Nem telik el hétvége úgy, hogy ne sütnék egy finom kenyeret. Most egy szárított paradicsomos került sorra az olívás után, és jönnek majd a magvakkal teli cipók is.
Az olajban eltett paradicsomot Olaszországból kaptam és úgy óvtam, hogy 4 hónapig fel sem mertem bontani, csak gyönyörködtem a látványában… 🙂 Tisztában voltam vele, hogy felbontás után gyors párolgásnak indul majd. Nem csalódtam magamban, a frissen kisült kenyér mellett topogtam az üveggel a kezemben, várva hogy végre kihűljön annyira a kenyér, hogy felvághassam és megkoronázzam egy szelet paradicsommal…
A recept a már jól bevált DNK, annyi pluszt vittem bele, hogy a sütő aljába – a nyugdíjazott kuglóf formámban – vizet tettem. A kenyér héja most is finom ropogós lett, de a belseje szaftosabb maradt. Ehhez a paradicsom olajossága is hozzájárult…
- Hozzávalók:
2,5 dl-es csésze
3 csésze BL 50-es liszt
1,5 csésze víz
fél tk szárított élesztő
2 tk só
4 db (nagy) olajban eltett szárított paradicsom
- A liszthez keverem a sót és az élesztőt, jól elkeverem őket.
- Hozzáöntöm a vizet, elkeverem (és többet nem nagyon kell keverni), 12-14 órát kelesztem. Célszerű előző este elkészíteni. Az állaga nokedli tésztához hasonlóan folyós, ne gyúrható tésztára számítsunk!
- 12-14 óra múlva kovász-szerű massza lesz belőle, kiöntöm a tálból, hozzágyúrom az apróra vágott aszalt paradicsomot, áthajtogatom, mindkét oldalát belisztezem, letakarom egy konyharuhával és további 30 percig pihentetem.
- A sütőt 250 fokra felmelegítem, és egy fedeles kerek jénai edényt előmelegítek benne. (A sütő aljába egy edényben vizet teszek.)
- A fél óra elteltével a tésztát az előmelegített tálba, majd a sütőbe teszem. Lefedve 30 percig sütöm, majd fedő nélkül még 20-25 percig.
Csuda finomakat készítesz estéről estére. Nagyon irigykedem.
by @ndre@ november 11, 2009 at 06 : 24Ezt a kenyeret sütöm már több mint 1 éve akkor fedeztem fel ezt a receptet azóta nem vettem bolti kenyeret.
by L.Krisztina november 11, 2009 at 06 : 24Szia Andrea! 🙂
by Felhőlány november 11, 2009 at 06 : 30Az az igazság, hogy jól beosztom a hétvégi sütés-főzés posztolását hétközbenre, így majd' minden estére jut valami finomság… 🙂
Köszönöm szépen!
L.Krisztina,
by Felhőlány november 11, 2009 at 06 : 32az egyik legegyszerűbben elkészíthető kenyér, nekem is nagyon bejött! 🙂
Uram Isten, de szééééééééép!
by szepyke november 11, 2009 at 07 : 00Hát, ez maga a paradicsom!
Jaj, egy kis kolbászka, meg mellé egy tv paprika hmmmmmmmmm. Megyek, megnézem a kaját a sütőben, meg feltörlöm a nyálam!:)
Én is nagy "kenyérsütő" vagyok, itt azonban nem látom a víz mennyiségét a Hozzávalóknál. Szívesen kipróbálnám ezt az egyszerű receptet is, annyira izgi a ropogós héja 🙂
by bodzazsuzsa november 11, 2009 at 07 : 00Szepyke,
by Felhőlány november 11, 2009 at 07 : 27akadt mellé ez is, az is… én akkor nyalogattam a sütő ablakát, amikor a második félidőben levettem a jénai tetejét a kenyérről… Olyan illat terjenget… majdnem összeroppantottam a paradicsomos üveget is… ;o)
Bodzazsuzsa,
by Felhőlány november 11, 2009 at 07 : 30a 1,5 csésze után lenne a "víz"… addig másolgattam, míg lemaradt… Máris javítom, köszönöm! Azért a Te gannai kenyered sem kutya! Mellesleg szeretem azt a környéket, a közeli várban többször jártam. Köszönöm, hogy feliratkoztál hozzám! :)))
Ez csodaszép!
by Puszedli november 11, 2009 at 07 : 38Puszedli,
by Felhőlány november 11, 2009 at 08 : 01:o)
Nagyon klassz kenyeret sütöttél! Ezért érdemes volt tartogatni a szárított paradicsomot 🙂
by lúdanyó november 11, 2009 at 08 : 46Ez a kenyered maga a tökély!! Én még nem sütöttem DNK-t de itt az ideje, ahogy látom….
by trinity november 11, 2009 at 09 : 31Köszi a tippet!!
Ez csuda guszta!
by Névtelen november 11, 2009 at 06 : 56Én is próbálkoztam sokat a DNK-val, de bár kényelmes, nekem egyrészt sosem volt ilyen szépen formázható,másrészt mindig túl nedves maradt a kenyér bélzete, bárhogyan is sütöttem. Nincs valami ötleted?
Mmmm, nálam is dobogós az aszalt paradicsomos-olívabogyós kenyér!
by Sajtkukac november 11, 2009 at 07 : 25OFF: jól sejtem, hogy valahol Gödöllő közelében laksz esetleg?
N
Lúdanyó,
by Felhőlány november 11, 2009 at 07 : 42még egy kenyérre való paradicsomot azért megmentettem… :))
Trinity,
by Felhőlány november 11, 2009 at 07 : 43köszönöm! 🙂 Szerintem bátran próbáld ki! ;o)
Névtelen,
by Felhőlány november 11, 2009 at 07 : 47szerintem nagyrészt sütő függő a dolog. Próbáltam otthon a Mamáméknál megsütni gázsütővel, messze nem lett ilyen! (Nekem villanysütőm van.) A legelső kenyér belseje picit nedves maradt, csökkentettem a hőfokon, és most ez a vízpárás kiegészítés is sokat dobott rajta! Más trükköt nem vetettem be… :))
Sajtkukac,
by Felhőlány november 11, 2009 at 07 : 50hát nincs is jobb a házi kenyérnél! Most a Te diós kenyered áll nálam sorba… ;o)
Arrafelé… :o))
Istenien néz ki!
by Millie november 11, 2009 at 08 : 10Akkor szerintem elég közel lakunk egymáshoz 🙂
by Sajtkukac november 11, 2009 at 01 : 01N
Millie,
by Felhőlány november 11, 2009 at 01 : 44:o)
Sajtkukac,
by Felhőlány november 11, 2009 at 01 : 45lehet, hogy szomszédok vagyunk…?! ;o) Átszaladnék egy tányér hmmmmm de finom főzelékért… :)))
Megsütöttem a kenyérkét, külsőleg nagyon príma lett, talán hamarosan fel is rakom a blogomra.:)
by bodzazsuzsa november 11, 2009 at 11 : 33Azonban megkérdezném, hogy hogyan kerülhetném el, hogy beleragadjon a jénaiba. Azt már látom, hogy nem volt előmelegítve a tál. Pici olajat kentem a jénaim aljára, egyébként mindent úgy csináltam, ahogy írtad. Van még valami trükkje? Egyéb kenyereimnél ez bevált.
Zsuzsa,
by Felhőlány november 11, 2009 at 04 : 08hááát nekem még sosem ragadt bele, pedig nem olajozom ki a jénait, csak simán előmelegítem. Illetve amikor bekapcsolom a sütőt, beteszem az edényt a tetejével együtt… Viszont a nyers kenyértésztát bőven meghintem liszttel. Kíváncsi vagyok, milyen lett! :))
Igen, elképzelhető, hogy a melegnek ilyen hatása van. Már bekevertem a holnapi adagot, mert fantasztikus sikere volt! Férjemnek a gyerekkori kenyérízeket idézte fel, és hát, hipp-hopp, elfogyott a mai adag.
by bodzazsuzsa november 11, 2009 at 05 : 12Köszönöm a feliratkozást! 🙂
Azt viszont elfelejtettem írni, hogy én BL80-as liszttel csináltam, és ajánlom mindenkinek!
by bodzazsuzsa november 11, 2009 at 05 : 14Zsuzsa,
by Felhőlány november 11, 2009 at 07 : 03nagyon örülök hogy ízlett Nektek! :)) Nálam is vár egy adag holnapra… igaz még nem BL80-asból…