Cipó fekete olívával – Sofiának

augusztus 24 , 2010 by: Felholany Egyéb kategória

Régi recept, talán már az unalomig elcsépelt, ám szerintem megunhatatlan. Az egyszerűsége, a jól variálhatósága, a ropogós-vastag héja… mindegyik ok önmagában is elég ahhoz, hogy legalább egyszer kipróbáljuk.
Sofia kérdezte valamikor, hogy milyen a kenyér állaga, hogyan tudom formázni. Igazából a forma maga adja a végső kinézetet azzal, hogy általában magas falú. Legyen az jénai tál amitől szép kerek lesz; mini (6-os) teflon formasütő, amitől helyes egyszemélyesek az adagok; de ha forma nélkül sütöm kilisztezett sütőlapon, akkor is szót érdemel. Most a nyers tésztaadagot háromfelé vágtam, 3 hosszúkás lapos kenyeret formáztam és sütöttem.
Többek kérésére a bögrés mennyiségeket lemértem, ez lett belőle:
  • Hozzávalók:
45 dkg finomliszt
kevesebb mint fél teáskanál szárított élesztő
1,5 teáskanál só
3,7 dl víz
15-20 nagy szem fekete olíva

  1. A liszthez keverem a sót és a szárított élesztőt.
  2. Hozzáöntöm a vizet, elkeverem (és többet nem nagyon kell keverni), 12-14 órát kelesztem. Az állaga nokedli tésztához hasonlóan folyós, ne gyúrható tésztára számítsunk!
  3. 12-14 óra múlva kovász-szerű massza lesz belőle, melyet liszttel bőven megszórt deszkára öntök, áthajtogatom, hozzágyúrom a kimagozott, felszeletelt olívát, mindkét oldalát belisztezem, letakarom egy konyharuhával és további 30 percig pihentetem.
  4. A sütőt 250 fokra felmelegítem és egy fedeles kerek jénai edényt, vagy tetszőleges sütőformát, sütőlapot előmelegítek benne.
  5. A fél óra elteltével a tésztát az előmelegített tálba, majd a sütőbe teszem. Lefedve 30 percig sütöm, majd fedő nélkül még 20-25 percig. (Most a sütőlemezre helyezett cipókat egy másik mély tepsivel takartam le.)

7 Hozzászólás

  • Köszönöm! Éppen sütni akartam a hétvégén:)

  • Imádom az olivát, és cipóban isteni finom

  • A cipő ropogósra sült héja nagyszerűen érvényesül a képen! 🙂

  • Sofia,
    bízom benne, hogy akkor még inkább kedvet hoztam a friss kenyér ízéhez és illatához! :))

  • Bianka,
    olíva 4ever! :))

  • Trendo,
    köszönöm szépen! ;o) Volt benne némi szándékosság… :))

  • Mertem remélni :)))

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top