Egy torta liszt és cukor nélkül. Milyen jól hangzik és még egészséges is. 🙂 Aztán kiderül, hogy van benne minimum 15 dkg 70%-os étcsoki + 10 dkg a tetején és a lelkiismeret furdalás máris ébredezik… Sajnos nálam nem sikerült nyernie, a csokitorta volt az erősebb… Ez a krémes, lágy belső, selymesen simogató csokiíz mindent visz. Meg hát a csokoládé növény, mert a csoki kakaóbabból készül, a kakaóbab meg ugye fán terem a fa meg egy növény, úgyhogy végül csak kijön, hogy zöldségtortát ettünk… 🙂
Hozzávalók: 17 cm / 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
6 tojás sárgája / 8 tojás sárgája
10 dkg nyírfa porcukor / 15 dkg nyírfa porcukor – hagyományos porcukor esetén 15 dkg / 20 dkg
15 dkg 70%-os étcsoki / 20 dkg 70%-os étcsoki
15 dkg vaj / 20 dkg vaj (puha)
6 tojás fehérje / 8 tojás fehérje
A csokit a vajjal vízgőz felett felolvasztom és hagyom hűlni.
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
Krémesre keverem a tojások sárgáját a porcukorral, hozzáadom az olvasztott és lehűlt csokit, majd a kemény habbá vert tojások fehérjét is beleforgatom.
A tortaforma aljára sütőpapírt teszek, beleöntöm a masszát és a 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt készre sütöm. (A forma nagyságától függően.) A tűpróba itt nem működik, ugyanis a torta belseje a sütés után is lágy és krémes marad. Sülés közben a torta megemelkedik, a sütőből kivéve viszont a közepe kicsit
„beesik”.
Langyosan is nagyon finom egy gombóc vaníliafagyival, ha kihűlt tálalhatjuk tejszínhabbal és málnaszemekkel a tetején, vagy még egy adag lágy csokikrémmel leöntve (10 dkg 70%-os étcsoki + 1 evőkanál vaj + 3 evőkanál tejszín vízgőz felett megolvasztva)
0 Hozzászólás