Gratin, avagy csőben sütött étel, melynek hozzávalója lehet bármilyen zöldség: burgonya, sárgarépa, cukkini, padlizsán, stb. A zöldségeket vékonyra szeletelve egymásra rétegezem és egy krémes mártással „nyakon öntve”, reszelt sajttal megszórva aranybarnára, ropogósra sütöm. A sajt abban segít, hogy a zöldségek ne száradjanak ki és a mártásnál sem spórolok a zsírdús tejföl és tejszín keverékével. 🙂 Én általában burgonyából készítem ezt az ételt, ami akár köretként, akár főfogásként is megállja a helyét, most viszont hajszálvékonyra szeletelt padlizsán és cukkini lett a főszereplő. Ha lett volna medvehagymám, fokhagyma helyett azt tettem volna bele apróra vágva, de bátran kísérletezhetünk más zöldfűszerekkel is, elrontani nem fogja az ételt.
Hozzávalók: (2 személyre)
- 1 nagyobb padlizsán
- 2 kisebb cukkini
- só, borsikafű
- 2 egész tojás
- 1 kis pohár zsírdús tejföl
- 2 dl zsírdús tejszín
- 1 dl tej
- szerecsendió
- 1 kis gerezd fokhagyma (vagy 5-6 medvehagyma levél apróra vágva)
- 1 kis csokor petrezselyem rusztikusra (ollóval) szeletelve
- 8 dkg reszelt sajt
A sütőt előmelegítem 175 fokra. A cukkinit és padlizsánt nagyon vékonyra szeletelem, sózom, megszórom borsikafűvel és állni hagyom. Összekeverem a tojást a tejföllel, tejszínnel és tejjel. Hozzáreszelek egy gondolatnyi szerecsendiót és egy gerezd fokhagymát. Belekeverem a nagyjából felaprított petrezselymet. A zöldségszeleteket egy kivajazott sütőformába rétegezem, leöntöm a tojásos-tejszínes mártással, megszórom a reszelt sajttal és az előmelegített sütőben 175 fokon 30-35 perc alatt aranybarnára sütöm, majd végül grill fokozaton 2-3 perc alatt a tetejét ropogósra sütöm.
0 Hozzászólás