Der magische Reis der Zauberer – A varázslatos rizs története…

március 05 , 2016 by: Felholany Egyéb

Hol volt hol nem volt…. majd egy évvel ezelőtt beköltözött három különleges csomag laosi rizs egy Budapest környéki vidéki konyhába. Az egyikük pink színben, másikuk feketében, míg a harmadikban felbukkant a fehér és törtfehér rizsszemek között néhány szem fekete is. (Történetünkben szerepe lesz még annak, hogy sokkal kisebb arányban vannak jelen a színes szemek mint a fehérek.)
Beköltöztek egy szép, szellős, világos polcra és vártak sorsuk beteljesülésére, hogy valaki megjelenésükhöz méltó ételt készítsen belőlük… Csak vártak, vártak és vártak, míg újra beköszöntött a tavasz.
Megjelent a tavasz első piaci hírnöke az árusoknál, a medvehagyma. Ragyogó zöld színe és a mellé hegyekbe pakolt gránátalma néhány darabja úgy elvarázsolták a történetírót, hogy kérésére a mellékszereplők mosolyogva beugrottak a kosárba és vidéki útjukra indultak. Hazatérve néhány nyikorogva induló gondolatmenet után találkoztak a mágikus rizsszemekkel. Mi lehetne varázslatosabb és kontrasztosabb mint egy medvehagymás rizottó gránátalma szemekkel…?
Hófehér rizsszemek, benne itt-ott megbúvó fekete szemekkel, harsány zöld medvehagymával és élettel teli vörös gránátalma szemekkel…
A rizottó készítése ezen a napon is ugyanúgy indult mint máskor. Forró olajban sisteregtek az alaposan megmosott és leszárított rizsszemek, majd miután a nyakukba zúdított fehér bortól mámorosan csücsültek a lábasban, lassan puhulni kezdtek a folyamatosan rájuk locsolgatott zöldségleves tiszta levétől. Félidőben szoros barátságot kötöttek a csíkokra vágott medvehagymával és együtt fortyoghattak tovább, míg készre nem ítéltettek. Ekkor a tűzhely melegét elhagyva egy nagy kocka (gluténmentes) vaj alakította őket selymessé és néhány kanálnyi reszelt parmezán bársonyossá.
A történetíró már a főzés félidejében realizálta, hogy a varázslatos rizs olyannyira „elvarázsolta” az ételét, hogy a végén meglepetésében elfelejtette dekorálni a rizottóját a gránátalma szemekkel…
Hogy miért?
(A történet befejezése az utolsó kép.)

Az a néhány fekete rizsszem barnás-rózsaszínre színezte az egész rizottót, amiben már nem érvényesültek a medvehagyma szeletek, bordós-barna színben pompázott és jó, hogy a gránátalma szemek nem tették még ízléstelenebbé.
Történetünk írója ezt is bevállalja, mindenkivel előfordul, hogy nem mindig szalonképes a végeredmény, és hát ő sem tökéletes. Elvarázsolták a mágikus rizsszemek amin jót mosolygott és aggódva nézte a pink színű rizs zacskóját, hogy vajon abból mi lesz majd…?!

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum