Csokis-bodzakrémes-epres mini pite – 11. blogszületésnapra

május 24 , 2020 by: Felholany Egyéb

11 éve, hogy megszületett a blog ötlete és az első bejegyzés. 🙂 Kezdetben még egy közösségi felületet használtam, amit aztán időközben kinőttem, így 3 éve, több hónapos tervezés után megszületett az igazi Felhőlány oldal. A blog ötlete azért fogalmazódott meg, mert rendszeresen papírlapokra másoltam a barátok által kért receptjeimet, itt viszont minden egyben van, mindenki számára, mindig elérhető. Fontos ok volt még, hogy mivel csak ritkán készítek valamit konkrét receptből, szeretek spontán főzni, menet közben alakítani, vagy a hozzávalók függvényében változtatni, ezért sokszor néhány hét elteltével már magam sem emlékszem pontosan, mi mindent használtam. Így ez a blog kicsit nekem is szól. Szeretem. ♥ Úgy gondolom, hogy ezzel az igazán tavaszias ízekkel felturbózott sütivel méltóképpen köszönthetem ezt a születésnapot. 🙂

Hozzávalók a pitéhez:

  • 24 dkg liszt
  • 8 dkg porcukor
  • 15 dkg hideg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • csipet só
  • 1-2 ek. hideg víz

Hozzávalók a krémhez:

  • 20 g kukoricakeményítő
  • 50 g cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 rúd vanília
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 4 nagy bodzavirág

Egyéb hozzávalók:

  • 5 dkg jó minőségű étcsoki
  • eper
  • bodzavirág
  1. A lisztet, cukrot és csipetnyi sót összekeverem, majd gyors mozdulatokkal összemorzsolom a felkockázott hideg vajjal. Hozzáadom a tojás sárgáját és 1-2 evőkanálnyi hideg vízzel együtt összegyúrom. Folpackba csomagolva legalább 1 órára hűtőbe teszem.
  2. A sütőt előmelegítem 175 fokra. A tésztát kinyújtom, kibélelem vele a mini pite formákat és miután a tészta alját villával megszurkáltam, az előmelegített sütőben 18-19 perc alatt készre, rózsaszínre sütöm. Rácsra téve hagyom hűlni és csak akkor veszem ki a tészta kosárkákat a formából, ha teljesen kihűltek.
  3. Jó minőségű étcsokoládét olvasztok és minden forma belső felületét vastagon bekenem vele.
  4. A krémhez nagyon lassú tűzön felteszem a bodzavirágot és a tej+tejszín keverékét melegedni (nem forralom fel!), hagyom állni 15 percet, majd finom szűrőn átszűröm.
  5. A tojások sárgáját a cukorral, keményítővel és vaníliával kikeverem, majd a tűzre téve lassan hozzákeverem a bodzás tejszínes tejet és folyamatos kevergetés mellett addig főzöm, amíg a krém besűrűsödik. Minden csokis kosárka közepébe kanalazok a krémből gazdagon és hagyom kihűlni.
  6. Tálalás előtt díszítem édes eperszemekkel.

2 Hozzászólás

  • Már csak a díszítés hiányzik a csoda sütiről . Ugyan kerek mini piteformában készült, és csokiganache-t tettem az aljára, de ezek lényegtelen különbségek. Viszont javítanád a 20 dkg keményítőt ? Első pillanatra meghökkentem, aztán egy púpos evőkanál kb. 2 dkg pont elég volt 🙂

    • Biztosan nagyon szép és finom lett! 🙂 Örülök, ha tetszett a receptem!

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum