cukkinis bulgur csirkével – hétvégi menüajánló

július 21 , 2017 by: Felholany Egyéb

A hétvégén folytatódik a kánikula, ezért egy már-már megúszós “alig” főzést igénylő menüt ajánlok Nektek! A bevásárlólistát reggel elküldtem, és ha mindent bevásároltatok ami rajta volt, akkor kezdhetjük is a főzést. A megvásárolt ásványvizet folyamatos tempóban töltögessük magunkba! 🙂

A bulgur nem más, mint tört búza. A magyar hétköznapi konyhában inkább csak az utóbbi években terjedt el, köretként, salátákban használják általában. Én nagy rizs rajongó vagyok, de szeretem a változatosságot. A rizzsel ellentétben a bulgur elkészítéséhez kisebb konyhai jártasság is elegendő, hiszen ezt nem kell főzni, csak forró vízzel (vagy zöldséglevessel) felönteni és várni míg megdagadnak a szemek. (Ha mégsem teszik maradéktalanul – jártam már így egy fajta márka vásárlásakor -, akkor 1-2 percig nagyon alacsony hőfokon főzöm és letakarva hagyom állni.)

Bármilyen zöldséggel ízlés szerint ízesíthető, a lehetőségeknek csak a fantáziánk szabhat határt! Jelenleg még igen alacsony az általam fogyasztható zöldségek listája, de szerencsére a cukkini rajta van! Mint Gombóc Artúr a csokoládéval, én majdnem úgy vagyok a cukkinivel. Nagyon szeretem az apró, színes, salátába való  cukkiniket, nem kell hosszan sütni, én a magam részéről a még kicsit “ress” változatot kedvelem. Gömb kivitelben látványosan tölthető, a nagyobb darabokat szintén töltve, vagy krémlevesnek használom.

Hozzávalók a cukkinis bulgurhoz: (2 személyre)

10 dkg bulgur (kb. 125 ml, érdemes mércés pohárban lemérni)

másfélszeres mennyiségű forró leves, vagy víz (a bulgurhoz képest, kb. 190 ml)

sárga és zöld saláta cukkini

póréhagyma

olívaolaj

só, borsikafű (vagy bors)

maréknyi friss petrezselyem

 

Hozzávalók a rozé borban sült csirkemellhez:

(Ha egyben sütöm a csirkemellet, szeretem előző este fokhagymagerezdekkel gazdagított tejben áztatni.)

1 egész filézett csirkemell (két felére vágva)

2 gerezd fokhagyma, tej

olívaolaj

só, borsikafű (vagy bors)

1 dl rozé bor a csirkének, 1 dl a készítőjének

 

A bulgurt felöntöm a forró folyadékkal, lefedem és hagyom állni. A negyed szeletekre vágott cukkinit pici olívaolajon és néhány karika póréhagymán 2-3 percig sütöm. Sózom és borsikafűvel ízesítem. A csirkemelleket lecsöpögtetem és szárazra törlöm. Sózom, pici borsikafűvel ízesítem és forró serpenyőben olívaolajon hirtelen mindkét oldalát megpirítom. Felöntöm a rozé borral és félig lefedve néhány percig főzöm, igazából csak addig, amíg a bor alkoholtartalma elpárolog az ételből, hiszen a csirkemellnek egyébként sem kell sok idő. A tűzről levéve fedő alatt hagyom addig, amíg a megdagadt bulgurt összekeverem a cukkinivel és bőkezűen megszórom tépett petrezselyemmel.

Ha bevállalósak vagytok és éppen van otthon kovászos uborka, ajánlok egy főzés nélküli krémlevest. Jégbe hűtve mennyei lesz! Nézzétek:

A receptjét itt találjátok.

Desszert gyanánt én a magam részéről egy nagy szelet jéghideg dinnye mellett teszem le a voksomat! 🙂

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top