Der magische Reis der Zauberer – A varázslatos rizs története…

március 05 , 2016 by: Felholany Egyéb kategória

Hol volt hol nem volt…. majd egy évvel ezelőtt beköltözött három különleges csomag laosi rizs egy Budapest környéki vidéki konyhába. Az egyikük pink színben, másikuk feketében, míg a harmadikban felbukkant a fehér és törtfehér rizsszemek között néhány szem fekete is. (Történetünkben szerepe lesz még annak, hogy sokkal kisebb arányban vannak jelen a színes szemek mint a fehérek.)
Beköltöztek egy szép, szellős, világos polcra és vártak sorsuk beteljesülésére, hogy valaki megjelenésükhöz méltó ételt készítsen belőlük… Csak vártak, vártak és vártak, míg újra beköszöntött a tavasz.
Megjelent a tavasz első piaci hírnöke az árusoknál, a medvehagyma. Ragyogó zöld színe és a mellé hegyekbe pakolt gránátalma néhány darabja úgy elvarázsolták a történetírót, hogy kérésére a mellékszereplők mosolyogva beugrottak a kosárba és vidéki útjukra indultak. Hazatérve néhány nyikorogva induló gondolatmenet után találkoztak a mágikus rizsszemekkel. Mi lehetne varázslatosabb és kontrasztosabb mint egy medvehagymás rizottó gránátalma szemekkel…?
Hófehér rizsszemek, benne itt-ott megbúvó fekete szemekkel, harsány zöld medvehagymával és élettel teli vörös gránátalma szemekkel…
A rizottó készítése ezen a napon is ugyanúgy indult mint máskor. Forró olajban sisteregtek az alaposan megmosott és leszárított rizsszemek, majd miután a nyakukba zúdított fehér bortól mámorosan csücsültek a lábasban, lassan puhulni kezdtek a folyamatosan rájuk locsolgatott zöldségleves tiszta levétől. Félidőben szoros barátságot kötöttek a csíkokra vágott medvehagymával és együtt fortyoghattak tovább, míg készre nem ítéltettek. Ekkor a tűzhely melegét elhagyva egy nagy kocka (gluténmentes) vaj alakította őket selymessé és néhány kanálnyi reszelt parmezán bársonyossá.
A történetíró már a főzés félidejében realizálta, hogy a varázslatos rizs olyannyira “elvarázsolta” az ételét, hogy a végén meglepetésében elfelejtette dekorálni a rizottóját a gránátalma szemekkel…
Hogy miért?
(A történet befejezése az utolsó kép.)

Az a néhány fekete rizsszem barnás-rózsaszínre színezte az egész rizottót, amiben már nem érvényesültek a medvehagyma szeletek, bordós-barna színben pompázott és jó, hogy a gránátalma szemek nem tették még ízléstelenebbé.
Történetünk írója ezt is bevállalja, mindenkivel előfordul, hogy nem mindig szalonképes a végeredmény, és hát ő sem tökéletes. Elvarázsolták a mágikus rizsszemek amin jót mosolygott és aggódva nézte a pink színű rizs zacskóját, hogy vajon abból mi lesz majd…?!

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap boldog dolgok boldogság bonbon bor bulgur bébicékla cheesecake chia colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland keksz kelt tészta kence kenyér kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein pulyka pástétom reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea természetfotó tirol tojás tonkabab torta Toszkána turi tészta tök tökmag töltött túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás ősz

Archívum

scroll to top