Csokis marcipános mogyorós csillag

december 29 , 2019 by: Felholany Egyéb

Avagy a legnagyobb családi kedvenc, amire mindenki számít(ott)… 🙂 Van, akinek külön dobozzal készül(t), mert még nálam is nagyobb marcipánrajongó! Ezt a kekszet kizárólag karácsonykor készítem, mert csak ilyenkor van annyi önuralmam, hogy a hófehér marcipánmasszát ne majszoljam el még a sütés előtt… Hát van ilyen. 🙂 Ez a recept is Olaszországból érkezett, ott karácsonykor (a legjobb időszakomban) 20 másik keksz mellett készítettem el a társaság legnagyobb örömére. Most közkinccsé teszem. 🙂

Hozzávalók:

  • 100 g étcsoki
  • 100 g puha vaj
  • 150 g porcukor
  • 1 egész tojás
  • 200 g őrölt mogyoró
  • 100 g liszt
  • 200 g marcipánmassza
  • bármilyen piros színű lekvár

Az étcsokit darabokra töröm és vízgőz felett megolvasztom, majd hagyom hűlni. A vajat a porcukorral és a tojással krémesre, habosra keverem. A mogyorót és lisztet vegyítem, az olvasztott – már nem meleg – csokit a porcukros vajhoz keverem, majd a mogyorós-lisztes keverékkel alaposan összedolgozom. Fóliába csomagolva legalább 1 órára hűtőbe teszem. Két fólia vagy sütőpapír között nyújtom ki a tésztát, kiszaggatom, majd 175 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütöm. A sütőből kivéve a keksz még kicsit puha, szobahőmérsékleten 1-2 perc alatt megszilárdul. Ha a kekszek teljesen kihűltek, a marcipánmasszát porcukros felületen kinyújtom és a keksszel megegyező formára szaggatom. A kekszet megkenem ízlés szerinti lekvárral – nálam amaretto likőrrel ízesített saját főzésű meggylekvár lett a nyerő, (amiből szépen csomagolva jutott gasztroajándékként is a fa alá) -, ráfektetem a marcipánt, majd egy másik szintén lekvárral megkent keksszel “összeragasztom”.

 

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap boldog dolgok boldogság bonbon bor bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein pulyka pástétom reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás ősz

Archívum

scroll to top