Burjánzik „konyhakertemben” a bazsalikom, a petrezselyem. Előbbi olyan mértékben, hogy a napi sütés-főzéshez nem fogynak el az illatos levelek. Ilyen esetben nálam a pesto az egyik megoldás, amit nagyon szeretek tésztával, kitűnő paradicsomsaláta ünneplőbe öltöztetéséhez, szárnyasok ízesítéséhez, de készítettem már levelestészta csigát ilyen ízesítéssel, muffint, pestolevest…
Most egy fél citrom reszelt héját is hozzákevertem a kész pestohoz, amitől az íze még frissebb, aromásabb és intenzívebb lett. Egyszerűen FINOM.
Érdemes nagyobb adagot elkészíteni, mert jól záródó üvegben, olívaolajjal feltöltve hűtőben néhány hétig eltartható.
Hozzávalók:
1 nagy csokor bazsalikomlevél (50 g)
2 -3 gerezd fokhagyma
25 g fenyőmag
1,2 dl olívaolaj
só
25 g frissen reszelt parmezán
fél citrom reszelt héja
Hozzám hasonlóan elszántak készíthetik mozsárban, de robotgépben is kitűnő lesz!
A megmosott és leszárított bazsalikomleveleket, fokhagyma gerezdeket, sóval, olívaolajjal és a szárazon megpirított fenyőmaggal együtt zúzzuk pépesre, majd keverjük hozzá a parmezánt és a citromhéjat is.
A megmaradt pestot töltsük jól záródó üvegbe, ujjnyi vastagon töltsünk a tetejére olívaolajat és további felhasználásig tartsuk hűtőben.
0 Hozzászólás