Meglehetősen régóta őrizgettem egy doboz csicseriborsó konzervet. Valamikor korábban találtam egy nagyon klassz receptet a neten, majd mire beszereztem a hozzávaló fő alkotórészt, a receptet már nem találtam… Szerintem lementettem, de ezt sajnos nem bizonyítja semmi. Így csak tologattam a konzervet jobbról – balra, alsó polcról felső polcra, szekrényből ki, szekrénybe vissza…
Végül a hétvégén a céklás kenyér mellett beteljesedett és egy finom kenegetős készült belőle. Ez igazából nem is recept, mert néhány hozzávaló összemixelésén kívül nagyobb hozzáértést nem igényel, de mégis nálam ez az első csicseris recept. Részben e miatt lett a kísérleti konyhám egyik szereplője, másrészt pedig a római köménnyel való ismerkedésem miatt. Ez utóbbi fűszertől korábban határozottan elzárkóztam, mert a hagyományos köménymagot semmilyen formában (még céklasalátában sem) nem eszem meg. Az édeskömény mint zöldség sem lett a kedvencem. Nos, a római kömény egy egészen más dolog! Küllemében hasonló, de ízében teljesen más. Földes-füstös aromája magával ragadott!
- Hozzávalók:
1 doboz (40 dkg) csicseriborsó
1 nagy fej fokhagyma
2 ek. pirított szezámmag
4 ek. extra szűz olívaolaj + a tálaláshoz
1/2 citrom leve
csipet só
1/2 mk. őrölt római kömény
őrölt pirospaprika
- A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítom.
- Leszűröm a csicseriborsót (a levét is félreteszem, valamint néhány szem csicserit a tálaláshoz), hozzáadom a lereszelt fokhagymát, szezámmagot, olívaolajat, citrom levét, római köményt és botmixerrel pürésítem.
- Ha szükséges, még sózom (a konzerv alapból sós!), és higítom 2-3 ek. lével.
- Tálba szedem, egy kanál hátuljával mélyedéseket alakítok ki, felöntöm extra szűz olívaolajjal, megszórom az egész szem csicseriborsókkal és tálaláskor őrölt pirospaprikát szórok rá.
(1 óra hűtés jót tesz neki, az ízek is összeérnek)
Nagyon jól néz ki 🙂
by Bianka március 3, 2010 at 09 : 47Milyen íze van?
Hát ez tulajdonképpen a hummusz az arab konyhából. Én is nagyon szeretem, kicsit megpirított pita szeletekkel is nagyon fincsi.
by Ágianyu március 3, 2010 at 01 : 13Bianka,
by Felhőlány március 3, 2010 at 02 : 03a csicseriborsó elég semleges, kicsit "föld"ízű. A fűszerezéssel lehet elvinni tetszőleges irányba, az enyémre a fokhagymás íz a jellemző… 🙂
Ági,
by Felhőlány március 3, 2010 at 02 : 07igen, ez a hummusz, de mivel nem recept után készítettem, hanem kútfőből, nem szerettem volna hummusz néven futtatni… Ahol olvastam receptet, ott inkább tahini krémet használtak hozzá, és az őrölt római kömény sem szerepelt a hozzávalók listján, úgyhogy ez lett belőle… :))
Fúúú ez nagyon fincsi, nálam is posztalatlanul várja jobb sorát egy hummusz recept, de még varialgátni szeretném egy kicsit, ez abbahagyhatatlanul jó kaja:)) husi mellé szósznak is csináltam már, úgy is jó működik.
by Ízlésszindróma március 3, 2010 at 05 : 54Ízlésszindróma,
by Felhőlány március 3, 2010 at 07 : 34nagyon kíváncsi lennék a Te verziódra! Pláne a husi mellé szósz lehetőség izgat, úgy még nem próbáltam… Várom, hogy feltedd a blogra a Te variációdat! :))