Erdő, mező kincsei: töltött kucsmagomba vadspárgával és vadhagymákkal

május 01 , 2020 by: Felholany Egyéb

Nincs is annál jobb dolog, mint kimenni a kertbe és leszedni a termést, vagy mondjuk kimenni az erdőbe és begyűjteni a szezonális természet adta kincseket. A tavasz igazán kényeztető ebből a szempontból, friss, zsenge, többek között zöld színű finomságokkal bőkezűen ellátja a hozzáértőket. Bár szerintem nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy felismerjük a vadon termő snidlinget, ami mint egy puha szőnyegtakaró fekszik az erdő mélyén illatosan; vagy a magasra növő, vadon termő újhagymát, ami csak karcsúságával tér el bolti társaitól, ízében és illatában azt magasan felülmúlja. Spárgarajongók nem tudják nem észrevenni az akár térdig is érő vékony, zöld színű vadspárgát, amely egészen a tövéig zsenge és roppanós, így nem vész belőle semmi sem kárba. A kucsmagombához viszont már avatott szem kell, de ha az ember egyet megtalál, onnan komoly függőséget okoz a további kis gyönyörűségek kutatása. A mai ebéd ezekből a “talált” kincsekből készült. 🙂

Hozzávalók:

  • kucsmagomba
  • újhagyma
  • snidling
  • zöldspárga
  • olívaolaj
  • vaj
  • borsikafű
  • krémes kecskesajt
  • tejszín
  • citromos Trofie tészta (vagy ízlés szerinti egyéb tészta, pl. szélesmetélt)

A kucsmagombákat folyóvíz alatt alaposan le- és kimosom, majd beáztatom egy kis tálka vízbe. Olívaolaj és vaj keverékén megfonnyasztom az apróra vágott újhagymát, majd hozzáadom a gombákat is, sózom, megszórom kevés borsikafűvel és néhány percig minden oldalukon sütöm.

A gombát papírtörlőre szedem és hagyom kicsit hűlni. A serpenyőben maradt hagymás olajra öntök 2-3 evőkanálnyi fehérbort, hogy az odaégett gomba és hagyma darabkákat feloldja, majd kiforralom belőle az alkoholt, hozzáadok 4-5 evőkanálnyit a gomba áztatólevéből és visszaredukálom a mártást. Közben a krémes kecskesajtot kikeverem aprított vadsnidlinggel, zacskóba kanalazom és a zacskó sarkát kivágva óvatosan megtöltöm a gombafejeket, amiket kivajazott üvegtálba állítok és 10 percre a grillsütőbe dugok. Forrásban lévő sós vízben először 1,5 percig főzöm a zöldspárgákat, majd fogkeményre főzöm a citromos Trofie tésztát. A mártást átszűröm, hogy ne maradjanak benne hagyma és gomba darabkák, majd a tűzre visszatéve felöntöm tejszínnel, beleteszem a zöldspárgák felaprított szárát és összeforralom. Ízlés szerint sózom. Amikor a tészta megfőtt, leszűröm és összeforgatom a gombás-tejszínes mártással, tányérra szedem, a közepébe ültetem a töltött kucsmagombákat és frissen aprított snidlinggel megszórva tálalom.

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top