Több éve tanulom és használom az ájurvéda tudományát és intenzíven, nagy odafigyeléssel alkalmazom, amikor valami „porszem kerül a gépezetbe”. Szerencsém van, mert az indiai konyha egyébként is közel áll hozzám, szeretem az ízek, színek és fűszerek tobzódását. Színterápiaként gyakran használom téli időszakban a kurkumát, ami nem mellesleg remek gyulladáscsökkentő is. Még egy burgonyafőzelék is jobban ízlik kurkumával, mint pirospaprikával fűszerezve és a napfényt hozza be a szürke téli hétköznapokba. 🙂
A samosa egy zöldséges sült tészta, amit ezerféleképpen lehet elkészíteni. Ha több időm van, magam gyúrom a tésztáját is, ha kevesebb, akkor kész réteslapot használok. Régebben olajban sütöttem, ma már (mivel ezt nem tehetem), sütőben sütöm ropogósra. A töltelék elkészítésének csak a fantáziánk szabhat határt, a fűszerezés viszont legyen hangsúlyos!
Hozzávalók 16 darabhoz:
- 8 db réteslap
- 4 db nagyobb édesburgonya
- 1 csésze zsenge zöldborsó
- 1 csésze konzerv csicseriborsó
- 3 kk. olívaolaj
- 1 kk. mustármag
- 1/4 kk. egész római kömény
- 1/2 kk. hing vagy 1 kis gerezd fokhagyma
- 1 ek. frissen reszelt gyömbér
- 2 kk. currypor
- 1/2 kk. őrölt római kömény
- 1/2 kk. kurkuma
- 1/2 kk. őrölt koriander
- só
- kis csokor friss petrezselyem
- 1 ek. lime vagy citromlé
- 1 tojás a tészta megkenéséhez
- nigella mag és sópehely a díszítéshez
- 2 kis doboz élőflórás natúr joghurt
- apróra vágott mentalevél
- 1/2 lime leve
- só
A meghámozott és apró kockára vágott édesburgonyát sós vízben puhára főzöm, leszűröm, összetöröm és hagyom hűlni. A sütőt előmelegítem 180 fokra. Száraz serpenyőben a mustármagot az egész római köménnyel kipattogtatom. Ha véletlenül megég, kezdjük újra, mert az egész ételt elronthatja a keserű íz! A kihűlt burgonyához adok minden fűszert, zöldborsót, csicseriborsót és alaposan összeforgatom. Meglocsolom 1 evőkanálnyi lime levével. A réteslapokat a csomagolásból kivéve vizes konyharuhával takarom le, hogy ne száradjanak ki. 1 réteslapot megkenek olajjal (vagy olvasztott vajjal), ráfektetek még egy réteslapot és 4 csíkra vágom. Minden csík aljára egy nagy evőkanálnyi fűszeres burgonyapürét teszek, majd jobbról balra és balról jobbra áthajtogatom a tésztacsíkokat, míg egy háromszög alakú kis csomagot kapok. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem, lekenem a felvert tojással, megszórom a maggal, sópehellyel és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütöm. A natúr joghurtot kikeverem pici sóval, a felaprított mentalevéllel, lime levével és a ropogósra sült samosa mellé tálalom.
0 Hozzászólás