pura vida wine & dine / la belle boutique. tapolca legjobb étterme

április 07 , 2018 by: Felholany

Erika és Attila 2014-ben nyitotta meg Tapolca belvárosában mediterrán hangulatú éttermét. Tudni kell róluk, hogy több mint 10 éve költöztek Budapestről a Balaton-felvidékre, ahol először falusi turizmussal foglalkoztak, majd jó néhány év Spanyolországi kalandozás után 4 éve nyitották meg Pura Vida Wine & Dine Éttermüket családi vállalkozásként. Nem csak tulajdonosai az étteremnek, de minden poszton képviseltetik magukat, hogy vendégeik elégedettek legyenek. A baráti társaságomból eddig bárki evett náluk, mindenki nagyon elégedett volt és ezt bizonyítják a róluk megjelenő cikkek és elismerések is. Húsvétkor tettünk náluk látogatást úgy, hogy az előző két évben, mikor véletlenül Tapolca felé vezetett az utunk, mindkétszer “lemaradtunk” róluk foglalás hiányában. Ezt a hibát most nem kívántuk elkövetni, ezért jó előre lefoglaltuk az asztalunkat. Van egy állandó étlapjuk (szezonálisan változik), amin hangsúlyosan szerepelnek a tengeri finomságok, kagylók, rákok. Ezen kívül változatos, az évszaknak megfelelő előétel-, főétel és desszertkínálat szerepel az étlapon, ami rövidsége ellenére is komoly fejfájást okoz abban, hogy kiválasszuk, mit is ennénk a legszívesebben. Fantasztikus, többségében balatoni borokat kínálnak az ételeik mellé. Jó időben a teraszon is elfogyaszthatjuk a kiválasztott finomságokat. A kiszolgálás magas szintű, udvarias és nagyon felkészült pincérrel, a látványkonyhában pedig akár magunk is végignézhetjük a választott finomság elkészítését. Az étterem aprócska, 20-25 fő befogadására alkalmas, a terasz további 30 vendég fogadására ad lehetőséget. A belső tér varázslatos, letisztult, ízléses berendezéssel.

Bőven van látni- és gyönyörködnivaló addig is, míg az ételünkre várunk. Engem lenyűgözött a csillár szépsége és ahogyan játékosan a fényt vetette a mennyezetre.

Prémium kategóriás igényes, minőségi hely. Tavaszi étlapjukról az alábbi finomságokból választhatunk:

  • Galamb terrine kacsamájjal és meggyel
  • Gambas, garnéla, fokhagyma, chilli
  • Paradicsomleves, mascarpone
  • Kókusztejes paszternákkrémleves, kesudió
  • Feketekagyló, fehérbor, fokhagyma, vaj, bagett
  • Tanyasi csirkemell, meleg rukola, fenyőmag, pancetta
  • Tenger gyümölcsei spagetti, paradicsom
  • Szűzsült, rizottó, édeskömény, citrom
  • Grill kacsamáj, karfiolok, aszalt szilva
  • Bárány gerinc, zöldbab
  • Fogas filé, quinoa, cékla
  • Bélszín steak, burgonya, gomba
  • Pomodor spagetti – GYEREKEKNEK
  • Panko morzsás csirkefalatok, sült burgonya – GYEREKEKNEK
  • Sajttorta, alma, juharszirup, sós karamell
  • Csokis panna cotta

Az én személyes választásom a Grill kacsamájra és egy sajttortára esett. Nézzük sorban:

Már a látvány is magával ragadott. Először csak forgattam a tányéromat, gyönyörködtem a látványban, hagytam magam átadni az illatoknak, melyek az ízben robbantak is. A karfiolok két selymesen krémes (egy lila és egy krémszínű) püré állagban jelentek meg a tányéron, a közepére ízlésesen kitálalva 3 szelet olyan tökéletesen elkészített kacsamáj, amilyent én még életemben nem ettem. (Pedig kacsamájas ételekben nem keveset sikerült már magamévá tenni.) Kívülről egy leheletnyi roppanós állag alatt belül egy tökéletesre, a szájban krémesen olvadó kacsamájra leltem. Az aszalt szilva szemekkel, valamint a karfiolokkal tökéletes ízkombinációt alkotott. Egy pohárka friss balatoni Chardonnay tette tökéletessé az ételt.

Nem vagyok egy nagy evő, ezért ezt a fine dining tálalást nagyon a magaménak érzem, így azért időnként marad még kapacitásom valami édességre, vagy ritkán levesre. Most az édesség mellett tettem le a voksomat. Sajttorta rajongóként erre esett a választásom:

A látvány már itt is “levett a lábamról”. Nem ettem még sajttortát Martinis pohárból, de tudtam, hogy itt semmi sem az, aminek látszik. Lentről indulok, nem látszik, de a pohár alján nagyon apró kockára vágott savanykás alma és sós karamell várt finom kekszmorzsával. Azon volt gombóc formában tálalva a sajttorta “szíve”, gazdagon sós karamellel nyakon öntve és a roppanós kekszmorzsával tálalva. Ízében tökéletes kombináció. Picit édes, picit savanykás, picit sós, roppanós. Olyan nagyon bután hangzik, ha itt is leírom, hogy ennél finomabb sajttortát még nem ettem (pedig ebből is tekintélyes mennyiséget eltüntettem már), de ez az igazság. 🙂

Egy mondatban összefoglalva: minőségi alapanyag, gasztrokulturális élmény és nagyon jó érzés. 🙂

Ha Tapolcán jártok, ne hagyjátok ki a Pura Vida Wine & Dine Éttermet! Elérhetőségeik:

www.puravidadine.hu

8300 Tapolca, Fő tér 6-8., Telefon: +36(87)687-080.

Hétfőn és kedden zárva tartanak. Szerdán és csütörtökön 12 és 21 óra között, pénteken és szombaton egy órával tovább, 22 óráig vannak nyitva. Vasárnap 12 és 17 óra között ehetünk náluk, és fontos tudnivaló, hogy mediterrán szabályok vonatkoznak a nyitvatartásra, ezért 15 és 18 óra között a konyha nem üzemel!

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top