Dúl a cukkini és társai szezon. Tök, csillagtök, padlizsán… A cukkini az uborka és a tök kereszteződéséből jött létre. Igazából szinte egész évben elérhető, de mégis most a legfinomabb, zsenge, frissen beszerezhető. Persze aki olyan „szerencsés”, hogy a saját kertjéből szedheti, valóban tudja!
Töltve már készítettem, most tejszínes krémleves formájában tálaltam.
- Hozzávalók:
1 nagy vagy 2 kisebb cukkini
2 szem burgonya
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 l húsleves/zöldségleves
2 dl tejszín
só, bors, friss bazsalikomlevél
olívaolaj
- Az apróra vágott vöröshagymához reszelem a fokhagymát, és olívaolajon üvegesre pirítom.
- Hozzáadom az apró kockákra vágott burgonyát, ráöntöm a húslevest és fedő alatt 20 percig főzöm.
- Rádobom a cukkini szeleteket, sózom, borsozom és további 20 percig főzöm.
- Botmixerrel pürésítem, hozzáadom a tejszínt is, és megszórom a frissen vágott bazsalikomlevéllel.
- Tányérokba szedve egész bazsalikomlevéllel és olívaolajjal díszítem. (Aki szereti, pirított zsemlekockát, vagy bagettet is adhat hozzá.)
A www.vital.hu oldalról származik a recept.
Remek osszeallitas a csikos tal es a cukkinik 😉
by Anett Lazar július 7, 2009 at 02 : 11Izgi leves – bár (bocsáss meg érte) az első reakcióm a képet látva az volt, hogy hú de jól néz ki ez a tányér! Mármint úgy összeségében, a tartalmával és a háttérrel együtt – nagyon tetszik! 😉
by Beatbull július 7, 2009 at 06 : 05Én is előbb a tányért szúrtam ki 🙂 De a leves is tetszik!
by lúdanyó július 7, 2009 at 06 : 53Már meg sem merem kérdezni, hol lehet ilyen tökhöz-cukkinihez passzoló tányért beszerezni? És igen, a leves is jó…
by Vesta július 7, 2009 at 08 : 31Gyönyörű a kép!
by Millie július 7, 2009 at 09 : 39Köszönöm szépen! 🙂 A tányér igazából csésze, és a barátnőm szekrényében "találtam"… Ha hazajöttek a nyaralásból megkérdezem hol vette! A kellékként felvonultatott sárga cukkini adta az ötletet. És igen, a leves is finom lett..
by Felhőlány július 7, 2009 at 01 : 28