Ha péntek, akkor „halnap”.
Jó szokásból sosem elég, pláne ha az még egészséges is. Nem, nem kezdek el senkit sem győzködni, hogy egyen több halat, mert aki szereti tudja, aki pedig nem rajong érte, azt úgysem lehet meggyőzni…
Már lehet kapni új sárgarépát, apró zsenge cukkinit, nem túl költséges a hozzávalók beszerzése. Friss lazacot is kifoghatunk féláron, szerencse kérdése. (Ha megelégszünk a kisebb és nem túl szabályos szeletekkel, mint amilyent most nekem is sikerült találnom.) 🙂
Én a magam részéről nem rajongok túlzottan a panírozott és olajban kisütött ételekért, de a ropogós „bundát” nagyon is kedvelem. Bevált az a megoldás, hogy a maradék kenyeret leszárítom, konyharuha között húsklopfolóval rusztikusan darabosra töröm és így hasznosítom tovább.
Hozzávalók a rizottóhoz: (2 személyre)
- 2 szál újhagyma
- 2 szál új sárgarépa
- olívaolaj
- 15-16 dkg rizottó rizs
- 0,5 dl száraz fehérbor
- kb. 0,5 l zöldség-, vagy húsleves alaplé (ezek hiányában a forró víz is megteszi, de erősebb fűszerezés szükséges)
- 1 bébi cukkini lereszelve
- 2 dkg vaj
- 2-3 ek. reszelt parmezán
- só, bors
- petrezselyem
A ropogós lazachoz:
- lazacfilé
- só, bors
- olívaolaj
- rusztikus kenyérmorzsa (lsd. a szövegben…)
Olívaolajon megpárolom a felszeletelt sárgarépát és az újhagymát (zöld szárával együtt). Hozzáadom a rizst és 2-3 percig – fehéredésig pirítom.
Ráöntöm a fehérbort és 1-2 percig hagyom, hogy az alkohol elpárologjon de az íze megmaradjon.
Folyamatos kevergetés közben kisebb adagokban hozzáadom a zöldség alaplevet (vagy forró vizet). Szükség szerinti mennyiséget, amennyit a rizs igényel egészen addig, amíg meg nem fő.
Ha már kész, hozzáadom a lereszelt cukkinit, vajat, parmezánt, ízlés szerint sózom és borsozom.
Közben az előkészített (sózom, enyhén borsozom, meglocsolom olívaolajjal és mindkét oldalát gazdagon megszórom a kenyérmorzsával) lazac szeleteket közepesen forró serpenyőben kevés olívaolajon pirosra-ropogósra sütöm.
Friss petrezselyemmel megszórva tálalom.
hm ez isteni, imadom, fini! welcome back 🙂
by Delish április 4, 2012 at 09 : 33Köszönöm szépen! 🙂
by Felhőlány április 4, 2012 at 06 : 40