creme brulée parmezánnal, olívával és paradicsommal

július 27 , 2017 by: Felholany Egyéb

Alapvetően francia desszert, nálam most sós kivitelben, olaszos ízekre hangolva, Budapesten. Azt hiszem, ezzel a receptemmel sem a magyaros konyha híveinek járok a kedvébe, de szabadságom utolsó napjaiban még van idő a kísérletezgetésekre, jövő héttől úgyis marad az este gyorsan elkészíthető, dobozolható napi ebéd.

Egy ideje nem kívánom az édességet, hiába állok hosszú percekig egy vonzó fagyispult kínálata előtt, nem jön a csábulás, ellenben a sós ízű dolgokból már nagyobb mennyiséget el tudok pusztítani. Valahogy beugott egy jó creme brulée roppanósra karamellizált cukorral a tetején, igyekeztem meggyőzni magam, mindent előkészítettem a konyhapultra, majd egy hirtelen mozdulattal lecseréltem a cukrot és a vaníliát zöld olívára, apró édes koktélparadicsomra és parmezán sajtra. Ekkor még nem sejtettem, hogy ennek akár jó vége is lehet, sőt talán kicsit még én is kételkedtem a dologban, de dobtam már ki a kezdetek kezdetén ennél nagyobb költségvetésű “végeredményt” is a szemetesbe, úgyhogy nekiláttam. 🙂

Hozzávalók: (6 tálka)

  • 3 dl tej
  • 3 dl tejszín
  • 6 tojás sárgája
  • 7-8 dkg mag nélküli zöld olíva
  • 8-10 szem apró koktélparadicsom
  • 5 dkg parmezán sajt + némi forgács a tálaláshoz

A tejet és a tejszínt összeöntöm, lassú tűzön felforralom. Hozzákeverem a sót – nem kell túl sok, mert a parmezán és az olíva is sósak -, és hagyom kihűlni. Közben felnegyedelem az apró paradicsomokat, felkarikázom az olívát és lereszelem a parmezánt. A sütőt előmelegítem 100 fokra. Egy tálba felverem a tojások sárgáját, folyamatos kevergetés közben hozzáöntöm a kihűlt tejes-tejszínes keveréket, majd hozzáadom a reszelt parmezánt, olíva karikákat és a paradicsomot. Sütésálló tálkákba öntöm a keveréket és a 100 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütöm. (Mint az édes változatának, ennek is jót tesz, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük.) Másnap a krémek tetejét megszórom morzsolt/reszelt parmezánnal és zsebsárkánnyal rápirítom a sajtot.

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top