Több éve tanulom és használom az ájurvéda tudományát és intenzíven, nagy odafigyeléssel alkalmazom, amikor valami „porszem kerül a gépezetbe”. Szerencsém van, mert az indiai konyha egyébként is közel áll hozzám, szeretem az ízek, színek és fűszerek tobzódását. Színterápiaként gyakran használom téli időszakban a kurkumát, ami nem mellesleg remek gyulladáscsökkentő is. Még egy burgonyafőzelék is jobban […]
tészta
édesburgonyás samosa mentás joghurttal
január 21 , 2018by Felholany
pici szarvasgombás chardonnay krémben
október 28 , 2017by Felholany
Pénteken egy aprócska szarvasgombát hozott a futár, melyet Farkas Szilvia a Dunántúlon gyűjtött. Hirtelen olyan sok recept ötlete fogócskázott a fejemben, hogy nem is tudtam mit kezdeni a valósággal, ami egy pillanat alatt „beillatosította” a levegőt. Tavaly nyáron Dél-Toszkánában hegyekben állt minden zöldséges standján, szezonja volt a nyári szarvasgombának. Ott annyira számított ez extra dolognak, […]
koviubis tésztasaláta zé módra
július 26 , 2017by Felholany
Egyetértek Fördős Zével abban, hogy ez a koviubis tésztasaláta bizony tényleg ütős, meg még finom is! A kovászos uborkával való kapcsolatom alig 3 hetes múltra tekint vissza, így azt nem mondhatom, hogy hűűűű tényleg, így is el lehet készíteni, mert nekem aztán most minden új. De egyébként tényleg! Hát így is el lehet készíteni! Keményen […]
Cukkínivel, mozzarellával töltött kenyér ropogós bacon kockával
április 23 , 2017by Felholany
Elvesztem Olaszország „bugyraiban”, mind utazásilag, mind gasztronómiailag. Gyanítom, hogy annak idején a gólya GPS berendezése elromolhatott, ezért landoltunk egy másik országban. Nem mintha itt nem érezném jól magam, sőt! De igazán feltöltődni mégiscsak ott tudok. Imádom a dallamos nyelvet, imádom, ahogy az olaszok tudnak élni, szeretni és enni. LA DOLCE VITA. Itt nem (csak) az […]
Bajor rozscipó (bio)
november 26 , 2016by Felholany
Egy kis nosztalgia. Ez a bejegyzés most talán kicsit szűkebb körhöz szól. Ausztriából kaptam néhány csomag „Bio Roggen-Sauerteig flüssig” alapanyagot kipróbálásra bio rozsliszttel együtt. Nem vagyok híve semmiféle „zacskós, konyhakész” hozzávalónak, de mivel 1 éve állt a hűtőben és lassan lejárt szavatosságúként nyugalmazhattam volna, esélyt kapott. A recept a csomagról, ha csak halványan is, de […]
Tökmagos mini pogácsa
október 31 , 2016by Felholany
Filmnézős őszi délutánok kedves nasija. Egy falatra befér, nem kell harapni, nem morzsálódik, viszont nagyon eteti magát. Az első tepsi fele még langyosan elfogyott, szerencsére nem lett gond belőle… 🙂 Több féle verzión gondolkodtam, szóba jött a túrós, burgonyás és tepertős is hajtogatott verzióban, de végül egy egyszerű „lusta” elkészítésű tökmagos pogácsa lett belőle Limara […]
NoCarb sonkás-ruccolás pizza – Glutén és laktózmentesen
május 14 , 2016by Felholany
Harmadik nekifutásom gluténmentes pizza terén. Az elsővel ölni lehetett volna, olyan „masszív” lett, a kukában végezte. 🙁 A második variáció rizslisztből – bár elfogyott, de még mindig nem volt méltó arra, hogy felkerüljön a blogra. 😉 Harmadikként NoCarb próbálkozás Mozdulj Anyu! receptje szerint íme, itt olvasható! 🙂 35 éve tartó főzési szenvedélyem és rutinom […]
Avokádókrémes spagetti
szeptember 21 , 2015by Felholany
Nem tudatosan, de valahogy mostanában a zöld színű zöldségre, gyümölcsökre nyúlok rá. Általában ez tavasszal jellemző, de ahogy az évszakok most követik egymást…. Aligátorkörtének is nevezik, bár én még sosem hallottam így, azt viszont igen, hogy kutyáknak nem adható! B vitaminokban és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, csökkenti a koleszterin szintet és ízületi fájdalmakkal küzdőknek is […]
Kecskesajtos-spenótos rétes
szeptember 18 , 2015by Felholany
1 éve tartó spenót és céklafogyasztási tilalmam hivatalosan is fel van oldva! 😉 Nehéz volt mert mindkettőt nagyon szeretem, de becsületesen betartottam a figyelmeztetést. Most viszont rohantam a piacra friss spenótért és bébicékláért. Ennek a rétesnek egy változatát gyakran ettük Ausztriában, nagyon szerettem, most kicsit átalakítva készítettem. Krémes kecskesajttal, mozzarellával, friss édes paradicsommal, ropogósra sütött […]
Koriander pesto pirított mandulával
szeptember 16 , 2015by Felholany
A koriander meglehetősen megosztó fűszer és zöldség – mert hogy mindkét kategóriába tartozik -, lehet nagyon szeretni és lehet nagyon nem szeretni. Valaki vagy lepiszkálja az étel tetejéről és duzzogva megeszi a többit, vagy úgy eszi, ahogyan én is gyakorlatilag kézből legelve… 😉 Nevezik még cigánypetrezselyemnek vagy csimázillatúfűnek is. 🙂 Azon túl, hogy szerintem nagyon […]
Legutóbbi hozzászólások