Még a múlt héten készítettem ezt az izgalmas tésztát Zita receptje alapján.
Hogy mitől izgalmas? A cukkinitől, amit nagyon kedvelek; a citromtól, ami nélkül ősz, tél, tavasz sem, de nyár biztosan nem múlhat el; a tejszínes sűrű krémtől, ami a tésztát lágyan bevonja; a bazsalikomtól, ami az egyik legkedvesebb zöldfűszerem; valamint a ropogósra sütött bacon falatoktól, ami egyedi továbbgondolás eredménye, és mert szeretem… 🙂
Zita receptjét az alapokban követtem, néhány hozzávalót helyettesítettem (zabtejszín helyett sima tejszínt, pecorino helyett parmezánt használtam) + két apró változtatást tettem hozzá: citrom és lime vegyesen került bele, valamint a sült bacon a tetején…
- Hozzávalók:
40 dkg penne
5 dkg vaj
1 db lime leve
1 db nagy citrom leve és reszelt héja
2 dl tejszín
10 dkg frissen reszelt parmezán
10-12 dkg kockázott bacon
1-1 db sárga és zöld bébi cukkini
1-2 gerezd fokhagyma
só
bors
olívaolaj
1 kis csokor bazsalikomlevél
- A tésztát sós vízben fogkeményre főzöm, leszűröm és melegen tartom.
- A kétféle cukkinit (hámozás nélkül) apró kockákra vágom.
- Megolvasztom a vajat, hozzáadom a kifacsart lime és citrom levét, valamint a citrom reszelt héját is. Hozzáöntöm a tejszínt, közepes lángon besűrítem a mártást, hozzáadom a reszelt sajtot és simára keverem.
- Egy másik edényben 1 evőkanál olívaolajon megpirítom a felkockázott bacont. Ha ropogósra sült tálba szedem, a visszamaradt olajba belereszelem a fokhagymát és 1-2 percig pirítom.
- Hozzáadom a cukkini kockákat, sózom, borsozom és pirosra-ropogósra sütöm kb. 10-12 perc alatt.
- A citromkrémes szószt összekeverem a tésztával, és ha el nem felejtem megszórom a felaprított bazsalikomlevéllel, szükség szerint sózom, borsozom.
- Tálaláskor a tészta tetejét megszórom a pirított cukkini és bacon kockákkal.
Nagyon tetszik ez a recept, mindenképpen ki kell próbálnom 🙂 Finom lehet csirkemellel is, ahogy az eredeti receptben készült, de a te változatod is nagyon jó lehet 🙂
by lúdanyó augusztus 8, 2010 at 07 : 49Képzeld, majdnem ugyanezt csináltam padlizsánnal…hát…jó volt, megettük, de nem posztolom. Majd megpróbálom cukkinivel is:)
by Kata augusztus 8, 2010 at 09 : 20Én kérem szépen vissza a szalonnákat:-))))
by Nem vagyok mesterszakács augusztus 8, 2010 at 06 : 55Nagyon jól néz ki!
Jól néz ki! Látom, sárga cukkinit is tettél bele! Gratulálok!!!
by Zizi augusztus 8, 2010 at 09 : 35Igeeeen!
by Bianka augusztus 8, 2010 at 01 : 27Ez aztán egy tuti finomság
A kétféle cukkini felhasználása egy olyan innovatív trükk, ami az elkészítést nem nehezíti, az árát nem emeli és mégis, látványossá, vonzóvá, változatosan elegánssá teszi az egész kreációt. Grat.
by trendo augusztus 8, 2010 at 02 : 49Köszi, hogy kerestél. A nyarat netmentes helyen töltöttük nagyrészt, ezért voltam eltűnve. Majd jövök olvasgatni is, de már ettől az első poszttól is megéheztem…és a vacsora idő már rég elszállt. 🙂
by Ágianyu augusztus 8, 2010 at 07 : 57Lúdanyó,
köszönöm szépen! Csirkehússal is vonzó a recept, nagyon el tudom képzelni ehhez a citromkrémes szószhoz… :))
Kata,
próbáld ki cukkinivel is! Én pedig majd a padlizsánosat tesztelem! 🙂
Nem vagyok mesterszakács,
köszi! Jó választás a szalonnás! 🙂
Zizi,
igen, színében annyira nyári a sárga cukkini! És mostanában folyamatosan van a piacon, ahová járok! 🙂
Bianka,
köszönöm! Szalonna nélkül még könnyű ebédnek is nevezhetném… ;o)
Trendo,
by Felhőlány augusztus 8, 2010 at 04 : 20igazából tényleg csak egy "látványbéli" trükk… Ráadásul az egyik cukkinin mindkét szín megvolt… :)) – Arról már nem is beszélve, hogy 200 jó magyar forintért a piacon két maroknyi bébi cukkinit zsebeltem be… :))
Ági,
by Felhőlány augusztus 8, 2010 at 04 : 22de jó, hogy újra itt vagy! 🙂 Nagyon örülök, remélem jól pihentetek! :))