Nem tudatosan, de valahogy mostanában a zöld színű zöldségre, gyümölcsökre nyúlok rá. Általában ez tavasszal jellemző, de ahogy az évszakok most követik egymást…. Aligátorkörtének is nevezik, bár én még sosem hallottam így, azt viszont igen, hogy kutyáknak nem adható! B vitaminokban és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, csökkenti a koleszterin szintet és ízületi fájdalmakkal küzdőknek is […]
zöldség
Avokádókrémes spagetti
szeptember 21 , 2015by Felholany
Kecskesajtos-spenótos rétes
szeptember 18 , 2015by Felholany
1 éve tartó spenót és céklafogyasztási tilalmam hivatalosan is fel van oldva! 😉 Nehéz volt mert mindkettőt nagyon szeretem, de becsületesen betartottam a figyelmeztetést. Most viszont rohantam a piacra friss spenótért és bébicékláért. Ennek a rétesnek egy változatát gyakran ettük Ausztriában, nagyon szerettem, most kicsit átalakítva készítettem. Krémes kecskesajttal, mozzarellával, friss édes paradicsommal, ropogósra sütött […]
Koriander pesto pirított mandulával
szeptember 16 , 2015by Felholany
A koriander meglehetősen megosztó fűszer és zöldség – mert hogy mindkét kategóriába tartozik -, lehet nagyon szeretni és lehet nagyon nem szeretni. Valaki vagy lepiszkálja az étel tetejéről és duzzogva megeszi a többit, vagy úgy eszi, ahogyan én is gyakorlatilag kézből legelve… 😉 Nevezik még cigánypetrezselyemnek vagy csimázillatúfűnek is. 🙂 Azon túl, hogy szerintem nagyon […]
Hatmagvas zöldségvagdalt
szeptember 05 , 2015by Felholany
Hatmagvas, egészen pontosan: rozs, búza, köles, árpa, zab és hajdina keveréke. Bio termék, nem is itthon vásároltam, de egészen biztosan itt is kapható, vagy házilag előállítható. Ránézésre egyenlő arányban van benne mindegyik szereplő… 🙂 Egészségmegőrzésünk szempontjából […]
Esti gyors – Mentás-, és paprikás fehérbab krém
július 26 , 2015by Felholany
Néhány hónapja, kicsit gyengélkedősebb időszakomban találtam egy könyvet: Dale Pinnock – Gyógyító konyha című művét. Megvettem, hazavittem, átlapoztam, feltettem a polcra….és ott is felejtettem. Jó ha talán egy receptet elkészítettem belőle. 🙂 Pedig jó könyv! Most, hogy igazán remekül érzem magam, hirtelen nagyon sok jó receptet találtam benne. Lehet, hogy már azzal is gyógyított, hogy […]
Szömörcés sült padlizsán-, és panir sajt kockák
július 07 , 2015by Felholany
Idén nyáron újra rátaláltam a Sumac (szömörce) nevű fűszerre, amit néhány hete újburgonyával sütöttem, de kitűnően illik a padlizsánhoz is, mint ahogy ezt már teszteltem néhány éve.Most nem is a szömörce volt az újdonság, hanem a házilag megalkotható friss panirsajt, amit Hémanginál tanultam meg elkészíteni és a sült variációja azonnal levett a lábamról… 🙂Egy igazán ropogós […]
Lencsével töltött sült paprika
július 01 , 2015by Felholany
Eredetileg 3 különböző színű lencsével terveztem ezt az ételt. Fekete beluga lencsével valamint citromsárga és narancssárga színű lencsével. Mindhárom lencsének más-más a főzési ideje, egyiket sós vízben míg a másikat határozottan só nélkül kell főzni. A narancssárga színű lencse már majdnem jó volt, kb.fél percre hagytam magára…tökéletes püré lett belőle… 🙂 Az élvezeti értéken semmit […]
Szömörcés parázsburgonya vagy a lusta háziasszony vacsorája…
június 03 , 2015by Felholany
Régóta tartozik a kedvenc fűszereim közé a szömörce (sumac), amit ma már egyáltalán nem nehéz beszerezni (Budapesten biztosan nem…). Szinte minden keleti boltban megtalálható éppúgy, mint a „C……..” nevű kulináris boltok mindegyikében. Remekül illik padlizsános és burgonyás ételekhez is. Padlizsánhoz így (is) használtam. Bevallom, hogy én ezeket az apró szemű parázsburgonyákat nem sikálom kefével, éppen […]
Esti gyors… Kukoricás palacsinta
május 20 , 2015by Felholany
Semmi csavar, semmi trükk. A maga egyszerűségében egy sós palacsinta. Mostanában úgy alakult az időbeosztásom, hogy kitolódott az ebédidőm 14-15 óra közöttre amikor már nem csak az az érzés kerülget, hogy „hát tudnék valamit enni”, mindinkább az „egy lovat is meg tudnék enni” óhaj. Ilyenkor csak valami nagyon gyorsan elkészíthető ebéd jöhet szóba. Mint például […]
Orientális cukkini krémleves fürjtojással
április 30 , 2015by Felholany
Néhány éve a barátnőmnél ettem egy nagyon finom cukkini krémlevest. A harmadik kanál után azonnal mondtam, hogy ennek a receptjét azonnal kérem! Ő nevetve csak annyit mondott: „De hiszen ez a Te recepted!” 🙂 Ritkán fordul elő, hogy egy saját receptemet még egyszer ugyanúgy el tudjam készíteni vagy ugyanúgy sikerüljön. Valamit vagy elveszek belőle, vagy […]
Legutóbbi hozzászólások