Mi is a rizottó? Krémesre főtt rizs frissen reszelt sajttal (parmezán) tálalva. 🙂 Olaszországban tanultam meg igazából jó rizottót készíteni Fabio (a séfem) mellett. Sok múlik a hozzávalókon, illetve minden hozzávaló meglétén, a friss alapanyagokon és a készítésébe fektetett szereteten és gondoskodáson. Fontos szereplő a fehérbor, illetve az, hogy a főzéshez (so)sem használok olyan bort, amit nem innék meg jómagam. Rizottót készíteni nem nagy kunszt, nem órák, de türelem kérdése. Készülhet pirított erdei gombával, zöldborsóval, kolbásszal, sárgarépával vagy bármi mással amit szeretünk. Lehet köret, lehet előétel és ha véletlenül marad belőle, gombóccá formálva, forró olajban kisütve másnap is örömünket lelhetjük benne!
Hozzávalók 2 személyre:
- 3 dl rizottó rizs
- 6-7 dl meleg alaplé (zöldségleves, húsleves)
- 0,5 dl száraz fehérbor
- 2 szál sárgarépa
- olívaolaj
- pici frissen reszelt szarvasgomba / vagy szarvasgombás olívaolaj
- 1,5 evőkanálnyi vaj
- 3-4 evőkanálnyi frissen reszel parmezán és még valamennyi a tálaláshoz
- 6 kisebb zsályalevél
- só, bors
A rizst megmosom és megszárítom. Egy nagyobb lábasban olívaolajat hevítek és beledobom az apró kockára vágott sárgarépát. Néhány perc után hozzáadom a rizst és fehéredésig pirítom. Felöntöm a fehérborral és hagyom, hogy az alkoholtartalma 1-1,5 perc alatt elpárologjon. Folyamatos kevergetés mellett, merőkanalanként hozzáadom az alaplevet. Al dentére főzöm, ez kb. 20-22 perc, kóstoljunk! A tűzről levéve hozzákeverem az apróra vágott szarvasgombát / vagy szarvasgombás olajat, apróra vágott zsályát, vajat és reszelt parmezánt. Ha szükséges, sózom, borsozom. Tálaláskor extra reszelt parmezánnal szórom meg gazdagon. 🙂
0 Hozzászólás