főétel

Ha mondanom kellene egy erdei gombát, amit szeretek, a vargánya lenne az első – holtversenyben a sárga rókagombával. 🙂 Választani nem tudnék és nem csak azért, mert összesen ez az a két erdei gomba, amit ismerek és amit gondolkodás nélkül viszek haza az erdőből, hanem azért is, mert… na de ki hagyna az erdőben ilyen […]

A tempura gyakorlatilag egy légies palacsinta tésztába mártott és forró olajban kisütött ételt jelent, ami lehet akár hús, de akár zöldség is. A tészta alapja jéghideg víz és keményítő, meg persze még néhány egyéb hozzávaló és már mártogathatjuk is bele az előkészített zöldségeket, fűszernövény leveleket, húsokat. Személyes nagy kedvencem a zsályalevél tempura, a ropogós bunda […]

A rebarbara igazából zöldség, de valamiért mégis gyümölcsként kezeljük. Remek párost alkot eperrel, alacsony a kalória és szénhidráttartalma (10 dkg rebarbarában mindössze 16 kcal van), A, B, C, E és K vitaminban, valamint kálciumban, káliumban, cinkben és vasban is nagyon gazdag, ezért ilyenkor a szezonjában érdemes beiktatni az étrendünkbe. Savanykás-pikáns íze jól illik sültekhez, akár […]

A bizonyítéka annak, hogy nem csak nassolok és időnként húsos ételt is készítek. 🙂 Még február végén a MentesFeszt-en felvásárolt kókuszkrém készletem és a hűtő alján megbújó édesburgonyák mentésére született ez a recept. Könnyed verziója a curry-nek, kevesebb fűszerrel mint általában, most inkább az édesburgonya a domináns. Tálalható csak így magában, én rizst készítettem mellé. […]

Gratin, avagy csőben sütött étel, melynek hozzávalója lehet bármilyen zöldség: burgonya, sárgarépa, cukkini, padlizsán, stb. A zöldségeket vékonyra szeletelve egymásra rétegezem és egy krémes mártással “nyakon öntve”, reszelt sajttal megszórva aranybarnára, ropogósra sütöm. A sajt abban segít, hogy a zöldségek ne száradjanak ki és a mártásnál sem spórolok a zsírdús tejföl és tejszín keverékével. 🙂 […]

Már megint cukkini és már megint másképpen. 🙂 Nagyon szeretem, mert semlegessége ezerféle felhasználását teszi lehetővé, úgy irányítom a végeredmény ízét, ahogyan azt kedvem diktálja. Szeretem, mert néhány perces időráfordítással például ilyen ebédet/vacsorát, köretet/főételt készítek belőle. A recept ötletét kivételesen egy nappal korábban megálmodtam, amikor egy nagy adag humuszt készítettem és egy bögrényi csicseriborsót megmentettem […]

Vonzódásom az olasz konyha és Olaszország irányába azt hiszem már közismert. 🙂 Míg mások egy-egy finom bőrcipőt, csizmát vagy táskát vásárolnak, engem előbb hoz lázba egy kulináris bevásárlás. Toszkánából/Umbriából sosem jövök úgy haza, hogy ne hozzak legalább 10 liter házi, nagyon jó minőségű olívaolajat, szarvasgombás kencéket, tésztákat, fűszereket, Baci csokit és autentikus porcelán tányérokat. Idén […]

Bűntudat nélküli bűnözés a bikiniszezonban… 😉 Volt egy kosárnyi napérlelte sárga és piros koktélparadicsomom, aminek szebb újjászületést elképzelni sem tudtam volna. Köztudott, hogy rajongok a kenyerekért, péksüteményekért, pitékért, amikről a glutén- és laktózmentes étrend mellett sem kell lemondanom. Nem volt ez mindig így, mert a bolti GM kenyerek hamar kedvemet szegték, a mentes lisztekből pedig […]

Napok óta tervezem a tócsnit, de szerettem volna kicsit könnyedebbre, nyáriasabbra készíteni. Fontos volt a gluténmentesség és az olajban való sütés is ki volt zárva. Nem akartam megölni a sütéssel a zöldségek vitamintartalmát, pláne, hogy a rostszegénység is napirenden van az étkezésemben, így nagyon kevés a megengedett napi gyümölcsfogyasztásom, vitaminbevitelem. Tavalyi konyhai beszerzésem volt az […]

Mennyire ki voltam már éhezve ezekre a friss ízekre! A medvehagyma volt az első, amit már nagyon vártam, de jön majd a zöldspárga mánia is! 🙂 Pestot nem csak hagyományosan bazsalikomlevélből fenyőmaggal lehet készíteni, de sok más levélből is. Korábban készítettem reteklevélből, petrezselyemből és nem csak fenyőmaggal, de pirított mogyoróval, dióval és bármilyen olajos maggal […]

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top