kókuszkrémet és botmixerrel néhágyszor belemixelek a főzelékbe. Éppen csak párszor, hogy ne az egész főzelék legyen „püré”. Ilyenkor megy bele a kapor másik felé, pár percig rottyantom és már kész is. 🙂
by Felholany május 5, 2021 at 10 : 36Ha hagyományos módon készül, akkor tejfölös-keményítős habarással sűrítem a végén. 🙂