Elvesztem Olaszország „bugyraiban”, mind utazásilag, mind gasztronómiailag. Gyanítom, hogy annak idején a gólya GPS berendezése elromolhatott, ezért landoltunk egy másik országban. Nem mintha itt nem érezném jól magam, sőt! De igazán feltöltődni mégiscsak ott tudok. Imádom a dallamos nyelvet, imádom, ahogy az olaszok tudnak élni, szeretni és enni. LA DOLCE VITA. Itt nem (csak) az édességekre gondolok, mert engem igazából más vonz. Nem vagyok oda a tengeri herkentyűkért, de még csak a halat sem szeretem különösen. Az édességeket is inkább vizuálisan élvezem, a kenyerek felé vonzódom. Ahogy Gombóc Artúr mondaná: kerek, szögletes, háromszög alakú, üres vagy sima…. nekem mindegy. Csak tészta legyen.
Legutóbbi kalandozásomon Rómában részint mérhetetlen vonzódásból, részint a „Spártai” diétám keretein belül maradva a tésztákat választottam. Pizza és töltött kenyerek minden mennyiségben. Ebédre és vacsorára. Vagy csak úgy nasinak. (Nem, ilyenkor nem gondolok a kalóriákra és a kilókra!) Itthon realizáltam, hogy például az olasz fagyi egy az egyben ki is maradt. (Azért ez nagy hiba.) Pizzából viszont jobbnál-jobbakat sikerült ennem, bár ami azt illeti, az igazi Nápolyban vár majd rám, de nem panaszkodom.:)
Egy kenyérmentes hét után ma feladtam a küzdelmet és egyik nagy kedvencemet készítettem el, a cukkinivel, mozzarellával és bacon-nel töltött, csavart kenyeret.
Hozzávalók:
350 g liszt
3 evőkanál reszelt parmezán
2 evőkanál olívaolaj
120 ml víz
só (bőven)
120 ml tej
1 tk. cukor
1/2 csomag szárított élesztő
1 cukkini
1 csomag mozzarella
kockázott bacon
‘/2 fej (kicsi) salotta hagyma
pici olívaolaj a cukkini párolásához
A tejet meglangyosítom, belekeverem a cukrot, szárított élesztőt és hagyom felfutni.
A liszthez adom a reszelt parmezánt, olívaolajat, sót, vizet és hozzádagasztom a felfuttatott élesztőt. Robotgéppel legalább 10 percen át dagasztom. Meleg helyen 2 órán át hagyom kelni.
A bacon kockákat száraz serpenyőben picit megpirítom és félreteszem hűlni. Pici olívaolajat öntök a serpenyőbe, üvegesre pirítom a hagymát, hozzáadom a vékonyra szeletelt cukkinit és megpárolom. Hagyom hűlni.
Lisztezett deszkán a tésztát kb. 27×30 méretűre nyújtom. Ráfektetem a hagymás cukkini szeleteket, rátépkedem a mozzarellát, megszórom a sült bacon kockákkal és óvatosan feltekerem.
A tésztacsíkot néhányszor óvatosan megcsavarom, koszorút formázok belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem. A tetejét kirakom nyers cukkini szeletekkel, megszórom nyers bacon kockákkal, durva sóval hintem és további 30 percig hagyom pihenni, kelni.
200 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt pirosra sütöm.
0 Hozzászólás