Régi recept, talán már az unalomig elcsépelt, ám szerintem megunhatatlan. Az egyszerűsége, a jól variálhatósága, a ropogós-vastag héja… mindegyik ok önmagában is elég ahhoz, hogy legalább egyszer kipróbáljuk.
Sofia kérdezte valamikor, hogy milyen a kenyér állaga, hogyan tudom formázni. Igazából a forma maga adja a végső kinézetet azzal, hogy általában magas falú. Legyen az jénai tál amitől szép kerek lesz; mini (6-os) teflon formasütő, amitől helyes egyszemélyesek az adagok; de ha forma nélkül sütöm kilisztezett sütőlapon, akkor is szót érdemel. Most a nyers tésztaadagot háromfelé vágtam, 3 hosszúkás lapos kenyeret formáztam és sütöttem.
Többek kérésére a bögrés mennyiségeket lemértem, ez lett belőle:
- Hozzávalók:
45 dkg finomliszt
kevesebb mint fél teáskanál szárított élesztő
1,5 teáskanál só
3,7 dl víz
15-20 nagy szem fekete olíva
- A liszthez keverem a sót és a szárított élesztőt.
- Hozzáöntöm a vizet, elkeverem (és többet nem nagyon kell keverni), 12-14 órát kelesztem. Az állaga nokedli tésztához hasonlóan folyós, ne gyúrható tésztára számítsunk!
- 12-14 óra múlva kovász-szerű massza lesz belőle, melyet liszttel bőven megszórt deszkára öntök, áthajtogatom, hozzágyúrom a kimagozott, felszeletelt olívát, mindkét oldalát belisztezem, letakarom egy konyharuhával és további 30 percig pihentetem.
- A sütőt 250 fokra felmelegítem és egy fedeles kerek jénai edényt, vagy tetszőleges sütőformát, sütőlapot előmelegítek benne.
- A fél óra elteltével a tésztát az előmelegített tálba, majd a sütőbe teszem. Lefedve 30 percig sütöm, majd fedő nélkül még 20-25 percig. (Most a sütőlemezre helyezett cipókat egy másik mély tepsivel takartam le.)
Köszönöm! Éppen sütni akartam a hétvégén:)
by Sofia augusztus 8, 2010 at 07 : 01Imádom az olivát, és cipóban isteni finom
by Bianka augusztus 8, 2010 at 10 : 08A cipő ropogósra sült héja nagyszerűen érvényesül a képen! 🙂
by trendo augusztus 8, 2010 at 04 : 11Sofia,
by Felhőlány augusztus 8, 2010 at 07 : 33bízom benne, hogy akkor még inkább kedvet hoztam a friss kenyér ízéhez és illatához! :))
Bianka,
by Felhőlány augusztus 8, 2010 at 07 : 33olíva 4ever! :))
Trendo,
by Felhőlány augusztus 8, 2010 at 07 : 34köszönöm szépen! ;o) Volt benne némi szándékosság… :))
Mertem remélni :)))
by trendo augusztus 8, 2010 at 06 : 24