A mostani időszakban sokat ér minden kenyér recept – pláne, ha élesztő sem kell hozzá -, bár ez kicsit sem mai. Ez a hagyományos, élesztő nélküli kenyérféle Ausztráliából származik, melyet régen a tábortűz hamujában sütöttek. Ma kicsit felturbózva, zsályával, pirított sonkával és feta sajttal készítettem el röpke 45 perc alatt és még tábortűz sem kellett […]
kenyér
Zsályás-sonkás-feta sajtos cipó
április 28 , 2020by Felholany
Vajas kifli
április 18 , 2020by Felholany
Régóta sütök már kenyeret élesztővel, kovásszal, gluténtól menteset, ropogósat, puhát, foszlósat… Kiflit viszont eddig még soha nem sütöttem. Pedig a kiflinek van valami egyedi varázsa, amiért annyira de annyira szeretjük. 🙂 Reggelire, uzsira, vajasan vagy lekvárosan, esetleg a csücskét kakaóba áztatva. 🙂 Kerestem hát egy jó receptet Limara oldalán és megsütöttem a pihe-puha kiflijét, amit […]
rozmaringos-mozzarellás focaccia
szeptember 23 , 2017by Felholany
Ismét beköszöntött az az időszak, amikor jólesik bekapcsolni a sütőt és édes süteményt sütni ilyen borongós, erősen őszbe hajló, esős időszakban, mert „megédesíti” a lakást, boldogsággal tölt fel. (De most szó sincs édességről.) Határozottan jó érzés kelt tésztát készíteni, dagasztani – bevallom, hogy én nyáron nem is szoktam ellenben azzal, hogy híresen nagy kenyérfogyasztó vagyok […]
Cukkínivel, mozzarellával töltött kenyér ropogós bacon kockával
április 23 , 2017by Felholany
Elvesztem Olaszország „bugyraiban”, mind utazásilag, mind gasztronómiailag. Gyanítom, hogy annak idején a gólya GPS berendezése elromolhatott, ezért landoltunk egy másik országban. Nem mintha itt nem érezném jól magam, sőt! De igazán feltöltődni mégiscsak ott tudok. Imádom a dallamos nyelvet, imádom, ahogy az olaszok tudnak élni, szeretni és enni. LA DOLCE VITA. Itt nem (csak) az […]
Gluténmentes Dagasztás Nélküli Kenyér (DNK)
január 22 , 2017by Felholany
Nem találtam fel a spanyolviaszt. Biztos vagyok benne, hogy sokan készítik GM kenyerüket ilyen módon, én a nem GM kenyeremet sütöm legalább 10 éve ezzel a dagasztás nélküli, hosszú kelesztési idejű módszerrel, ha nincs időm/kedvem túl sokat áldozni a témára. Rövidítve: DNK (Dagasztás Nélküli Kenyér). Nincs ezen mit ragozni, működik fehér liszttel, teljes kiőrlésű liszttel, […]
Bajor rozscipó (bio)
november 26 , 2016by Felholany
Egy kis nosztalgia. Ez a bejegyzés most talán kicsit szűkebb körhöz szól. Ausztriából kaptam néhány csomag „Bio Roggen-Sauerteig flüssig” alapanyagot kipróbálásra bio rozsliszttel együtt. Nem vagyok híve semmiféle „zacskós, konyhakész” hozzávalónak, de mivel 1 éve állt a hűtőben és lassan lejárt szavatosságúként nyugalmazhattam volna, esélyt kapott. A recept a csomagról, ha csak halványan is, de […]
Tökmagos mini pogácsa
október 31 , 2016by Felholany
Filmnézős őszi délutánok kedves nasija. Egy falatra befér, nem kell harapni, nem morzsálódik, viszont nagyon eteti magát. Az első tepsi fele még langyosan elfogyott, szerencsére nem lett gond belőle… 🙂 Több féle verzión gondolkodtam, szóba jött a túrós, burgonyás és tepertős is hajtogatott verzióban, de végül egy egyszerű „lusta” elkészítésű tökmagos pogácsa lett belőle Limara […]
Fúziós konyha – Grillezett zöldségekkel töltött Bathura
augusztus 20 , 2016by Felholany
Az ünnep magyar, a kenyér indiai, a töltelék olaszos, enyhén arabos ízvilággal. 3 hét olasz kenyér majszolása után erős váltással egy kenyérsütő tanfolyamon találtam magam Hémanginál. 5 féle indiai kenyeret sütöttünk, nekem a Bathura lett a kedvencem. Kicsit hasonlít a mi lángosunkhoz, hiszen ez is olajban sül. Ha jól csináltuk, akkor a közepe üres lesz, […]
Glutén- és laktózmentes olívás ropogós kenyér
január 24 , 2016by Felholany
Önszántamból – nem divathóbortból-, de nyomós okkal úgy döntöttem néhány hete, hogy adok egy esélyt a duplán mentes étkezésnek. Miután az ájurvédikus étkezéssel egészen jó sikereket értem el egészségem jobbá tételében, ezen felbuzdulva belefogtam a nehezebb útba… Tavaly májusban már felmerült a glutén- és laktózmentes étkezés ötlete, de nagy ívben megköszönve, hogy le kelljen mondanom […]
Nagyon gyors, nagyon magos, nagyon KENYÉR!
szeptember 10 , 2014by Felholany
Rachel Allen és Limara után szabadon… 🙂 Amikor a „lustaság” győz és inkább sütök egy kenyeret minthogy lesétáljak a boltba (50 méter) mert elfelejtettem venni… Igazi sikerélmény ez a kenyér, dagasztás nélkül 1,5 órán belül (!) asztalra tehető. Olyan egészséges fajta, bár én rajongok a „kevésbé egészséges” ropogós fehér kenyérért is, de most egy kicsit […]
Legutóbbi hozzászólások