Avagy a legnagyobb családi kedvenc, amire mindenki számít(ott)… 🙂 Van, akinek külön dobozzal készül(t), mert még nálam is nagyobb marcipánrajongó! Ezt a kekszet kizárólag karácsonykor készítem, mert csak ilyenkor van annyi önuralmam, hogy a hófehér marcipánmasszát ne majszoljam el még a sütés előtt… Hát van ilyen. 🙂 Ez a recept is Olaszországból érkezett, ott karácsonykor (a legjobb időszakomban) 20 másik keksz mellett készítettem el a társaság legnagyobb örömére. Most közkinccsé teszem. 🙂
Hozzávalók:
- 100 g étcsoki
- 100 g puha vaj
- 150 g porcukor
- 1 egész tojás
- 200 g őrölt mogyoró
- 100 g liszt
- 200 g marcipánmassza
- bármilyen piros színű lekvár
Az étcsokit darabokra töröm és vízgőz felett megolvasztom, majd hagyom hűlni. A vajat a porcukorral és a tojással krémesre, habosra keverem. A mogyorót és lisztet vegyítem, az olvasztott – már nem meleg – csokit a porcukros vajhoz keverem, majd a mogyorós-lisztes keverékkel alaposan összedolgozom. Fóliába csomagolva legalább 1 órára hűtőbe teszem. Két fólia vagy sütőpapír között nyújtom ki a tésztát, kiszaggatom, majd 175 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütöm. A sütőből kivéve a keksz még kicsit puha, szobahőmérsékleten 1-2 perc alatt megszilárdul. Ha a kekszek teljesen kihűltek, a marcipánmasszát porcukros felületen kinyújtom és a keksszel megegyező formára szaggatom. A kekszet megkenem ízlés szerinti lekvárral – nálam amaretto likőrrel ízesített saját főzésű meggylekvár lett a nyerő, (amiből szépen csomagolva jutott gasztroajándékként is a fa alá) -, ráfektetem a marcipánt, majd egy másik szintén lekvárral megkent keksszel „összeragasztom”.
0 Hozzászólás