piacra fel! tésztakészítő workshop és hétvégi gasztropiac ajánló

április 06 , 2018 by: Felholany

A Húsvét utolsó napja azért csak meghozta az igazi tavaszt! Most már tényleg senkinek nem lehet kifogása, kényelmesen ki lehet otthonról mozdulni, szabadtéri programokat tervezni. 🙂 Ti szerettek piacra járni? Nem feltétlenül arra gondolok, amikor szombaton kora reggel végigrohanjuk a piacot összekapkodva a szükséges dolgokat és már rohanunk is haza főzni belőle! Én az olyan piacokra gondolok, ami inkább egyfajta társas összejövetel, mint bevásárlás. Zenei, vagy egyéb kulturális, meg persze kulináris élvezetekkel gazdagítva. Jó ok arra, hogy beszerezzük a hétre szükséges alapanyagokat, zöldségeket, gyümölcsöket és főzni se kelljen, mert helyben minden együtt megoldható! Nagyon szuper kis kézműves-bio-gasztro piacok vannak országszerte. Az én legnagyobb kedvencem a Liliomkert piac Káptalantótiban. Sajnos ez Budapesthez nem esik olyan közel, hogy egynapos program legyen belőle, de egy balatoni hosszú hétvégébe mindenképpen iktassuk be! Garantáltan felejthetetlen élmény lesz! 🙂 2017-ben írtam már róla, itt olvashatjátok.

Budapesten maradva is van néhány nagyon kedves hely, ahol kellemesen tölthetjük a vasárnapi napunkat. A Pancs Gasztroplacc termelői már nem csak vasárnap (Tűzoltó utca 22.) kínálnak kellemes kikapcsolódást, de szombatonként a Hold utcai Piacon is jelen vannak. Az Élesztő udvarán heti rendszerességgel szervezett piac közel 2 éve indult útjára azzal a céllal, hogy egy olyan a gasztronómia iránt érdeklődő közösséget tereljenek össze, akik számára fontos a tudatos fogyasztás és vásárlás. Ez alatt az idő alatt számos termelővel, gazdával kerültek kapcsolatba, akiknek fontos a fenntartható környezet és a természet közelsége. A Tűzöltó utcai piacon vasárnap 11 órától tésztakészítő workshop lesz, ahol tészták színezésével és csíkos tészták készítésével lehet ismerkedni. A végeredmény hazavihető! 🙂 Én alapvetően a sajtok miatt megyek, de mindig “találok” még sok-sok izgalmas dolgot, amit feltétlenül meg kell vegyek, ki kell próbáljak… A teli hasról most vasárnap Jancsa Jani, a Bamba Marha Burger Bár tulajdonosa gondoskodik. – Legutóbb ezekkel a finomságokkal gazdagabban tértem haza:

Másik nagy budapesti kedvenc a Szimpla Vásárnap őstermelői piaca. Ide sem érdemes hajnalban menni, 9 órától 14 óráig tart nyitva a piac, a helyben elkészített ebédet pedig 12 órától lehet megkóstolni. Mi lesz most vasárnap a menü? A piac magyar munkatársainak kedvenc húsmentes szomáli sugoja, és az itt élő bevándorlók egyik kedvenc étele a paprikáscsirke.
A biztonság kedvéért lesz kuszkusz is. 🙂 Meg persze jó hangulat, zene, piaci forgatag, finomságok és szépségek.

A harmadik helyről egyelőre még nem tudok részletesen beszámolni, ugyanis azt most fogom vasárnap letesztelni. Ez pedig a Római-parti Liliomkert piac, ami a Káptalantóti Liliomkert piac kistestvére. A Liliomkert akkor szerveződött egy szántóföldként nyilvántartott telken, amikor az ős- és kistermelői mozgalom még gyerekcipőben járt. Az elsők között honosította meg a szellemiséget, hogy a piac nem csupán egy hely, ahol vegyszermentes zöldségekhez lehet hozzájutni, hanem kulturális-közösségi élményt biztosító, feltöltődést kínáló szabadidős program, találkozóhely, ahol eszmecserére, életmódtanácsokra, barátokra is szert lehet tenni. Harmathy Ildikó a Római-parti Liliomkert piac megnyitásával nem a káptalantóti árusok portékáit akarta felhozni Budapestre, hanem helyi termelőkkel a szellemiséget szeretné a fővárosban is elérhetővé tenni.

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top