11 éve, hogy megszületett a blog ötlete és az első bejegyzés. 🙂 Kezdetben még egy közösségi felületet használtam, amit aztán időközben kinőttem, így 3 éve, több hónapos tervezés után megszületett az igazi Felhőlány oldal. A blog ötlete azért fogalmazódott meg, mert rendszeresen papírlapokra másoltam a barátok által kért receptjeimet, itt viszont minden egyben van, mindenki számára, mindig elérhető. Fontos ok volt még, hogy mivel csak ritkán készítek valamit konkrét receptből, szeretek spontán főzni, menet közben alakítani, vagy a hozzávalók függvényében változtatni, ezért sokszor néhány hét elteltével már magam sem emlékszem pontosan, mi mindent használtam. Így ez a blog kicsit nekem is szól. Szeretem. ♥ Úgy gondolom, hogy ezzel az igazán tavaszias ízekkel felturbózott sütivel méltóképpen köszönthetem ezt a születésnapot. 🙂
Hozzávalók a pitéhez:
- 24 dkg liszt
- 8 dkg porcukor
- 15 dkg hideg vaj
- 1 tojás sárgája
- csipet só
- 1-2 ek. hideg víz
Hozzávalók a krémhez:
- 20 g kukoricakeményítő
- 50 g cukor
- 3 tojás sárgája
- 1 rúd vanília
- 2 dl tej
- 2 dl tejszín
- 4 nagy bodzavirág
Egyéb hozzávalók:
- 5 dkg jó minőségű étcsoki
- eper
- bodzavirág
- A lisztet, cukrot és csipetnyi sót összekeverem, majd gyors mozdulatokkal összemorzsolom a felkockázott hideg vajjal. Hozzáadom a tojás sárgáját és 1-2 evőkanálnyi hideg vízzel együtt összegyúrom. Folpackba csomagolva legalább 1 órára hűtőbe teszem.
- A sütőt előmelegítem 175 fokra. A tésztát kinyújtom, kibélelem vele a mini pite formákat és miután a tészta alját villával megszurkáltam, az előmelegített sütőben 18-19 perc alatt készre, rózsaszínre sütöm. Rácsra téve hagyom hűlni és csak akkor veszem ki a tészta kosárkákat a formából, ha teljesen kihűltek.
- Jó minőségű étcsokoládét olvasztok és minden forma belső felületét vastagon bekenem vele.
- A krémhez nagyon lassú tűzön felteszem a bodzavirágot és a tej+tejszín keverékét melegedni (nem forralom fel!), hagyom állni 15 percet, majd finom szűrőn átszűröm.
- A tojások sárgáját a cukorral, keményítővel és vaníliával kikeverem, majd a tűzre téve lassan hozzákeverem a bodzás tejszínes tejet és folyamatos kevergetés mellett addig főzöm, amíg a krém besűrűsödik. Minden csokis kosárka közepébe kanalazok a krémből gazdagon és hagyom kihűlni.
- Tálalás előtt díszítem édes eperszemekkel.
Már csak a díszítés hiányzik a csoda sütiről . Ugyan kerek mini piteformában készült, és csokiganache-t tettem az aljára, de ezek lényegtelen különbségek. Viszont javítanád a 20 dkg keményítőt ? Első pillanatra meghökkentem, aztán egy púpos evőkanál kb. 2 dkg pont elég volt 🙂
by Kiss Mária május 5, 2021 at 10 : 33Biztosan nagyon szép és finom lett! 🙂 Örülök, ha tetszett a receptem!
by Felholany május 5, 2021 at 10 : 27