Hol volt hol nem volt…. majd egy évvel ezelőtt beköltözött három különleges csomag laosi rizs egy Budapest környéki vidéki konyhába. Az egyikük pink színben, másikuk feketében, míg a harmadikban felbukkant a fehér és törtfehér rizsszemek között néhány szem fekete is. (Történetünkben szerepe lesz még annak, hogy sokkal kisebb arányban vannak jelen a színes szemek mint a fehérek.)
Beköltöztek egy szép, szellős, világos polcra és vártak sorsuk beteljesülésére, hogy valaki megjelenésükhöz méltó ételt készítsen belőlük… Csak vártak, vártak és vártak, míg újra beköszöntött a tavasz.
Megjelent a tavasz első piaci hírnöke az árusoknál, a medvehagyma. Ragyogó zöld színe és a mellé hegyekbe pakolt gránátalma néhány darabja úgy elvarázsolták a történetírót, hogy kérésére a mellékszereplők mosolyogva beugrottak a kosárba és vidéki útjukra indultak. Hazatérve néhány nyikorogva induló gondolatmenet után találkoztak a mágikus rizsszemekkel. Mi lehetne varázslatosabb és kontrasztosabb mint egy medvehagymás rizottó gránátalma szemekkel…?
Hófehér rizsszemek, benne itt-ott megbúvó fekete szemekkel, harsány zöld medvehagymával és élettel teli vörös gránátalma szemekkel…
A rizottó készítése ezen a napon is ugyanúgy indult mint máskor. Forró olajban sisteregtek az alaposan megmosott és leszárított rizsszemek, majd miután a nyakukba zúdított fehér bortól mámorosan csücsültek a lábasban, lassan puhulni kezdtek a folyamatosan rájuk locsolgatott zöldségleves tiszta levétől. Félidőben szoros barátságot kötöttek a csíkokra vágott medvehagymával és együtt fortyoghattak tovább, míg készre nem ítéltettek. Ekkor a tűzhely melegét elhagyva egy nagy kocka (gluténmentes) vaj alakította őket selymessé és néhány kanálnyi reszelt parmezán bársonyossá.
A történetíró már a főzés félidejében realizálta, hogy a varázslatos rizs olyannyira „elvarázsolta” az ételét, hogy a végén meglepetésében elfelejtette dekorálni a rizottóját a gránátalma szemekkel…
Hogy miért?
(A történet befejezése az utolsó kép.)
Az a néhány fekete rizsszem barnás-rózsaszínre színezte az egész rizottót, amiben már nem érvényesültek a medvehagyma szeletek, bordós-barna színben pompázott és jó, hogy a gránátalma szemek nem tették még ízléstelenebbé.
Történetünk írója ezt is bevállalja, mindenkivel előfordul, hogy nem mindig szalonképes a végeredmény, és hát ő sem tökéletes. Elvarázsolták a mágikus rizsszemek amin jót mosolygott és aggódva nézte a pink színű rizs zacskóját, hogy vajon abból mi lesz majd…?!
0 Hozzászólás