Crostata vörösborral

május 07 , 2012 by: Felholany Egyéb kategória

Hamarosan jön a lekvárfőzés szezonja, érdemes átnézni a maradékot a friss befőzés előtt. Mivel én tavaly nyáron nem voltam itthon, nem is főztem semmilyen lekvárt, így a tavaly előtti lekvárkészletemet “ritkítottam” meg ezzel a gyors édességgel. Egy üveg eperlekvár lett az áldozat.
Készülhet bármilyen piros-savanykás lekvárral, szederlekvárral, de akár sárgabaracklekvárral is. A plusz gyümölcs is elhagyható, lekvárral gazdagon megkenve is remek desszert lesz belőle.
Most egy új tésztareceptet próbáltam vörösborral. Frances Mayes rajongó vagyok, a tészta receptje a Mindennapok Toszkánában c. könyvében olvasható, kicsit továbbgondoltam és alakítottam… 🙂

Hozzávalók:

25 dkg liszt
2 tojás sárgája
1 egész tojás
15 dkg cukor
13 dkg puha vaj
csipetnyi só
0,5 dl vörösbor
1 citrom reszelt héja
4 dl lekvár
vegyes piros gyümölcs (áfonya, ribizli, szeder, málna, eper)
aprított mogyoró

A lisztet a tojások sárgájával és a cukorral együtt villával összekeverem. Hozzáadom a felkockázott puha vajat és morzsásítom. Csipetnyi sót adok hozzá, belereszelem az alaposan megmosott citrom héját és a vörösborral együtt összedolgozom a tésztát. Fóliába csomagolva egy órára hűtőbe teszem, de fagyasztható is a tészta.
A sütőt előmelegítem 175 fokra, kivajazom és lisztezem a tortaformát. (30 cm-es)
A tészta háromnegyedét lisztezett deszkán kinyújtom és a formába igazítom. Gazdagon megkenem a lekvárral, megszórom a gyümölcsökkel. Kinyújtom a maradék tésztát is és a tésztacsíkokkal díszítem a crostata tetejét. Apróra vágott mogyoróval megszórom és kb. 30-35 perc alatt pirosra sütöm.

5 Hozzászólás

  • Hú, de baromi jó lett :-))

  • Uh, ez nagyon jól néz ki! 🙂

  • Szia Viki!

    Kipróbáltad már…? 🙂

  • Köszi Gabriella! 🙂

  • hú ezt tutira ki fogom próbálni, tegnap vettem egy 19,5 cm-es formát, mert kettőnknek kissé nagy a 30as. 🙂 anyám úgyis panaszkodik, hogy nem fogy elég lekvár 😀

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top