Cipó aszalt paradicsommal

november 18 , 2009 by: Felholany Egyéb


Nem telik el hétvége úgy, hogy ne sütnék egy finom kenyeret. Most egy szárított paradicsomos került sorra az olívás után, és jönnek majd a magvakkal teli cipók is.
Az olajban eltett paradicsomot Olaszországból kaptam és úgy óvtam, hogy 4 hónapig fel sem mertem bontani, csak gyönyörködtem a látványában… 🙂 Tisztában voltam vele, hogy felbontás után gyors párolgásnak indul majd. Nem csalódtam magamban, a frissen kisült kenyér mellett topogtam az üveggel a kezemben, várva hogy végre kihűljön annyira a kenyér, hogy felvághassam és megkoronázzam egy szelet paradicsommal…
A recept a már jól bevált DNK, annyi pluszt vittem bele, hogy a sütő aljába – a nyugdíjazott kuglóf formámban – vizet tettem. A kenyér héja most is finom ropogós lett, de a belseje szaftosabb maradt. Ehhez a paradicsom olajossága is hozzájárult…

  • Hozzávalók:

2,5 dl-es csésze
3 csésze BL 50-es liszt
1,5 csésze víz
fél tk szárított élesztő
2 tk só
4 db (nagy) olajban eltett szárított paradicsom

  1. A liszthez keverem a sót és az élesztőt, jól elkeverem őket.
  2. Hozzáöntöm a vizet, elkeverem (és többet nem nagyon kell keverni), 12-14 órát kelesztem. Célszerű előző este elkészíteni. Az állaga nokedli tésztához hasonlóan folyós, ne gyúrható tésztára számítsunk!
  3. 12-14 óra múlva kovász-szerű massza lesz belőle, kiöntöm a tálból, hozzágyúrom az apróra vágott aszalt paradicsomot, áthajtogatom, mindkét oldalát belisztezem, letakarom egy konyharuhával és további 30 percig pihentetem.
  4. A sütőt 250 fokra felmelegítem, és egy fedeles kerek jénai edényt előmelegítek benne. (A sütő aljába egy edényben vizet teszek.)
  5. A fél óra elteltével a tésztát az előmelegített tálba, majd a sütőbe teszem. Lefedve 30 percig sütöm, majd fedő nélkül még 20-25 percig.

27 Hozzászólás

  • Csuda finomakat készítesz estéről estére. Nagyon irigykedem.

  • Ezt a kenyeret sütöm már több mint 1 éve akkor fedeztem fel ezt a receptet azóta nem vettem bolti kenyeret.

  • Szia Andrea! 🙂
    Az az igazság, hogy jól beosztom a hétvégi sütés-főzés posztolását hétközbenre, így majd' minden estére jut valami finomság… 🙂
    Köszönöm szépen!

  • L.Krisztina,
    az egyik legegyszerűbben elkészíthető kenyér, nekem is nagyon bejött! 🙂

  • Uram Isten, de szééééééééép!
    Hát, ez maga a paradicsom!
    Jaj, egy kis kolbászka, meg mellé egy tv paprika hmmmmmmmmm. Megyek, megnézem a kaját a sütőben, meg feltörlöm a nyálam!:)

  • Én is nagy "kenyérsütő" vagyok, itt azonban nem látom a víz mennyiségét a Hozzávalóknál. Szívesen kipróbálnám ezt az egyszerű receptet is, annyira izgi a ropogós héja 🙂

  • Szepyke,
    akadt mellé ez is, az is… én akkor nyalogattam a sütő ablakát, amikor a második félidőben levettem a jénai tetejét a kenyérről… Olyan illat terjenget… majdnem összeroppantottam a paradicsomos üveget is… ;o)

  • Bodzazsuzsa,
    a 1,5 csésze után lenne a "víz"… addig másolgattam, míg lemaradt… Máris javítom, köszönöm! Azért a Te gannai kenyered sem kutya! Mellesleg szeretem azt a környéket, a közeli várban többször jártam. Köszönöm, hogy feliratkoztál hozzám! :)))

  • Ez csodaszép!

  • Puszedli,
    :o)

  • Nagyon klassz kenyeret sütöttél! Ezért érdemes volt tartogatni a szárított paradicsomot 🙂

  • Ez a kenyered maga a tökély!! Én még nem sütöttem DNK-t de itt az ideje, ahogy látom….
    Köszi a tippet!!

  • Ez csuda guszta!
    Én is próbálkoztam sokat a DNK-val, de bár kényelmes, nekem egyrészt sosem volt ilyen szépen formázható,másrészt mindig túl nedves maradt a kenyér bélzete, bárhogyan is sütöttem. Nincs valami ötleted?

  • Mmmm, nálam is dobogós az aszalt paradicsomos-olívabogyós kenyér!
    OFF: jól sejtem, hogy valahol Gödöllő közelében laksz esetleg?
    N

  • Lúdanyó,
    még egy kenyérre való paradicsomot azért megmentettem… :))

  • Trinity,
    köszönöm! 🙂 Szerintem bátran próbáld ki! ;o)

  • Névtelen,
    szerintem nagyrészt sütő függő a dolog. Próbáltam otthon a Mamáméknál megsütni gázsütővel, messze nem lett ilyen! (Nekem villanysütőm van.) A legelső kenyér belseje picit nedves maradt, csökkentettem a hőfokon, és most ez a vízpárás kiegészítés is sokat dobott rajta! Más trükköt nem vetettem be… :))

  • Sajtkukac,
    hát nincs is jobb a házi kenyérnél! Most a Te diós kenyered áll nálam sorba… ;o)
    Arrafelé… :o))

  • Istenien néz ki!

  • Akkor szerintem elég közel lakunk egymáshoz 🙂
    N

  • Millie,
    :o)

  • Sajtkukac,
    lehet, hogy szomszédok vagyunk…?! ;o) Átszaladnék egy tányér hmmmmm de finom főzelékért… :)))

  • Megsütöttem a kenyérkét, külsőleg nagyon príma lett, talán hamarosan fel is rakom a blogomra.:)
    Azonban megkérdezném, hogy hogyan kerülhetném el, hogy beleragadjon a jénaiba. Azt már látom, hogy nem volt előmelegítve a tál. Pici olajat kentem a jénaim aljára, egyébként mindent úgy csináltam, ahogy írtad. Van még valami trükkje? Egyéb kenyereimnél ez bevált.

  • Zsuzsa,
    hááát nekem még sosem ragadt bele, pedig nem olajozom ki a jénait, csak simán előmelegítem. Illetve amikor bekapcsolom a sütőt, beteszem az edényt a tetejével együtt… Viszont a nyers kenyértésztát bőven meghintem liszttel. Kíváncsi vagyok, milyen lett! :))

  • Igen, elképzelhető, hogy a melegnek ilyen hatása van. Már bekevertem a holnapi adagot, mert fantasztikus sikere volt! Férjemnek a gyerekkori kenyérízeket idézte fel, és hát, hipp-hopp, elfogyott a mai adag.
    Köszönöm a feliratkozást! 🙂

  • Azt viszont elfelejtettem írni, hogy én BL80-as liszttel csináltam, és ajánlom mindenkinek!

  • Zsuzsa,
    nagyon örülök hogy ízlett Nektek! :)) Nálam is vár egy adag holnapra… igaz még nem BL80-asból…

Hozzászólás a(z) lúdanyó bejegyzéshez Válasz megszakítása

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum