A Húsvét utolsó napja azért csak meghozta az igazi tavaszt! Most már tényleg senkinek nem lehet kifogása, kényelmesen ki lehet otthonról mozdulni, szabadtéri programokat tervezni. 🙂 Ti szerettek piacra járni? Nem feltétlenül arra gondolok, amikor szombaton kora reggel végigrohanjuk a piacot összekapkodva a szükséges dolgokat és már rohanunk is haza főzni belőle! Én az olyan piacokra gondolok, ami inkább egyfajta társas összejövetel, mint bevásárlás. Zenei, vagy egyéb kulturális, meg persze kulináris élvezetekkel gazdagítva. Jó ok arra, hogy beszerezzük a hétre szükséges alapanyagokat, zöldségeket, gyümölcsöket és főzni se kelljen, mert helyben minden együtt megoldható! Nagyon szuper kis kézműves-bio-gasztro piacok vannak országszerte. Az én legnagyobb kedvencem a Liliomkert piac Káptalantótiban. Sajnos ez Budapesthez nem esik olyan közel, hogy egynapos program legyen belőle, de egy balatoni hosszú hétvégébe mindenképpen iktassuk be! Garantáltan felejthetetlen élmény lesz! 🙂 2017-ben írtam már róla, itt olvashatjátok.
Budapesten maradva is van néhány nagyon kedves hely, ahol kellemesen tölthetjük a vasárnapi napunkat. A Pancs Gasztroplacc termelői már nem csak vasárnap (Tűzoltó utca 22.) kínálnak kellemes kikapcsolódást, de szombatonként a Hold utcai Piacon is jelen vannak. Az Élesztő udvarán heti rendszerességgel szervezett piac közel 2 éve indult útjára azzal a céllal, hogy egy olyan a gasztronómia iránt érdeklődő közösséget tereljenek össze, akik számára fontos a tudatos fogyasztás és vásárlás. Ez alatt az idő alatt számos termelővel, gazdával kerültek kapcsolatba, akiknek fontos a fenntartható környezet és a természet közelsége. A Tűzöltó utcai piacon vasárnap 11 órától tésztakészítő workshop lesz, ahol tészták színezésével és csíkos tészták készítésével lehet ismerkedni. A végeredmény hazavihető! 🙂 Én alapvetően a sajtok miatt megyek, de mindig „találok” még sok-sok izgalmas dolgot, amit feltétlenül meg kell vegyek, ki kell próbáljak… A teli hasról most vasárnap Jancsa Jani, a Bamba Marha Burger Bár tulajdonosa gondoskodik. – Legutóbb ezekkel a finomságokkal gazdagabban tértem haza:
Másik nagy budapesti kedvenc a Szimpla Vásárnap őstermelői piaca. Ide sem érdemes hajnalban menni, 9 órától 14 óráig tart nyitva a piac, a helyben elkészített ebédet pedig 12 órától lehet megkóstolni. Mi lesz most vasárnap a menü? A piac magyar munkatársainak kedvenc húsmentes szomáli sugoja, és az itt élő bevándorlók egyik kedvenc étele a paprikáscsirke.
A biztonság kedvéért lesz kuszkusz is. 🙂 Meg persze jó hangulat, zene, piaci forgatag, finomságok és szépségek.
A harmadik helyről egyelőre még nem tudok részletesen beszámolni, ugyanis azt most fogom vasárnap letesztelni. Ez pedig a Római-parti Liliomkert piac, ami a Káptalantóti Liliomkert piac kistestvére. A Liliomkert akkor szerveződött egy szántóföldként nyilvántartott telken, amikor az ős- és kistermelői mozgalom még gyerekcipőben járt. Az elsők között honosította meg a szellemiséget, hogy a piac nem csupán egy hely, ahol vegyszermentes zöldségekhez lehet hozzájutni, hanem kulturális-közösségi élményt biztosító, feltöltődést kínáló szabadidős program, találkozóhely, ahol eszmecserére, életmódtanácsokra, barátokra is szert lehet tenni. Harmathy Ildikó a Római-parti Liliomkert piac megnyitásával nem a káptalantóti árusok portékáit akarta felhozni Budapestre, hanem helyi termelőkkel a szellemiséget szeretné a fővárosban is elérhetővé tenni.
0 Hozzászólás