Ízét tekintve a turbolya, ez a római kortól termesztett fűszernövény átmenetet képez a tárkony és a petrezselyem között. A francia konyha kedvelt fűszere, íze kicsit ánizsos. A petrezselyem, snidling és tárkony mellett klasszikus alkotórésze a fines herbes nevű francia zöldfűszer keveréknek, mellyel párolt halat, csirke- és tojásételeket (omlettet), valamint zöldsalátákat ízesítenek. A zamatos turbolyát termeszthetjük […]
spárga
Turbolyás-spárgás-feta sajtos quiche
május 14 , 2020by Felholany
Nincs is annál jobb dolog, mint kimenni a kertbe és leszedni a termést, vagy mondjuk kimenni az erdőbe és begyűjteni a szezonális természet adta kincseket. A tavasz igazán kényeztető ebből a szempontból, friss, zsenge, többek között zöld színű finomságokkal bőkezűen ellátja a hozzáértőket. Bár szerintem nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy felismerjük a vadon termő […]
cukkiniburger spárgákkal és sonka chips-sel
május 01 , 2018by Felholany
Tavaszi szín- és ízkavalkád. Néhány gömbcukkini, egy kevés spárga, ropogósra sült sonkaszelet, tükörtojás, ízlés szerinti zöldség, saláta, némi szósz és már készen is van a cukkiniburger. Ezt a fajta cukkinit én általában tölteni szoktam valami húsos vagy zöldséges keverékkel és forró sütőben megsütöm, de a kellemesen nyári hőmérsékletre tekintettel nem volt „kedvem” a lakást tovább […]
Tojással töltött cukkini spárgafejekkel
május 28 , 2017by Felholany
Idei spárgák utolsó előtti spárgás receptje. Tudom, nem vagyok ezzel egyedül, aki így imádja ezt a szépséges zöld (vagy fehér, de én az elsőre esküszöm) színű finomságot és mivel a szezon elejéről lemaradtam, belehúzok most így a végére. Eredetileg a spárgafejeket szerettem volna belegyömöszölni a gömbcukkinimbe, de mint a kép is bizonyítja, ezt nem sikerült. […]
Zöldspárga rétesbe csomagolva
április 23 , 2016by Felholany
Tavasz. Színek. Zöld. Harsogóan zöld. Friss. Roppanós. Ropogós. Sós. Nassolós. Mert egyszerűen jó. Burkolt. Csomagolt. Sajttal szórt. Sózott. „Beburkolt”. Hozzávalók: / 6 csomag 2 db réteslap 12 szál zöldspárga 6 szelet „leheletvékony” feketeerdő sonka / parasztsonka 1 tojás reszelt parmezán lenmag só olívaolaj A sütőt előmelegítem 200 fokra. 2 db réteslapot (egymásra fektetve) hosszában félbevágok, […]
Esti gyors… Spárgás tészta húsgolyóval
május 14 , 2014by Felholany
Noha nem vagyok éppen egy nagy húsevő, ilyen hűvös-esős napon mégis jól esik feldobni vele egy egyszerű spárgás tésztát. A hentesem kitűnő nagyon vékony bélbe töltött kolbászkákat készít 3 ízben: hagyományos, bajor és mexikói. Csak kinyomom a húst a bélből, pici golyókat formázok és forró serpenyőben aranypirosra sütöm. Egy ilyen kész hozzávalóval 12 perc alatt […]
Újra nyitva! – Sonkás szendvics (paleo)
május 11 , 2014by Felholany
4 év után újra a saját konyhámban! 🙂Kések, fakanalak sorba állítva, fűszeres fiók feltöltve, kiegészítve újdonságokkal, minden ragyog. A jól végzett munka örömére és a farkaséhség csillapítására egy gyors sonkás frittata szendviccsel jutalmaztam magam. Hozzávalók: 2 szendvicshez: 4 tojás2 ek. (mandula) tejszín2-3 ek. reszelt parmezán1 kk. friss kakukkfű1 szál újhagyma felszeletelvesó, bors, olívaolaj vagy kókuszzsír […]
Zöldspárgás frittata újburgonyával és medvehagymával
május 20 , 2010by Felholany
Mi jobb dolog történhetne néhány szál hűtőben felejtett zöldspárgával mint hogy frittata készüljön belőle? Persze biztosan sok egyéb más is, de számomra most ez volt a „leg”. Néhány szem újburgonya, az utolsó hullámban beszerzett medvehagyma és kész a gyors ebéd vagy vacsora. A medvehagyma idei nagy sikerére tekintettel került a fagyasztóba „ínségesebb” időkre, de néhány […]
VKF! XXXIV. – Mustáros újburgonya saláta
május 16 , 2010by Felholany
A természeti népeknél a megnövelt potencia a törzsfőnök hatalmát volt hivatva kifejezni. Tekintélye ugyanis attól is függött, hány nőt tud egymás után kielégíteni. Később az afrodiziákumok inkább orvosi célt szolgáltak: az impotencia vagy frigiditás gyógyítására, a meddőség leküzdésére. Ma mindkét célra alkalmazzák: szerelmi serkentőként és a potenciazavar megszüntetésére is. Mustár: a mustármagnak ősidőktől fogva potencianövelő […]
Spárgakrémes tészta
május 13 , 2010by Felholany
Vannak olyan esték – amikor gasztroblog ide-, vagy oda, nem jut el az étel a fotózásig… Az okok tárháza széleskörű: éhség, türelmetlenség, borús-felhős időjárás, fáradtság, ha nem úgy sikerül valami, vagy ha éppen túl jól sikerül valami. Ez utóbbi esetben a kóstolási fázisban elpárolog a fotózás alanya, mint ahogy ennek a tésztának az első két […]
Legutóbbi hozzászólások