Alapvetően francia desszert, nálam most sós kivitelben, olaszos ízekre hangolva, Budapesten. Azt hiszem, ezzel a receptemmel sem a magyaros konyha híveinek járok a kedvébe, de szabadságom utolsó napjaiban még van idő a kísérletezgetésekre, jövő héttől úgyis marad az este gyorsan elkészíthető, dobozolható napi ebéd.
Egy ideje nem kívánom az édességet, hiába állok hosszú percekig egy vonzó fagyispult kínálata előtt, nem jön a csábulás, ellenben a sós ízű dolgokból már nagyobb mennyiséget el tudok pusztítani. Valahogy beugott egy jó creme brulée roppanósra karamellizált cukorral a tetején, igyekeztem meggyőzni magam, mindent előkészítettem a konyhapultra, majd egy hirtelen mozdulattal lecseréltem a cukrot és a vaníliát zöld olívára, apró édes koktélparadicsomra és parmezán sajtra. Ekkor még nem sejtettem, hogy ennek akár jó vége is lehet, sőt talán kicsit még én is kételkedtem a dologban, de dobtam már ki a kezdetek kezdetén ennél nagyobb költségvetésű „végeredményt” is a szemetesbe, úgyhogy nekiláttam. 🙂
Hozzávalók: (6 tálka)
- 3 dl tej
- 3 dl tejszín
- 6 tojás sárgája
- 7-8 dkg mag nélküli zöld olíva
- 8-10 szem apró koktélparadicsom
- 5 dkg parmezán sajt + némi forgács a tálaláshoz
- só
A tejet és a tejszínt összeöntöm, lassú tűzön felforralom. Hozzákeverem a sót – nem kell túl sok, mert a parmezán és az olíva is sósak -, és hagyom kihűlni. Közben felnegyedelem az apró paradicsomokat, felkarikázom az olívát és lereszelem a parmezánt. A sütőt előmelegítem 100 fokra. Egy tálba felverem a tojások sárgáját, folyamatos kevergetés közben hozzáöntöm a kihűlt tejes-tejszínes keveréket, majd hozzáadom a reszelt parmezánt, olíva karikákat és a paradicsomot. Sütésálló tálkákba öntöm a keveréket és a 100 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütöm. (Mint az édes változatának, ennek is jót tesz, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük.) Másnap a krémek tetejét megszórom morzsolt/reszelt parmezánnal és zsebsárkánnyal rápirítom a sajtot.
0 Hozzászólás