Cukkinis rizottó ropogós lazaccal

április 13 , 2012 by: Felholany Egyéb kategória

Ha péntek, akkor “halnap”.
Jó szokásból sosem elég, pláne ha az még egészséges is. Nem, nem kezdek el senkit sem győzködni, hogy egyen több halat, mert aki szereti tudja, aki pedig nem rajong érte, azt úgysem lehet meggyőzni…
Már lehet kapni új sárgarépát, apró zsenge cukkinit, nem túl költséges a hozzávalók beszerzése. Friss lazacot is kifoghatunk féláron, szerencse kérdése. (Ha megelégszünk a kisebb és nem túl szabályos szeletekkel, mint amilyent most nekem is sikerült találnom.) 🙂
Én a magam részéről nem rajongok túlzottan a panírozott és olajban kisütött ételekért, de a ropogós “bundát” nagyon is kedvelem. Bevált az a megoldás, hogy a maradék kenyeret leszárítom, konyharuha között húsklopfolóval rusztikusan darabosra töröm és így hasznosítom tovább.

Hozzávalók a rizottóhoz: (2 személyre)

  • 2 szál újhagyma
  • 2 szál új sárgarépa
  • olívaolaj
  • 15-16 dkg rizottó rizs
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • kb. 0,5 l zöldség-, vagy húsleves alaplé (ezek hiányában a forró víz is megteszi, de erősebb fűszerezés szükséges)
  • 1 bébi cukkini lereszelve
  • 2 dkg vaj
  • 2-3 ek. reszelt parmezán
  • só, bors
  • petrezselyem

A ropogós lazachoz:

  • lazacfilé
  • só, bors
  • olívaolaj
  • rusztikus kenyérmorzsa (lsd. a szövegben…)

Olívaolajon megpárolom a felszeletelt sárgarépát és az újhagymát (zöld szárával együtt). Hozzáadom a rizst és 2-3 percig – fehéredésig pirítom.
Ráöntöm a fehérbort és 1-2 percig hagyom, hogy az alkohol elpárologjon de az íze megmaradjon.
Folyamatos kevergetés közben kisebb adagokban hozzáadom a zöldség alaplevet (vagy forró vizet). Szükség szerinti mennyiséget, amennyit a rizs igényel egészen addig, amíg meg nem fő.
Ha már kész, hozzáadom a lereszelt cukkinit, vajat, parmezánt, ízlés szerint sózom és borsozom.
Közben az előkészített (sózom, enyhén borsozom, meglocsolom olívaolajjal és mindkét oldalát gazdagon megszórom a kenyérmorzsával) lazac szeleteket közepesen forró serpenyőben kevés olívaolajon pirosra-ropogósra sütöm.
Friss petrezselyemmel megszórva tálalom.

2 Hozzászólás

  • hm ez isteni, imadom, fini! welcome back 🙂

  • Köszönöm szépen! 🙂

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top