Létezek, ergo étkezek. 🙂 Tény, hogy 3 éve nehezített feltételekkel (colitis ulcerosa), melyet tavaly év végén „megfejeltem” még egy hisztamin intoleranciával is, de… ettől az élet még nem áll meg. Kihívás, melyet meg kell oldani. Október óta nincs rendelt étel, nincs étterem, nincs más, csak a magam frissen főzött főztje. Kevesebb a blogposzt, ritkán ragad […]
olasz
Olasz (tészta)-indiai (ízvilág) házasság
január 11 , 2020by Felholany
olajbogyós muffin szendvics
március 12 , 2019by Felholany
Amikor valakinek leírom a jól bevált sörkorcsolya receptemet, Ő elkészíti és csodás fotót is küld róla. 🙂 Nos, ilyenkor elemi erővel tör elő az olajbogyós muffin íze. Meg a tett a sütésre. Szerencsére semmi olyan extra hozzávaló nincs benne, amit ne tartanék itthon. Igen, nálam sütibe való olajbogyó (sima és paprikával töltött) mindig van a […]
ricottás-rukkolás sült lumaconi tészta
november 13 , 2018by Felholany
Vonzódásom az olasz konyha és Olaszország irányába azt hiszem már közismert. 🙂 Míg mások egy-egy finom bőrcipőt, csizmát vagy táskát vásárolnak, engem előbb hoz lázba egy kulináris bevásárlás. Toszkánából/Umbriából sosem jövök úgy haza, hogy ne hozzak legalább 10 liter házi, nagyon jó minőségű olívaolajat, szarvasgombás kencéket, tésztákat, fűszereket, Baci csokit és autentikus porcelán tányérokat. Idén […]
pici szarvasgombás chardonnay krémben
október 28 , 2017by Felholany
Pénteken egy aprócska szarvasgombát hozott a futár, melyet Farkas Szilvia a Dunántúlon gyűjtött. Hirtelen olyan sok recept ötlete fogócskázott a fejemben, hogy nem is tudtam mit kezdeni a valósággal, ami egy pillanat alatt „beillatosította” a levegőt. Tavaly nyáron Dél-Toszkánában hegyekben állt minden zöldséges standján, szezonja volt a nyári szarvasgombának. Ott annyira számított ez extra dolognak, […]
rozmaringos-mozzarellás focaccia
szeptember 23 , 2017by Felholany
Ismét beköszöntött az az időszak, amikor jólesik bekapcsolni a sütőt és édes süteményt sütni ilyen borongós, erősen őszbe hajló, esős időszakban, mert „megédesíti” a lakást, boldogsággal tölt fel. (De most szó sincs édességről.) Határozottan jó érzés kelt tésztát készíteni, dagasztani – bevallom, hogy én nyáron nem is szoktam ellenben azzal, hogy híresen nagy kenyérfogyasztó vagyok […]
panna cotta tonkababbal
augusztus 29 , 2017by Felholany
Ha olasz desszertről van szó, általában meg lehet győzni… 🙂 Tavaly nyáron, olaszországi kalandozásaim alkalmával többször, több helyen teszteltem, de hibát sehol sem találtam. Ettem eperszósszal és friss gyümölcsökkel, karamell- vagy kávékrémmel, esetleg csupaszon, ez a krémes, hideg és „remegős” desszert annyira csábító, hogy néha itthon is rabjául esek. Könnyen bevethető édesség a forró […]
ropogós malacsült (porchetta)
augusztus 16 , 2017by Felholany
Ma egy kicsit a pasiknak szeretnék kedvezni ezzel a toszkán módra készült ropogós sülttel. Nem kifejezetten az a nyári étel amit 42 fokos melegben készítek, mert minimum 5 órán át sül a sütőben, de most már bevállalható… 🙂 Olaszországban szerettem bele annak ellenére, hogy nem igazán eszem/ettem ezt a típusú húst, de amolyan szerelem első […]
creme brulée parmezánnal, olívával és paradicsommal
július 27 , 2017by Felholany
Alapvetően francia desszert, nálam most sós kivitelben, olaszos ízekre hangolva, Budapesten. Azt hiszem, ezzel a receptemmel sem a magyaros konyha híveinek járok a kedvébe, de szabadságom utolsó napjaiban még van idő a kísérletezgetésekre, jövő héttől úgyis marad az este gyorsan elkészíthető, dobozolható napi ebéd. Egy ideje nem kívánom az édességet, hiába állok hosszú percekig egy […]
Cukkínivel, mozzarellával töltött kenyér ropogós bacon kockával
április 23 , 2017by Felholany
Elvesztem Olaszország „bugyraiban”, mind utazásilag, mind gasztronómiailag. Gyanítom, hogy annak idején a gólya GPS berendezése elromolhatott, ezért landoltunk egy másik országban. Nem mintha itt nem érezném jól magam, sőt! De igazán feltöltődni mégiscsak ott tudok. Imádom a dallamos nyelvet, imádom, ahogy az olaszok tudnak élni, szeretni és enni. LA DOLCE VITA. Itt nem (csak) az […]
Fúziós konyha – Grillezett zöldségekkel töltött Bathura
augusztus 20 , 2016by Felholany
Az ünnep magyar, a kenyér indiai, a töltelék olaszos, enyhén arabos ízvilággal. 3 hét olasz kenyér majszolása után erős váltással egy kenyérsütő tanfolyamon találtam magam Hémanginál. 5 féle indiai kenyeret sütöttünk, nekem a Bathura lett a kedvencem. Kicsit hasonlít a mi lángosunkhoz, hiszen ez is olajban sül. Ha jól csináltuk, akkor a közepe üres lesz, […]
Legutóbbi hozzászólások