gondolatok a boldogság nemzetközi világnapjára

március 20 , 2018 by: Felholany

A boldogság érzése az egyetlen olyan narkotikum, ami egészséges. A boldogság keresése a legfontosabb motiváció az ember életében. Hajszoljuk, kutatjuk, megoldásokat keresünk, ideológiákat gyártunk arra, hogy miért vagyunk boldogok, vagy éppen boldogtalanok. Nélküle félembernek, gépnek érezzük magunkat. Képesek vagyunk belehalni a hiányába. De a boldogságba, annak ész nélküli hajszolásába is. Úgy látszik, a világméreteket öltő boldogtalanság annyira szembetűnő lett az ENSZ-nek, hogy 2012-ben szükségét érezte, hogy legyen egy nap a 365-ből, amikor boldognak illik lenni. Lett hát egy olyan napunk, amikor biztosan meglátjuk életünkben a boldogságot. A boldogság nemzetközi napjának ötlete a kis himalájai buddhista királyságtól, Bhutántól származik. Az ázsiai ország a világon elsőként vezette be a bruttó nemzeti boldogság fogalmát lakosai jólétének mérésére, mondván, hogy az többet elárul, mint a bruttó hazai össztermék, a GDP. Kilenc tényező alapján számolják ki a nemzeti bruttó boldogságot:

  1. az ország mentálhigiénés állapota
  2. oktatás
  3. időgazdálkodás
  4. ökológiai folyamatok
  5. kulturális folyamatok
  6. közösségi élet
  7. egészségügy
  8. általános életszínvonal
  9. kormányzat

Talán ez a legtöbb tényezős számítás, mely olyan témát feszeget, ami valóban nagyon fontos hatással bír az emberekre.

Csíkszentmihályi Mihály kutatásai az intenzív boldogságérzés jelenségére irányulnak. Az elmélet azt a jelenséget írja le, amikor az ember tér és időérzékét elveszítve olyan tevékenységet folytat, amibe teljesen belefeledkezik. Mindenkinek meg kellene találnia életében azt a tevékenységet, mely ilyen hatással van rá. Boldogságra, alkotásra teremtettünk, higgyük el végre és éljünk e szerint. Az embereknek két bajuk van az életben: ha nem kapnak meg valamit és ha megkapják, amit akarnak. Ebből adódik, hogy a boldogság saját magunkban, a boldogságra való hajlamunkban rejtőzik, amit fejleszteni lehet és kell is.

A boldogság érzelmekkel jellemezhető mentális állapot. Számos biológiai, pszichológiai, vallási, filozófiai magyarázata van. A boldogságot mindenki másképp akarja elérni, mindenkinek más jelent boldogságot – ez leginkább a nevetéstől függ, a belénk táplált emberi értékektől. Fontos és igen nagy feladata életünket, napjainkat valóban boldoggá tenni, vagy észrevenni az apró örömöket. Ám ami ennél is fontosabb és nehezebb, tegyünk boldoggá másokat! Azt mondják, boldogság, boldog ember nem létezik a cél és annak elérésére irányuló küzdelem nélkül. Ez így nem teljesen igaz.

Szép nap ez a mai a boldogságra: ülj ki a kertbe, parkba és csak legyél. Hallgass, láss, érezd az előbújó nap melegét, ne gondolkozz, csak élvezd az élet csodáját, ami te magad vagy – legyél boldog csak úgy, csak magadért!

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum