Burjánzik „konyhakertemben” a bazsalikom, a petrezselyem. Előbbi olyan mértékben, hogy a napi sütés-főzéshez nem fogynak el az illatos levelek. Ilyen esetben nálam a pesto az egyik megoldás, amit nagyon szeretek tésztával, kitűnő paradicsomsaláta ünneplőbe öltöztetéséhez, szárnyasok ízesítéséhez, de készítettem már levelestészta csigát ilyen ízesítéssel, muffint, pestolevest… Most egy fél citrom reszelt héját is hozzákevertem a […]
zöldség
Citromos pesto
április 27 , 2012by Felholany
Pesto & paradicsom
április 22 , 2012by Felholany
Töltött padlizsán édes paradicsommal
április 15 , 2012by Felholany
Az örök kedvenc, ha padlizsánról van szó: töltve és ropogósra sütve. Olykor hús nélkül, most hússal de egyszerűen. Észak-Olaszországban a padlizsán mindennapos és elengedhetetlen tartozéka a salátás kínálatnak, hónapokon keresztül minden este frissen, de kizárólag két formában készíthettem: felszeletelve vaslapon megpirítva, olívaolajjal, fokhagymával és petrezselyemmel megszórva vagy kockára vágva, olívaolajban megpirítva és paradicsompürével összeforgatva. Hát […]
Cukkinis rizottó ropogós lazaccal
április 13 , 2012by Felholany
Ha péntek, akkor „halnap”. Jó szokásból sosem elég, pláne ha az még egészséges is. Nem, nem kezdek el senkit sem győzködni, hogy egyen több halat, mert aki szereti tudja, aki pedig nem rajong érte, azt úgysem lehet meggyőzni… Már lehet kapni új sárgarépát, apró zsenge cukkinit, nem túl költséges a hozzávalók beszerzése. Friss lazacot is […]
Orecchiette zöldfűszeres garnélával
április 06 , 2012by Felholany
Ha péntek, akkor „halnap”. Oly módon berögzült Olaszországban, hogy minden pénteken halat eszünk és a vendégeinknek is azt készítünk vacsorára, hogy ezt a jó szokást igyekszem itthon is betartani. Nem nehéz, mert szeretem a halat és már a garnélát is meg tudom enni jóízűen, ha megkívánom… Most ez olyan jól sikerült, hogy csütörtökön tartottam a […]
Radicchio carpaccio
április 03 , 2012by Felholany
Tavasz! Tavasz illat a levegőben… Tavasz a konyhában… Tavasz a piacon… Az őszi hónapok mellett az éledő tavasz a másik nagy kedvencem. Színpompás kavalkád a szürke téli hónapok után. Bár én most nem panaszkodom, mert igen színes téli hónapok állnak mögöttem. Észak-Olaszországban töltött közel 365 napom eredménye: több kilónyi(!) recept – ebből tucatnyi családi recept; […]
Életre szóló élményekkel és több kilónyi családi recepttel 1,5 év után ismét lehorgonyoztam Budapesten. Néhány nap után már tudom, hogy ez csak egy ideiglenes állapot. Aki már belekóstolt Olaszországba, az pontosan tudja miről beszélek, aki pedig még nem, annak az elkövetkező hónapokban igyekszem betekintést nyújtani e csodás ország északi részének (Dolomitok/Dél-Tirol) konyhaművészetébe. Persze teszek majd […]
Fahéjas-fűszeres hússal töltött gomba
október 14 , 2010by Felholany
Nagy hatással volt rám a múltkori Sfeeha pizza ízvilága. A fahéjjal fűszerezett darált hús olyan izgalmas újdonság volt számomra, hogy további próbálkozásokra ösztönzött. Ezek egyike lett a töltött gomba. Bár a vége felé jár az idei gombaszezon, ez a fajta egész évben elérhető, elkészíthető. Amennyiben előételként kínáljuk kisebb gombafejeket válasszunk, főételhez viszont a nagyobbakat is […]
Zöldfűszeres-tejszínes erdei gombás ragu
október 07 , 2010by Felholany
Néhány héttel ezelőtt egy sikeres rókagomba gyűjtésben vettem részt. Ma, hogy sütött a nap és igazi kellemes, szép őszi nap ígérkezett, na meg persze néhány napos eső után is vagyunk és tudtam, hogy hol keressem a „kincset”, elindultam az erdőbe gombát szedni. Jót sétáltam, de rókagombát nem találtam. Sok egyéb gomba persze volt, szinte gombaösvényeken […]
Rozmaringos-zsályás sütőtök
szeptember 24 , 2010by Felholany
Rajongok ezért a színért és ízért. Napfényes, vidám, derűs. Nem csak édességként, sült formájában finom. Én most kifejezetten egy új (legalábbis számomra új) ízvilágban próbáltam ki. Friss rozmaringgal, zsályával és fokhagymával. Önmagában előételként, húsok mellé köretként is megállja a helyét, de tésztával összeforgatva és friss parmezánnal megszórva is remek vacsora lett a maradékból. (GoodFood recept) […]
Legutóbbi hozzászólások