édesburgonyás samosa mentás joghurttal

január 21 , 2018 by: Felholany Egyéb

Több éve tanulom és használom az ájurvéda tudományát és intenzíven, nagy odafigyeléssel alkalmazom, amikor valami “porszem kerül a gépezetbe”. Szerencsém van, mert az indiai konyha egyébként is közel áll hozzám, szeretem az ízek, színek és fűszerek tobzódását. Színterápiaként gyakran használom téli időszakban a kurkumát, ami nem mellesleg remek gyulladáscsökkentő is. Még egy burgonyafőzelék is jobban ízlik kurkumával, mint pirospaprikával fűszerezve és a napfényt hozza be a szürke téli hétköznapokba. 🙂

A samosa egy zöldséges sült tészta, amit ezerféleképpen lehet elkészíteni. Ha több időm van, magam gyúrom a tésztáját is, ha kevesebb, akkor kész réteslapot használok. Régebben olajban sütöttem, ma már (mivel ezt nem tehetem), sütőben sütöm ropogósra. A töltelék elkészítésének csak a fantáziánk szabhat határt, a fűszerezés viszont legyen hangsúlyos!

Hozzávalók 16 darabhoz:

  • 8 db réteslap
  • 4 db nagyobb édesburgonya
  • 1 csésze zsenge zöldborsó
  • 1 csésze konzerv csicseriborsó
  • 3 kk. olívaolaj
  • 1 kk. mustármag
  • 1/4 kk. egész római kömény
  • 1/2 kk. hing vagy 1 kis gerezd fokhagyma
  • 1 ek. frissen reszelt gyömbér
  • 2 kk. currypor
  • 1/2 kk. őrölt római kömény
  • 1/2 kk. kurkuma
  • 1/2 kk. őrölt koriander
  • kis csokor friss petrezselyem
  • 1 ek. lime vagy citromlé
  • 1 tojás a tészta megkenéséhez
  • nigella mag és sópehely a díszítéshez
  • 2 kis doboz élőflórás natúr joghurt
  • apróra vágott mentalevél
  • 1/2 lime leve

A meghámozott és apró kockára vágott édesburgonyát sós vízben puhára főzöm, leszűröm, összetöröm és hagyom hűlni. A sütőt előmelegítem 180 fokra. Száraz serpenyőben a mustármagot az egész római köménnyel kipattogtatom. Ha véletlenül megég, kezdjük újra, mert az egész ételt elronthatja a keserű íz! A kihűlt burgonyához adok minden fűszert, zöldborsót, csicseriborsót és alaposan összeforgatom. Meglocsolom 1 evőkanálnyi lime levével. A réteslapokat a csomagolásból kivéve vizes konyharuhával takarom le, hogy ne száradjanak ki. 1 réteslapot megkenek olajjal (vagy olvasztott vajjal), ráfektetek még egy réteslapot és 4 csíkra vágom. Minden csík aljára egy nagy evőkanálnyi fűszeres burgonyapürét teszek, majd jobbról balra és balról jobbra áthajtogatom a tésztacsíkokat, míg egy háromszög alakú kis csomagot kapok. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem, lekenem a felvert tojással, megszórom a maggal, sópehellyel és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütöm. A natúr joghurtot kikeverem pici sóval, a felaprított mentalevéllel, lime levével és a ropogósra sült samosa mellé tálalom.

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap boldog dolgok boldogság bonbon bor bulgur bébicékla cheesecake chia colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland keksz kelt tészta kence kenyér kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein pulyka pástétom reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea természetfotó tirol tojás tonkabab torta Toszkána turi tészta tök tökmag töltött túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás ősz

Archívum

scroll to top