Nincs is annál jobb dolog, mint kimenni a kertbe és leszedni a termést, vagy mondjuk kimenni az erdőbe és begyűjteni a szezonális természet adta kincseket. A tavasz igazán kényeztető ebből a szempontból, friss, zsenge, többek között zöld színű finomságokkal bőkezűen ellátja a hozzáértőket. Bár szerintem nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy felismerjük a vadon termő snidlinget, ami mint egy puha szőnyegtakaró fekszik az erdő mélyén illatosan; vagy a magasra növő, vadon termő újhagymát, ami csak karcsúságával tér el bolti társaitól, ízében és illatában azt magasan felülmúlja. Spárgarajongók nem tudják nem észrevenni az akár térdig is érő vékony, zöld színű vadspárgát, amely egészen a tövéig zsenge és roppanós, így nem vész belőle semmi sem kárba. A kucsmagombához viszont már avatott szem kell, de ha az ember egyet megtalál, onnan komoly függőséget okoz a további kis gyönyörűségek kutatása. A mai ebéd ezekből a „talált” kincsekből készült. 🙂
Hozzávalók:
- kucsmagomba
- újhagyma
- snidling
- zöldspárga
- olívaolaj
- vaj
- só
- borsikafű
- krémes kecskesajt
- tejszín
- citromos Trofie tészta (vagy ízlés szerinti egyéb tészta, pl. szélesmetélt)
A kucsmagombákat folyóvíz alatt alaposan le- és kimosom, majd beáztatom egy kis tálka vízbe. Olívaolaj és vaj keverékén megfonnyasztom az apróra vágott újhagymát, majd hozzáadom a gombákat is, sózom, megszórom kevés borsikafűvel és néhány percig minden oldalukon sütöm.
A gombát papírtörlőre szedem és hagyom kicsit hűlni. A serpenyőben maradt hagymás olajra öntök 2-3 evőkanálnyi fehérbort, hogy az odaégett gomba és hagyma darabkákat feloldja, majd kiforralom belőle az alkoholt, hozzáadok 4-5 evőkanálnyit a gomba áztatólevéből és visszaredukálom a mártást. Közben a krémes kecskesajtot kikeverem aprított vadsnidlinggel, zacskóba kanalazom és a zacskó sarkát kivágva óvatosan megtöltöm a gombafejeket, amiket kivajazott üvegtálba állítok és 10 percre a grillsütőbe dugok. Forrásban lévő sós vízben először 1,5 percig főzöm a zöldspárgákat, majd fogkeményre főzöm a citromos Trofie tésztát. A mártást átszűröm, hogy ne maradjanak benne hagyma és gomba darabkák, majd a tűzre visszatéve felöntöm tejszínnel, beleteszem a zöldspárgák felaprított szárát és összeforralom. Ízlés szerint sózom. Amikor a tészta megfőtt, leszűröm és összeforgatom a gombás-tejszínes mártással, tányérra szedem, a közepébe ültetem a töltött kucsmagombákat és frissen aprított snidlinggel megszórva tálalom.
0 Hozzászólás