Második alkotásom, amit ebben a kategóriában elkövettem. Az első amolyan összedobott valami volt még a gasztroblogos időszakom előtt, nagyjából úgy másfél évvel ezelőtt. Most úgy vettem le a kuszkuszt a bolt polcáról, mintha ez mindennapos dolog lenne nálam. Tartok tőle, hogy a meleg idő beköszöntével ez így is lesz, hiszen jól behűtve, hogy az ízek […]
előétel
Mandulás tabouleh zöldspárga csúcsokkal – ahogyan én készítem…
április 26 , 2010by Felholany
A polenta a puliszka „reinkarnációja”. A puliszka a szegényebb rétegek tápláléka volt az elmúlt századokban, ám a ma divatos szóhasználatban a polenta az elterjedtebb. Neves éttermek étlapjain gyakran szerepel és Olaszországban is polenta néven ismerik. A magyar puliszka és az olasz polenta között kevés a különbség: nálunk kukoricadarából, míg az olaszoknál kukoricalisztből készül, bár az […]
Szezámmagos csirkemáj ruccolával
március 01 , 2010by Felholany
Nem tudok ellenállni ezeknek a színeknek. Meg a ruccolának és a paradicsomnak sem… És még sok egyébnek sem, de most ezekre inkább nem térnék ki… 🙂 Holnapig tart a négynapos egyszemélyes gyógy7végém, ezért kedvemre való „nyúleledeleket” fogyasztok, mint ez a mostani is. Egy jó adag csirkemájjal tettem laktatóbbá és csak egy (néhány) szeletke mandulás ricottatorta […]
Caprese – kicsit másképpen…
február 15 , 2010by Felholany
Azok közé tartozom, akik februárban is megveszik a paradicsomot. Igen, tudom hogy nem hazai, meg igazából napfényt sem nagyon látott, de muszály valami színt vinnem a reggelikbe, vacsorákba, vagy éppen ebédekbe. Időnként ki lehet fogni ilyenkor is finom édes paradicsomokat, ha pedig mégsem sikerül, lehet terelgetni az ízeket másfelé… Cserepes bazsalikom is van mindig a […]
Parmezános vajas keksz
január 16 , 2010by Felholany
Szerettem volna kipróbálni az új mintanyomó kerámiámat, mely saját ötlet alapján készült. Egy kedves ismerősöm készítette, aki sok más mellett a pöttyös bögrémet is megalkotta.Olyan receptet kerestem, aminek a tésztája megtartja a mintát sütés után. Nos, ezt nem sikerült megalkotnom, a tészta ha minimálisan is, de annyira mindenképpen „megnőtt” sülés közben, hogy a mintát kinyomta […]
Chilis-sajtos csiga
október 11 , 2009by Felholany
Gyorsan elkészülő vendégváró falat egy pohár bor vagy sör mellé, akár még előételnek is nevezhető. (Bár én a sört nem szeretem, és most vendégeket sem vártam…) Fél csomag friss levelestésztám volt, és gondoltam kipróbálom Marcsi barátnőmtől kapott saját készítésű chiliszószával. Férjének készítette az ütősen erős chilit, és mivel én is nagy rajongója vagyok az erős […]
VKF! XXVIII. – Szőlős menü
szeptember 26 , 2009by Felholany
Trinity VKF kiírása, melyet SZÜRET, SZŐLŐ, BOR kategóriában hirdetett meg, több gondolatot indított el bennem.A SZÜRET szóra is kattogtak a kerekek, hiszen vidéken nőttem fel és a nagyszüleimnél hosszú évekig volt részem szüretelésben.Aztán középiskolás koromban amatőr szinten néptáncoltam a Pentele néptánccsoportban, és legfontosabb fellépéseink a szüreti felvonulásokhoz és szüreti bálokhoz kapcsolódtak.Feldíszített lovas kocsival jártuk a […]
Málnás-sajtos saláta – VKF! XXVI. Nyári előételek 1.
július 10 , 2009by Felholany
Mikor először olvastam Vesta kiírását 2 héttel ezelőtt, egy egész oldalt írtam tele az ötleteimmel, hogy milyen nyári előételekkel pályáznék az első VKF!-emre! E hét szerdára viszont sorra elvetettem mindegyik receptet, és komoly alkotói válságba kerültem, mert csakis és kizárólag paradicsomot láttam magam előtt… Sőt! paradicsommal álmodtam. Próbáltam „elhessegetni” a gondolatot, végül megadtam magam, és […]
Szárított paradicsomos „alávaló”- VKF! XXVI. Nyári előételek 2.
július 10 , 2009by Felholany
Ha nyár, napsütés és étel, akkor a paradicsom biztosan a résztvevők között van nálam. (Minden második évben. Tavaly a paprika volt a befutó…) Az idén a szárított paradicsom „robbant” be a konyhámba, nem tudok betelni vele, tésztával párosítottam korábban is, most is.Levelestésztába gyúrtam friss bazsalikomlevelek társaságában. Önmagában is megállja a helyét, de tűzhetjük mozzarella és […]
A harmadik egy meleg előétel, melyhez a fűszeres morzsatetőt előre is elkészíthetjük, de a tojás miatt tároljuk hűtőben. Hozzávalók: 4 nagy paradicsom 4 nagy gerezd fokhagyma 2 csokor finomra vágott petrezselyem 4 evőkanál zsemlemorzsa 1 tojássárgája 3 evőkanál olívaolaj só, frissen őrölt fekete bors 1-1 teáskanál kakukkfű és oregano (lehet szárított is) A paradicsomokat keresztben […]
Legutóbbi hozzászólások