zöldség

Citromos pesto

április 27 , 2012by Felholany

Burjánzik „konyhakertemben” a bazsalikom, a petrezselyem. Előbbi olyan mértékben, hogy a napi sütés-főzéshez nem fogynak el az illatos levelek. Ilyen esetben nálam a pesto az egyik megoldás, amit nagyon szeretek tésztával, kitűnő paradicsomsaláta ünneplőbe öltöztetéséhez, szárnyasok ízesítéséhez, de készítettem már levelestészta csigát ilyen ízesítéssel, muffint, pestolevest… Most egy fél citrom reszelt héját is hozzákevertem a […]

Pesto & paradicsom

április 22 , 2012by Felholany

Az örök kedvenc, ha padlizsánról van szó: töltve és ropogósra sütve. Olykor hús nélkül, most hússal de egyszerűen. Észak-Olaszországban a padlizsán mindennapos és elengedhetetlen tartozéka a salátás kínálatnak, hónapokon keresztül minden este frissen, de kizárólag két formában készíthettem:  felszeletelve vaslapon megpirítva, olívaolajjal, fokhagymával és petrezselyemmel megszórva vagy kockára vágva, olívaolajban megpirítva és paradicsompürével összeforgatva. Hát […]

Ha péntek, akkor „halnap”. Jó szokásból sosem elég, pláne ha az még egészséges is. Nem, nem kezdek el senkit sem győzködni, hogy egyen több halat, mert aki szereti tudja, aki pedig nem rajong érte, azt úgysem lehet meggyőzni… Már lehet kapni új sárgarépát, apró zsenge cukkinit, nem túl költséges a hozzávalók beszerzése. Friss lazacot is […]

Ha péntek, akkor „halnap”. Oly módon berögzült Olaszországban, hogy minden pénteken halat eszünk és a vendégeinknek is azt készítünk vacsorára, hogy ezt a jó szokást igyekszem itthon is betartani. Nem nehéz, mert szeretem a halat és már a garnélát is meg tudom enni jóízűen, ha megkívánom… Most ez olyan jól sikerült, hogy csütörtökön tartottam a […]

Radicchio carpaccio

április 03 , 2012by Felholany

Tavasz! Tavasz illat a levegőben… Tavasz a konyhában… Tavasz a piacon…  Az őszi hónapok mellett az éledő tavasz a másik nagy kedvencem. Színpompás kavalkád a szürke téli hónapok után. Bár én most nem panaszkodom, mert igen színes téli hónapok állnak mögöttem. Észak-Olaszországban töltött közel 365 napom eredménye: több kilónyi(!) recept – ebből tucatnyi családi recept; […]

Életre szóló élményekkel és több kilónyi családi recepttel 1,5 év után ismét lehorgonyoztam Budapesten. Néhány nap után már tudom, hogy ez csak egy ideiglenes állapot.  Aki már belekóstolt Olaszországba, az pontosan tudja miről beszélek, aki pedig még nem, annak az elkövetkező hónapokban igyekszem betekintést nyújtani e csodás ország északi részének (Dolomitok/Dél-Tirol) konyhaművészetébe. Persze teszek majd […]

Nagy hatással volt rám a múltkori Sfeeha pizza ízvilága. A fahéjjal fűszerezett darált hús olyan izgalmas újdonság volt számomra, hogy további próbálkozásokra ösztönzött. Ezek egyike lett a töltött gomba.  Bár a vége felé jár az idei gombaszezon, ez a fajta egész évben elérhető, elkészíthető. Amennyiben előételként kínáljuk kisebb gombafejeket válasszunk, főételhez viszont a nagyobbakat is […]

Néhány héttel ezelőtt egy sikeres rókagomba gyűjtésben vettem részt. Ma, hogy sütött a nap és igazi kellemes, szép őszi nap ígérkezett, na meg persze néhány napos eső után is vagyunk és tudtam, hogy hol keressem a „kincset”, elindultam az erdőbe gombát szedni. Jót sétáltam, de rókagombát nem találtam. Sok egyéb gomba persze volt, szinte gombaösvényeken […]

Rajongok ezért a színért és ízért. Napfényes, vidám, derűs. Nem csak édességként, sült formájában finom. Én most kifejezetten egy új (legalábbis számomra új) ízvilágban próbáltam ki. Friss rozmaringgal, zsályával és fokhagymával. Önmagában előételként, húsok mellé köretként is megállja a helyét, de tésztával összeforgatva és friss parmezánnal megszórva is remek vacsora lett a maradékból. (GoodFood recept) […]

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum